Cum ai putea să recapitulezi
fiecare gest, fiecare cuvânt, fiecare tresărire
 tot ce ai putut să adori, să visezi
înnebunit de ridicol la fiecare tresărire?

 A iubi, Gellu Naum

Prima ediţie a Festivalului Gellu Naum se desfăşoară în acest an în zilele de 5 şi 6 august la Bucureşti şi Comana. Organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația “Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, festivalul Gellu Naum care începe la un an după Centenarul Gellu Naum a pornit de la întrebarea amintită de scriitoarea Simona Popescu în discursul de deschidere: “Cum am ajuns eu la Gellu Naum?”

Atât în seara zilei de 5 august, cât şi în cea de-a doua zi a festivalului care se va derula începând cu orele 14.00 la Pensiunea Bujoru din Comana, structura festivalului o reprezintă lecturi de poezie ţinute de unii dintre cei cunoscuţi poeţi contemporani.

Invitaţii acestei prime ediţii sunt: Constantin Abăluță, Radu Andriescu, Magda Carneci, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Cipariu Dan Mircea, Dan Coman, Denisa Comanescu, Tudor Crețu, Domnica Drumea, Teodor Dună, Dinu Flămând, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Vasile Leac, Micleuşanu Mitoş, Vasile Mihalache, Petrișor Militaru, Gabriel Nedelea, Marius Oprea, Simona Popescu, Nicolae Prelipceanu, Alina Purcaru, Sebastian Reichmann, Merlich Saia, Angelica Stan, Dan Stanciu, Elena Vlădăreanu, Nina Zivancevic (SUA/Serbia), Subcapitol și Home. Invitat special: Mircea Tiberian.

Festivalul a fost prezentat, în prima seară, de Simona Popescu, cea de-a doua gazdă desemnată fiind Sebastian Reichmann, iar intrarea la festival este liberă.

Festivalul Gellu Naum îşi propune, aşa cum o arată descrierea făcută de organizatori, să fie un “dialog între spații și timpuri de creație diferite și totodată suprapuse, cu scopul valorificării patrimoniului literaturii române și a culturii scrise recente”. Cu alte cuvinte, suntem invitaţi să facem o călătorie „printre memorii, amintiri, crochiuri, discursuri poetice, idei, toate voalate și transferate prin propriile lentile lirice”.

Directorul Muzeului Literaturii Române, Ioan Cristescu, a fost primul care a luat cuvântul spunând că “Bucureştiul avea nevoie de un festival de poezie şi în august”. Trebuie, în opinia sa, ca din când în când “să ne ocupăm şi de creativitate”. Şi pentru că în curtea jazz-cafe-ului Green Hours nu mai aveai loc să arunci un ac, directorul şi-a exprimat, totodată, bucuria de a fi reuşit să adune atâţia oameni în jurul “unui efervescent spirit avangardist cum a fost Gellu Naum”.

De la o seară cu mai mulţi prieteni în Cărtureşti unde s-au citit, într-o seară din decembrie anul tecut, mai multe texte de Gellu Naum şi din nemulţumirea de a nu simţit că Centenarul Gellu Naum a fost suficient de vizibil s-a născut anul acesta prima ediţie a acestui nou festival, aşa cum a explicat scriitoarea Simona Popescu.

Mircea Tiberian a fost invitatul special al serii, invitat cu atât mai potrivit cu cât scriitorul Gellu Naum era un iubitor de jazz.
Mircea-Tiberian-Festivalul-Gellu-Naum
Aproape fiecare poet care urma să urce pe scenă a fost prezentat de Simona Popescu printr-un citat dintr-un interviu dat de acesta. Despre Constantin Abăluţă am aflat astfel, înainte de a-şi începe lectura de poezie, că se consideră “un om singur care scrie despre lucruri mici”. “Simt asta ca pe o împlinire”, a mai mărturisit poetul în acelaşi interviu. “Suprarealismul”, a mai spus acesta, “e peste tot” şi a mărturisit, de asemenea, referindu-se la Gellu Naum: “El a fost primul poet care m-a influenţat, l-am şi cunoscut”.

Următorul pe scenă a fost Radu Andriescu, iar Simona Popescu a citat câteva rânduri în care poetul mărturisea: “Nu poţi să fii tu în poeziile tale”. A urmat lectura unor texte din volumul Când nu mai e aer, primul fiind poemul “Despre îngeri”.

Urmărind îndeaproape lista cu poeţii anunţaţi, Magda Cârneci a fost următoarea pe scenă, iar complimentul adresat tuturor celor prezenţi la festival a fost următorul: “Cei care iubesc poezia sunt şi ei, într-un anumit fel, poeţi”.

Svetlana Cârstean şi-a însoţit urcarea pe scenă de o mărturisire ca o invitaţie spre trecut, tot din cadrul unui interviu acordat anterior: „Am înţeles mult mai târziu că era exclus să primesc vreun premiu. (…) Eram o fugară care voia un premiu. Şi mi-a luat mult timp să-nţeleg că exist şi-n afara momentelor în care sunt strigată pe nume.” Lectura de poezie a inclus şi texte din volumul Gravitaţie.

Printre invitaţi s-a numărat şi scriitorul Marius Chivu care a amintit de rolul important pe care l-a avut poezia în salvarea de la moarte a poetului Ashraf Fayadh căruia i-a fost schimbată pedeapsa în opt ani de închisoare şi 800 de lovituri de bici. Situaţii similare se petrec însă în continuare în alte contexte care îngrădesc libertatea de exprimare, cel mai recent caz fiind semnalat în Turcia.

Dan Mircea Cipariu, următorul invitat, a mărturisit: “Sunt un om fericit pentru că şi anul acesta am fost medaliar cu aur pentru suferinţă. Maşinăriile de făcut accidente interioare au funcţionat”.
O scurtă amintire din copilărie a lui Dan Coman, următorul poet care a urcat pe scenă pentru a citi noi texte: “Ne-am aşezat în jurul unui telefon hotărâţi să-l sunăm pe Naum (…) şi n-am fost deloc inspiraţi renunţând atât de uşor”.

Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas, a spus: “La mijlocul anilor ’70 am citit un volum care m-a dat peste cap. Tatăl meu obosit se numea acest volum. (…) De câte ori l-am citit, de-atâtea ori l-am înţeles altfel”. În opinia sa, acesta rămâne cel mai reprezentativ volum al lui Gellu Naum.

Festivalul-Gellu-Naum

Printre următorii invitaţi s-au numărat Tudor Creţu, Domnica Drumea, Teodor Dună, Dinu Flămând, Sorin Gherguţ, Florin Iaru şi Nora Iuga.

Dacă în cazul scriitorului Florin Iaru a fost amintită, tot din cadrul unui interviu mai vechi, deja cunoscuta poezie pe care acesta a scris-o la vârsta de şapte ani, scriitoarea Nora Iuga a avut un sfat care ţine de formarea unui stil propriu în poezie: “Să faceti tot posibilul să rămâneţi voi înşivă. (…) Trebuie să ai personalitatea ta, să te fereşti ca de foc să imiţi pe cineva”.

Şi, totodată, nu avea cum să nu-şi mărturisească dragostea pentru scriitorul Gellu Naum, sărbătorit prin această primă ediţie a festivalului care îi poartă numele: “Ador neînţelesul, ador şocul, ador surpriza, probabil de-asta îl ador şi pe Gellu Naum”.

Festivalul continuă pe parcursul zilei de 6 august, de la orele 14.00, în Comana, loc în care se vor muta lecturile de poezie. Invitaţii sunt cei din lista prezentată deja, cu menţiunea că printre texte se numără atât unele scrise de autorii invitaţi, cât şi texte scrise de Gellu Naum.

Redactor literar, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și masteratul de Teoria și Practica Editării de Carte, Universitatea București. A debutat cu poeme în antologie în 2015 și cu proză scurtă în antologia „Cum iubim”, Vellant, 2016. Primul roman, „Camera de probă”, a apărut în 2017 la Editura Eikon.


2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *