Nici nu a început bine săptămâna, că mi-au și atras atenția fotografiile vintage cu biblioteci mobile care tot circulă pe internet (colecții pe care le-am zărit mai întâi pe un site, iar apoi, mergând pe firul surselor, pe un blog). Imagini care încă te surprind, pe care le privești cu oarece melancolie și care te fac să visezi la o lume pe care o cunoști mai mult din cărți, să conștientizezi (pentru a câta oară?) cât de frumoase sunt cărțile și câtă bucurie aduc în viața noastră.
După cum probabil știți, bibliotecile pe roți erau folosite în trecut pentru a răspândi cărți în zonele defavorizate din acest punct de vedere, în sate sau la periferiile orașelor. În secolul al XIX-lea, vorbim despre căruțe trase de cai, iar la începutul secolului XX volumele erau adăpostite în tot felul de automobile. Gradul cel mai înalt de popularitate pe care l-au atins bibliotecile mobile se pare că a fost la jumătatea secolului XX. Deși tehnologia a ușurat accesul la informație, acest tip de biblioteci încă mai există, oferind, pe lângă volume tipărite, și accesul gratuit la internet – incluzând cărți digitale.
Dacă Irina vă povestea mai demult despre BiebBus sau despre profesorul bibliotecar călare pe măgăruș, eu am făcut o selecție din fotografiile găsite cu biblioteci mobile pline de parfumul vremurilor de altădată. Sper să vă încânte cel puțin la fel de mult ca pe mine!
Prima bibliotecă mobilă din America, construită în 1905 de biblioteca publică din Washington County, Maryland. Sursa
Prima bibliotecă mobilă din Topeka – martie 1943. Sursa
Una dintre primele biblioteci de acest tip din Scoția, Aberdeenshire – și-a început traseul în 1966. Sursa
Prima bibliotecă pe roți din Cincinnati, făcută de Biblioteca Publică din Cincinnati în 1927 – sursa
Un vehicul relativ mic, dar intitulat ”Free reading” (Biblioteca Publică din Virginia) – se pare că a fost suficient pentru ca cei mici din imagine să se bucure. Sursa
Una dintre fotografiile mele preferate – soldați ai armatei Statelor Unite ale Americii stând la coadă pentru a-și procura cărți. Kelly Field Library, între 1909 și 1920, sursa.
Ce pot să vă spun, copiii chiar arată fain în compania cărților! Automobil al Bibliotecii Publice din Mount Vernon – sursa
.Nu am mai văzut de mult timp atâția copii citind împreună, este o imagine de neprețuit, zic eu. Se întâmpla în 1917, în fața primei biblioteci mobile a Bibliotecii Publice Saint Paul – sursa (unde puteți intra să vedeți mai multe fotografii care spun istoria vehiculelor cu cărți ale acestei biblioteci).
Nu, fetele nu se înghesuie la produse de machiaj sau la reduceri în mall-uri, ci vor să împrumute cărți. Bibliobus Drenthe – sursa.
”Books free for everybody, right at the door – if you vote yes” – eu aș vota în locul lor :). Sursa
Biblioteci mobile colorate, vesele, din zilele noastre, puteți vedea aici, aici sau aici. Iar aici, spre sfârșitul materialului, puteți vedea cum au ajuns unele dintre aceste vehicule magice – din pricina bugetului redus, unele biblioteci publice le-au lăsat să ruginească. Voi ce credeți? Mai avem nevoie de biblioteci mobile?
Surse principale: ebookfriendly.com, messynessychic.com
Sursă imagine principală: Anne Arundel Country Public Library