Nu mi-a plăcut niciodată sintagma de “literatură feminină”. Mi se pare că lipește o etichetă ciudată cărților scrise de femei. De literatura masculină vorbește cineva? Dar da, despre cărțile bărbaților s-a vorbit mereu mai mult.
Într-o societate ca a noastră, plină de prejudecăți de gen și unde discriminarea e la ea acasă, iar rolul femeii încă e privit ca fiind la cratiță sau, oricum, bine trasat în universul domestic, în linia “frumosului”, dar și a “supunerii” (să nu uităm că în România una din patru femei declară că a fost agresată de partenerul ei iar peste jumătate dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații), literatura poate fi o cale de a schimba mentalitățile, prin perspective feminine. Adică acea trecere de la “femeia la cratiță” la “femeia la carte”, pe care o propune Cărturești, prin campania de martie. Găsiți deci, în librăria Cărturești online, o selecție de cărți scrise de femei la prețuri reduse cu 30%.
Printre ele, căci sunt multe și atent selecționate, am găsit titluri și autoare esențiale: Margaret Atwood cu Povestea Slujitoarei care, chiar dacă ați văzut serialul (excelent făcut), merită citită (cronică) pentru stilul inconfundabil în care prezintă o societate distopică, născută chiar din ducerea la extrem a rolurilor de gen (femeia trebuie să facă copii, e singurul ei scop în viață). Eu sunt Malala e, după cum probabil știți, povestea autobiografică a unei fetițe incredibil de curajoase din Pakistan, care luptă pentru educație (cronică).
Mama, de Pearl S. Buck, vorbește despre o femeie săracă, aparent neînsemnată, dintr-un sat din China (cronică). Oamenii eternității nu se tem niciodată, de Shani Boianjiu (cronică), este povestea a trei adolescente care își fac stagiul militar în Israel, la granița cu Libanul. Tatăl celuilalt copil, de Parinoush Saniee, ne trimite în Iran unde, după cum prea bine știm, condiția femeii este una dificilă, iar societatea profund patriarhală (cronică).
Să nu uităm nici de Virginia Woolf, al cărei flux al conștiinței ne trimite în adâncurile psihologiei umane. Nu pot să nu menționez și una dintre cărțile mele preferate, Pe când eram doar niște puști, de Patti Smith, o autobiografie despre muzică, artă, dragoste și despre New York-ul nebun al anilor 70-80, scrisă de o autoare minunată (cronică). Și dacă am ajuns la muzică, o las aici și pe Amanda Fucking Palmer, o femeie care știe să ceară ce vrea.
Nu lipsește, firește, de pe lista de la Cărturești nici Alice Munro cu ale sale observații chirugicale în proză scurtă despre natura umană (cronică Prea multă fericire), nici o altă câștigătoare a Premiului Nobel, Herta Muller, cu povestea unei tinere în anii comunismului românesc, dar nici popularele cărți ale Elenei Ferrante.
Dintre scriitoarele din România, le amintesc pe Nora Iuga, o autoare pe care e greu să nu o iubești, pe Tatiana Tibuleac cu Vara în care mama a avut ochii verzi sau Ioana Pîrvulescu cu Viitorul începe luni.
Pe toate acestea, împreună cu multe altele, le gâsiți la Cărturești online cu 30% reducere, până pe 11 martie.