Este un vis mai vechi de-al meu să văd bibliotecile şi librăriile pline ochi şi cu nişte cozi lungi la ghişeu. Să fiu nevoită să ocolesc o sută de oameni care aşteaptă cuminţi, toţi cu câte o carte, două, trei sau zece în braţe. Şi, chiar dacă singura dată când am văzut o astfel de coadă era la teatru şi afară ningea, iată că, în Japonia, fanii lui Haruki Murakami au stat noaptea la coadă pentru a se asigura că se numără printre primii care pun mâna pe un exemplar din noua carte a autorului.

A existat şi un motiv pentru care mulţimea s-a strâns încă din timpul serii: noua sa carte, Killing Commendatore, s-a lansat joia aceasta, la miezul nopţii.

„Am fost atât de entuziasmat de această carte, o să citesc cât pot de mult în seara asta, în trenul spre casă şi cât voi mai rezista să rămân treaz”, a spus Taira Shibasaki, o tânără care s-a numărat printre primii cititori care au reuşit să ia cele două volume în care se împarte romanul lui Murakami.

„Harukists” sau „harukişti” (cum am traduce noi) se numesc fanii lui Murakami, mult mai înnebuniţi, se pare, după fiecare titlu pe care îl anunţă scriitorul. Dacă despre cărţile sale anterioare editura nu se zgârcea la capitolul promovare, iată că acest nou titlu a reuşit să stârnească un entuziasm şi mai mare printr-un mister ţesut cu multă iscusinţă de către cei din echipa de promovare.

Un purtător de cuvânt al editurii Shinchosha care a publicat noua carte a declarat, potrivit unei publicaţii japoneze, că acest mister a fost din dorinţa scriitorului:

„Autorul ne-a spus că doreşte ca cititorii să o descopere (cartea – n.r.) fără să ştie absolut nimic înainte şi din acest motiv am decis să nu spunem nimic până la publicare. Chiar şi intern, foarte puţini oameni au avut acces la ea”.

Scriitorul Haruki Murakami, acum în vârstă de 68 de ani, se bucură de lansarea acestui nou titlu în nu mai puţin de 1,3 milioane de exemplare, cu precizarea că cele două volume însumează 2.000 de pagini (scrise în japoneză).

Chiar dacă oficial nu s-au anunţat traduceri în alte ţări, ne putem aştepta, ca de fiecare dată, ca editurile să preia această nouă carte pentru traducere. Bineînţeles, pentru că vorbim totuşi de un volum mare de muncă, s-ar putea să fim nevoiţi să aşteptăm un pic mai mult decât de obicei.

Deşi au existat posturi de televiziune care au dezbătut ceea ce se consideră deja un fenomen în lumea scriitorilor, prin prisma agitaţiei care se produce în rândul cititorilor, nu are cum să ne mire felul în care anunţarea unui nou titlu stârneşte atât de mult entuziasm.

În fond, vorbim de cititori care nu au fost dezamăgiţi de romanele anterioare şi care se aşteaptă de la scriitorul lor preferat, Haruki Murakami, să nu-i dezamăgească nici de data asta. Mai mult, să nu uităm de eforturile pe care Murakami însuşi le face pentru a-şi arăta respectul şi aprecierea faţă de cititorii săi: cel mai lung interviu din istorie este un bun exemplu.

Până la momentul în care vom afla că se traduce şi la noi noua carte, Killing Commendatore, putem păcăli sau, dimpotrivă, îndestula timpul prin (re)lectura volumelor IQ84.

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *