Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

”Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului”, o antologie alcătuită de Claudiu Komartin, la Librăria din Centru

20.12.2018 @ 6:30 pm - 8:00 pm

Joi, 20 decembrie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea antologiei Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului, o ediție alcătuită de Claudiu Komartin, apărut la Editura Cartier în Cartier de colecție, cu nr.19. Ediție cofinanțată de AFCN și recomandată de Poesis International.
Prezentare, dialog, sesiune de autografe.
Preț promoțional în ziua lansării.
Participă: Claudiu Komartin
„I s-a spus generația războiului – e generația de poeți formată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care, reprimată de cenzura antonesciană, se pregătea să se afirme după 1944. I s-a mai spus generația pierdută, pentru că reprezentanții ei au fost fie înghițiți de închisorile comuniste, fie confiscați de aparatul de propagandă, atunci când nu au ales (au fost siliți să aleagă) cariere anonime, departe de poezie. Cu câteva excepții individuale (Ion Caraion, Geo Dumitrescu și puțini alții), această generație nu a atins marele potențial pe care îl anunța. În urma ei rămân, totuși, suficiente volume și poeme extraordinare. Din păcate, istoria literară i-a acordat prea puțină atenție. Spre deosebire de Cercul Literar de la Sibiu, celălalt versant al poeziei din anii ’40, care și-a exploatat și întreținut imaginea, generația albatrosistă a lui Geo Dumitrescu & Co. a rămas un subiect îngropat în arhive. Tocmai de aceea i s-a spus, cum ziceam, generația pierdută, pentru că pierdută a rămas până azi. Până azi, când splendida antologie critică a lui Claudiu Komartin îi face, în sfârșit, dreptate. Extrasă dintr-un cartuș al timpului, această poezie atinge, în cele din urmă, prezentul nostru: acum îi putem admira frumusețile, enigmele și actualitatea.” (Mihai IOVĂNEL)
CLAUDIU KOMARTIN s-a născut pe 7 august 1983, la București. A debutat cu Păpușarul și alte insomnii (Editura Vinea, 2003, 2007), pentru care a primit mai multe premii, printre care Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut. Al doilea volum, Circul domestic (Cartea Românească, 2005), a luat Premiul Academiei Române pentru poezie. Au urmat Un anotimp în Berceni (Editura Cartier, 2009, 2010), Cobalt (Casa de Editură Max Blecher, 2013), Dezmembrați (Casa de Editură Max Blecher, 2015), carte semnată cu heteronimul Adriana Carrasco, și antologia Maeștrii unei arte muribunde. Poeme alese 2010-2017 (Editura Cartier, 2017, 2018), conținând volumul inedit Douăsprezece secunde până la dispariția luminii. Pentru Maeștrii unei arte muribunde a primit Premiul pentru Literatură „Matei Brâncoveanu”, Premiul „Cartea de poezie a anului 2017”, acordat la Festivalul Național „George Bacovia”, și Premiul PEN România.
Ediții ale cărților sale au apărut în germană (2012), sârbă (2015), turcă (2015), bulgară (2017).
A editat cărți și antologii, printre care seria Cele mai frumoase poeme (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013, în colaborare cu Radu Vancu); Oameni obosiți (Editura Cartier, 2016) de Andrei Bodiu; O anumită căldură umană (Casa de Editură Max Blecher, 2016) de Vasile Petre Fati; euforia din timpul, greața de după (Fundația Triade, 2016), conținând 10 poeme semnate de Virgil Mazilescu, Nora Iuga, Ion Monoran, Angela Marinescu, Iustin Panța, Octavian Soviany, Mariana Marin, Andrei Bodiu, Vasile Vlad și O. Nimigean, cu 10 gravuri de Ana Toma.
A tradus cinci romane din limba franceză și mai multe volume de poezie din engleză. Din 2009 organizează cel mai longeviv și mai constant club de lectură din România, Institutul Blecher, iar din 2010 este redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher.
Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului, o antologie alcătuită de Claudiu Komartin (Cartier de colecție nr.19). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 25 RON/ 109 MDL. Cofinanțare AFCN. Recomandată de Poesis International.

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În Cartier de colecție au mai apărut:
Nichita Stănescu. Cuvintelor, necuvintelor. Poeme alese de Matei Vișniec (nr.15)
Șerban Foarță. Mulțimea cu un singur element. Poeme alese de Robert Șerban (nr. 16)
Eugen Cioclea. Dați totul la o parte ca să văd. Poeme alese de Emilian Galaicu-Păun (nr.17)
Grigore Vieru. Numele tău. Ediție jubiliară cu o prefață de Bogdan Crețu (nr.18)

Details

Date:
20.12.2018
Time:
6:30 pm - 8:00 pm
Event Tags:
, , , , ,

Organizer

Editura Cartier
Phone
022 20 34 91
Email
cartier@cartier.md
View Organizer Website