- This event has passed.
Povești la Replika – Povești neînțelese
21.09.2015 @ 7:00 pm - 10:00 pm
POVEȘTI la REPLIKA este un proiect de artă educațională și cultură participativă, care prezintă, timp de două luni, spectacole de teatru, cărți și filme înrudite tematic, într-un format axat pe interrelaționarea dintre forme de expresie și domenii diferite, care au un conținut similar.
POVEŞTI NEÎNŢELESE – Luni, 21 septembrie
TEATRU ora 19.00
„Poveste pentru oameni mari” deSabina Grădinaru, r. Andreea Iacomiţă
Limita de vârstă: 10+ Durata: 1h 25min
Producător: Asociatia Culturală PHILMYS
”Poveste pentru oameni mari” este un spectacol despre neadevărurile pe care ni le asumăm în speranţa de a ne salva, dar care, în final, ajung să distrugă tot ce avem mai valoros. Povestea urmăreşte firul subiectiv al amintirilor unei fete aEutiste care invită privitorul în interiorul unui Univers simplu şi cinstit, complicat de intenţiile ascunse ale adulţilor.
Sunt dezvoltate două planuri ale reprezentării: cel al gândurilor protagonistei şi cel al acţiunilor celor din jurul său. Jocul pe două planuri de receptare are scopul de a potenţa existenţa unui mod disfuncţional în care privim viaţa în general, modul în care “oamenii mari” uită că “D-zeu stă ascuns în detalii”. Ochiul personajului central ne conduce prin labirintul evenimentelor unei singure zi din viaţa sa.
CARTE ora 21.00
”Mâini cuminți. Copilul meu autist” de Ana Dragu
Editura Polirom-Iași
„Am încercat să merg pe două planuri: unul literar, autobiografic, încercând să transmit cum percepe o ființă cu autism lumea sau ce impact are diagnosticul asupra microsistemului familial și celălalt științific – tot de viață până la urmă, care să acopere miza secundară a cărții, și anume cea de a sintetiza câteva din demersurile științifice legate de această tulburare.” (Extras din interviul cu Ana Dragu „Cred că orice om are o poveste de spus”, realizat de Eli Bădică, bookaholic.ro)
DEZBATERE/CONFERINŢĂ ora 21.30
EGALITATEA DE ȘANSE
POVEȘTI la REPLIKA abordează teme și subiecte adresate în special publicului tânăr, dar nu numai, puțin explorate în arta contemporană din România: violența în școală, abandonul școlar, situația copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate, pornografia, profesiile invizibile și adaptarea la sistemul capitalist, tulburări din spectrul autismului, sistemul autoritar de predare în școală, drepturile copiilor, drepturile animalelor.
Perspectiva intersecțională și interdisciplinară propusă în cadrul Platformei de Artă Educațională – teatru, film, carte – facilitează înțelegerea complexă a artei contemporane, anulând limitele dintre domenii și concepte stric determinate, care devin din ce în ce mai flexibile și modelabile.
POVEȘTI la REPLIKA – Platforma de artă educațională
este un proiect cultural finanţat de ARCUB, în cadrul Programului cultural Ești București.
INTRARE este GRATUITĂ
în limita locurilor disponibile
REZERVĂRI
e-mail: centrulreplika@gmail.com
tel.: +40732101860