Astăzi a început târgul de carte Gaudeamus, unul dintre cele mai așteptate evenimente anuale. Înainte de a da o tură prin Pavilionul Central de la Romexpo și a răsfoi și cumpăra cărțile care ne fac cu ochiul, ne-am gândit să continuăm buna noastră tradiție și să facem o listă de cărți musai de luat acasă. Subiectivă, bineînțeles. Cum se zvonește că ar fi peste 2000 de cărți noi anul acesta, ne-a fost tare, tare greu să alegem doar zece recomandări, așa că am trișat și am mai inserat altele printre rânduri. Vă lăsăm să citiți, iar noi fugim spre Gaudeamus. Ne vedem acolo!
Războiul Mondial al Fumătorilor, de Marin Mălaicu-Hondrari
După experiențele intense de lectură ale romanelor Apropierea (în curs de ecranizare) și Lunetistul (Cea mai bună carte românească din 2013 conform topului redactorilor Bookaholic), mă aștept ca această nouă carte semnată de inconfundabilul Marin Mălaicu-Hondrari, Războiul Mondial al Fumătorilor, să fie extraordinară. Abia aștept să pun mâna pe ea! Ia citiți un fragment din roman, veți vedea că entuziasmul meu e justificat.
Plus că, mă scuzați, fiind fumătoare împătimită, nici nu am cum să ratez un volum care se numește astfel. 🙂
Din prezentarea cărții: Constantin, „orfan cu părinți”, cum se prezintă singur, renunță la viața lui confortabilă din România și pleacă să trăiască în Camarile, un soi de Cuba a fumătorilor, unde aceștia – mai ales cei persecutați în țările lor de baștină – primesc azil politic. De aici își rememorează viața, de-a lungul căreia marca țigărilor fumate se tot schimbă odată cu femeile pe care le iubește. Dar ironia sorții face ca el să se îndrăgostească nebunește de o nefumătoare…
Urmăriți-l și pe Dan Coman vorbind despre carte – aici -, iar apoi pe autor citind un fragment din carte – aici.
Alte cărți Polirom & Cartea Românească de neratat:
— Compunere cu paralele inegale și Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului (un fragment aici), de Gheorghe Crăciun;
— Opere V. Crepusculul civil de dimineaţă, de Emil Brumaru;
— Imperiul fetelor bătrâne, de Liliana Corobca – citiți un fragment aici;
— Du-te şi pune un străjer, de Harper Lee, traducere de Ariadna Ponta;
— Drumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord, de Yeonmi Park, traducere de Ioana Aneci;
— Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi, de Salman Rushdie, traducere de Dana Crăciun – un fragment aici.
Evenimentele Editurilor Polirom și Cartea Românească la Gaudeamus 2015 sunt de găsit aici.
Povești de dragoste la prima vedere, de Adriana Bittel, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu
Am zărit-o și mi-am zis că trebuie să fie tare, tare frumoasă. Numele autorilor e o garanție în sine că povestirile cuprinse în acest volum nu pot fi altfel decât savuroase. Toamna aceasta blândă chiar cere o carte tandră, nu-i așa?
Din prezentarea cărții: În prima poveste veți simți parfum de crini regali. În cea de-a doua un puternic miros de terebentină. A treia vă aduce în auz un nume care zgârie și unul care mângâie. A patra e cu adieri de aripi nevăzute. A cincea are miză și pariază pe nenoroc. Prima are inocență, umor, visare. A doua realism, râs, nerv. A treia, cu ironie, face poezie și economie (politică). A patra cade din fantastic în lumea noastră cea de toate zilele. Iar a cincea are trei capete de umbră.
Când Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana și Ioana Pârvulescu sunt autorii poveștilor, nu-i exclus să faceți un coup de foudre pentru carte. Bucurați-vă în tihnă de ea. Face parte dintre acele lucruri rare care dacă n-ar exista ar trebui inventate.
Alte cărți Humanitas de neratat:
— Solenoid, de Mircea Cărtărescu (de fapt, n-are nevoie de nicio recomandare, de nicio mențiune, o așteptăm de atât de mult timp încât nu cred că o veți rata);
— Prietenii noștri imaginari, de Nadine Vlădescu (coord.);
— Pisicoteca practica a lu’ Moş Pârşu, de T.S. Eliot, răsădită în sol autohton de Florin Bican;
— Dialoguri de duminică. O introducere în categoriile vieţii, de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu;
— Și eu am trăit în comunism, Ioana Pârvulescu (ed.);
— Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste. Părinţi, copii şi căutarea identităţii, de Andrew Solomon.
Evenimentele Humanitas la Gaudeamus 2015 sunt de găsit aici.
Viața elfilor, de Muriel Barbery
N-am apucat să scriu despre cât de tare mi-au plăcut Eleganța ariciului și O delicatesă (care, a propos, îți dă peste cap simțurile!), sper că o voi face cât de curând. Dintre toate noutățile cu care merge Editura Nemira la târgul de carte Gaudeamus, pe Viața elfilor o așteptam cel mai mult.
Cred că e simpatică, scrisă în același stil simplu, concis, delicat, mai ales că, de data aceasta, călătorim într-o țară a minunilor.
Din descrierea cărții: Micuța Maria locuiește într-un sat retras din Franța. Clara, cealaltă micuță, a crescut la Abruzzo, în Italia, și datorită harului pentru muzică ajunge la Roma. Ce au ele în comun? O legătură secretă: lumea elfilor, guvernată de artă și mister. Dar amenințarea vine tocmai de la un elf sătul de existența umană. Cum îl vor convinge că oamenii merită salvați și protejați?
Citiți un fragment din volum aici.
Alte cărți Nemira de neratat:
— 111 cele mai frumoase poezii ale generației ’80, de Cosmin Ciotloș (coord.);
— Sculptând în timp, de Andrei Tarkovski, traducere de Raluca Rădulescu;
— Charlotte, de David Foenkinos, traducere de Cristina Nan;
— Cavalerul celor șapte regate, de George R.R. Martin, traducere de Laura Bocancios, Oana Chiţu;
— Distanța dintre noi, de Jhumpa Lahiri, traducere de Adriana Voicu – un fragment din carte aici.
Evenimentele Editurii Nemira la Gaudeamus 2015 sunt de găsit aici.
Bambini di Praga, de Bohumil Hrabal
Doamnelor și domnilor bookaholici, vă rog eu mult să nu-l ocoliți pe Hrabal! Dacă n-ați citit nimic scris de minunatul autor ceh, este cazul să începeți s-o faceți acum! Aș lua, în locul vostru, întreaga serie de autor Bohumil Hrabal de la Art – de la Bambini di Praga, abia ieșită de la tipar, și până la Lecții de dans pentru vârstnici și avansați (pe care o citesc acum, compulsiv) O singurătate prea zgomotoasă, Trenuri cu prioritate, L-am servit pe regele Angliei. Aveți încredere în mine și în recomandarea aceasta, nu veți regreta!
Din descrierea cărții: Bambini di Praga este un microroman în care umorul negru, melancolia şi ironia se întâlnesc într-un carusel de situaţii cum numai Hrabal putea imagina. Escroci care înşală oameni de bună credinţă sub acoperirea societăţii fictive „Sprijin la bătrâneţe“, un drogher, un măcelar, un pictor nebun sunt doar câteva dintre personajele care dau naştere unor situaţii în care absurdul se insinuează tot mai mult în viaţa de zi cu zi.
Alte cărți Art de neratat:
— Povestea slujitoarei, de Margaret Atwood, traducere de Diana Marin-Caea (o recenzie a unei alte ediții aici);
— Pisica pe acoperișul fierbinte. Menajeria de sticla. Camino Real, de Tennessee Williams, traducere Antoaneta Ralian și Bogdan-Alexandru Stănescu;
— Integrala prozei scurte, de Truman Capote, traducere de Const. Popescu;
— Dacă într-o noapte de iarnă un călător, de Italo Calvino, traducere din italiană de Anca Giurescu;
— Axolotul. Povestiri cu cronopi şi glorii, de Julio Cortázar, traducere din spaniolă de Mona și Dumitru Tepeneag.
Ferbonia, de Ioana Nicolaie
Dacă ați citit Arik și mercenarii, știți cât de fain scrie Ioana Nicolaie literatură pentru copii (mici și mari). Am auzit atâtea lucruri bune despre Ferbonia, încât parcă deja cunosc lumea aceasta și mi-e dragă. Adăugând volumului și ilustrațiile inspirate ale Ancăi Smărăndache, obținem o carte magică. Care se cere citită.
Din prezentarea cărții: Fil şi Luvia trebuie să dezlege misterul unor depozite ce apar în instalațiile Ferboniei. Îşi riscă în mai multe rânduri viaţa, descoperă fapte greu imaginabile şi îşi dau seama că unul dintre Profesori nu este ce pare a fi. Ajutaţi de micul Piper, animalul care-i îndrumă când lucrurile îşi ies din ţâţâni, cei doi trebuie să-şi salveze lumea și să stea în calea celui mai mare cutremur ce-a zguduit vreodată Ferbonia.
Alte cărți Arthur de neratat:
— O istorie secretă a Ţării Vampirilor. (I) Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu;
— Acolo unde nu mai e trotuar / Where the Sidewalk Ends (ediție bilingvă), de Shel Silverstein, traducere de Florin Bican;
— Micuțul Nicolas în recreație, de René Goscinny și Jean-Jacques Sempé, traducere de Raluca Dincă;
— Uite cine vorbește. Juniorii, cu prefață de Florentina Sâmihăian.
Evenimentele Editurii Arthur la Gaudeamus 2015 sunt de găsit aici.
Cum să citeşti un romancier, de John Freeman
De curând apărută și lansată în prezența autorului la București, Cum să citești un romancier este o lectură musai pentru orice cititor pasionat. Regăsiți, în paginile acestui volum, un soi de portrete-proze scurte realizate în urma interviurilor cu Doris Lessing, Haruki Murakami, Salman Rushdie, Ian McEwan, Mo Yan, Don DeLillo, Norman Mailer, Toni Morrison, Marilynne Robinson, Philip Roth, John Updike, David Foster Wallace, Edwidge Danticat, Dave Eggers, Jonathan Franzen și mulți, mulți alții.
Freeman are darul de a scrie pe înțelesul tuturor și de a obține informații pline de miez de la autorii pe care-i iubim. De la a ne descrie cum arată casa lui Morrison sau cu ce era îmbrăcat Updike când l-a întâlnit și până la a ne dezvălui cum și de ce scriu Murakami sau Roth, criticul literar american pune cap la cap un volum consistent, ușor de citit, interesant. Luați-vă Cum să citești un romancier și citiți-o până când apuc eu să transcriu interviul meu cu John Freeman. 🙂
Din prezentarea cărții: Rezultatul este un ghid instructiv şi edificator, decisiv, dar idiosincretic pentru diversitatea şi efervescenţa culturii literare: o viziune asupra romanului ca o formă variată, dar vitală şi contemporană, un portret al romancierului ca figură unică şi profundă în fragmentata noastră cultură, o carte care devine o lectură esenţială pentru orice scriitor aspirant şi orice cititor devotat, un companion perfect (sau un cadou!) pentru toți ce care se ghemuiesc în pat cu o carte şi vor să ştie mai multe despre cel care a scris-o. John Freeman este un autor premiat şi binecunoscut critic de carte. Fost preşedinte al National Book Critics Circle şi coordonator al antologiilor Granta, Freeman a scris despre cărţi în mai bine de 200 de publicaţii din întreaga lume, printre care The New York Times Book Review, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, The Wall Street Journal, The Guardian, La Repubblica şi La Vanguardia. Prima sa carte, The Tyranny of E-mail, a fost publicată în 2009. În momentul de faţă, John Freeman locuieşte la New York.
Alte cărți Vellant de neratat:
— Mitologii, de Roland Barthes, traducere de Maria Carpov;
— Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS, de Caroline Paul, cu ilustrații de Wendy MacNaughton, traducere de Alex Bălă;
— Fata babei și fata moșneagului, de Ion Creangă, cu ilustraţii de Ileana Surducan.
Despre noutățile Vellant la Gaudeamus 2015 aici.
Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor, de Svetlana Aleksievici
Nu cred că bănuia cineva că Svetlana Aleksievici va fi laureata Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2015. Mulți dintre noi, trebuie s-o spunem, știam mult, mult prea puține lucruri despre aceasta, chiar dacă fusese tradusă în limba română încă din 1989.
Corint avusese, însă, inspirația să publice, tradus de Antoaneta Olteanu, un nou volum semnat de Svetlana Alexievici chiar în mai anul acesta: Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor. Coperta cărții este greu de privit, nu știu conținutul cum e. O am deja în bibliotecă și sper să apuc să o citesc curând. Dacă voi nu o aveți, luați-o, am auzit numai lucruri faine în legătură cu aceasta. În plus, înainte să ne arătăm nemulțumirea în legătură cu Nobelul de acum, ar fi bine să fim în temă, nu-i așa?
Din descrierea volumului: „Explozia reactorului numărul 4 va deveni cel mai mare dezastru nuclear civil din istoria omenirii. Zona este o realitate în toată monstruozitatea ei. La fel ca în cartea SF a fraților Strugaţki, Picnic la marginea drumului, Zona este un infern pe pământ, guvernat de propriile legi. Aici dansează lumini deasupra câmpului, praful ridicat de vânt are culori ciudate, se nasc copii cu mutații genetice, populația a fost evacuată, regiunea, interzisă și păzită de patrule militare, dar oameni stranii și-au făcut din Zonă locul în care trăiesc. Ei sunt Călăuzele reale în Zona reactorului de la Cernobîl” (Ion M. Ioniță).
Alte cărți Corint de neratat:
— Turcia și fantoma armeană. Pe urmele genocidului, de Laure Marchand şi Guillaume Perrier, traducere de Nicolae Drăgușin;
— Siria. De ce s-a înșelat Occidentul, de Frédéric Pichon, traducere de Simona Brânzaru;
— Tovarăşul baron. O călătorie în lumea pe cale de dispariţie a aristocraţiei transilvănene, de Jaap Scholten, traducere de Carmen Ion.
Evenimentele editurii Corint la Gaudeamus 2015 aici.
Zahera. Fetiţa care a înghiţit un nor mare cât turnul Eiffel, de Romain Puértolas
Pe Romain Puértolas l-am cunoscut la FILIT anul trecut, este un om tare deschis și incitant, iar ca scriitor l-am descoperit cu Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea, o carte frumoasă, plină de umor și ironie. Luminiţa Corneanu i-a tradus, iată, încă o carte, Zahera. Fetița care a înghițit un nor mare cât turnul Eiffel (un titlu fabulos!), la Baroque Books & Art, o editură micuță, cu personalitate strașnică. Iar eu sunt extrem de curioasă cum e volumul acesta, aparent scris sub duș. 🙂
Din prezentarea cărții: Pentru Providence Dupois, viaţa seamănă un pic cu maioneza: cu cât mai multă agitație, cu atât mai multe șanse de reușită. Pe când tânăra şi frumoasa poştăriţă se pregăteşte să plece în Africa pentru a o lua pe fetiţa pe care o iubeşte cel mai mult pe lume, un vulcan islandez erupe, paralizând întreg traficul aerian din Europa. Și atunci începe cea mai palpitantă, mai neobișnuită şi mai grozavă călătorie. Dragostea îţi dă aripi. Sunteţi gata să vă luaţi zborul? Dacă totul a început, pentru Romain Puértolas, prin marşul către succes, întortocheat şi planetar, al unui dulap cu cărţi plin cu Fakir-ul său, totul va continua cu epopeea aeriană a lui Providence Dupois: în picioare dis-de-dimineaţă, nas de regină, şase degete la piciorul drept, poştăriţă de profesie şi mamă din instinct. Blocată în aeroport de furia norilor de cenușă împinși spre cer de un vulcan islandez, Providence nu poate ajunge în Maroc, nu poate ajunge la Zahera. Doar dacă ar încerca să zboare…
Noutățile Editurii Baroque Books & Arts la Gaudeamus 2015 sunt aici și sunt de neratat.
Hendrik de Mol și Planeta de Aur, de K.J. Mecklenfeld
Planeta de Pluș versus Planeta de Lemn, un puști năzdrăvan și agorafob (Hendrik, bineînțeles!) contra unei păpuși malefice care-l transformă într-o cârtiță de pluș, un șir fantastic de tuneluri din interiorul unui muzeu (al jucăriilor, parol!) de către un bunic nostim, Martinus, pirați spațiali, pește-banană, elefant de știință, urs de pluș, aventuri cu carul, umor cât cuprinde, poveste antrenată și înțesată de bunătăți. Cam așa aș descrie, pe foarte, foarte scurt (cât să degustați), cartea aceasta pentru copii de la 9 la 99 de ani semnată de K.J. Mecklenfeld, pe care tocmai o recitesc pentru a-mi reîmprospăta memoria pentru lansare.
Publicată inițial în regim self-publishing, Hendrik de Mol și Planeta de Aur este acum scoasă din tipar de către cei de la Editura Univers, iar eu vă voi vorbi pe larg și cu drag despre ea la Gaudeamus – sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 14:00.
Din descrierea cărții: Hendrik de Mol nu este un băiat ca toți ceilalți. Este orfan, locuiește cu bunicul său Martinus într-un Muzeu al Jucăriilor, nu iese niciodată din casă și nici nu merge la școală.
Într-o bună zi, bunicul Martinus, păstrătorul Celui Mai Important Secret din Universul Cunoscut, este răpit, iar Hendrik este transformat într-o cârtiță de pluș, o jucărie.
Va reuși Hendrik să își învingă teama de a ieși din casă, chiar mai mult, să zboare pe Planeta de Pluș, să îl elibereze pe bunicul Martinus din mâinile fiorosului Calavera și ai săi soldați de lemn și să se întoarcă în siguranță pe Pământ?
Evenimentele Editurii Univers la Gaudeamus 2015, împreună cu câteva cărți de neratat, aici.
Camera de povestit, de Mike Paterniti
Paterniti a fost, în octombrie, la The Power of Storytelling, conferință după care jurnalismul narativ a început să mă atragă din ce în ce mai mult. L-am ascultat surprinsă, cu agenda deschisă și creionul tocit. De atunci, dar și după ce am citit și editat traducerea cronicii lui Freeman, mi-am propus să-mi iau Camera de povestit, știu sigur că va fi o lectură pe cinste!
Ia citiți din prezentarea cărții: În satul pitoresc Guzmán din Spania, într-o peșteră săpată în coasta unui deal vecin cu casele, o ușă străveche duce la o încăpere înghesuită, de calcar, numită „camera de povestit”. Aici a ajuns Michael Paterniti să-l asculte pe Ambrosio Molinos de las Heras, producător spaniol de brânză, cum depăna o poveste ciudată și fascinantă despre o bucată de brânză.
Brânza lui Ambrosio, făcută după o veche rețetă de familie, avea reputația de a se număra printre cele mai bune din lume și se spunea că ar avea calități mistice. În seara aceea, când cei doi au ieșit din camera de povestit, Paterniti era complet captivat.
N-a trecut mult și a plonjat cu totul în viața satului: s-a mutat în Guzmán, cu soția și copiii mici, ca să caute adevărul despre brânza aceea. Ce descoperă în cele din urmă nu are nimic de-a face cu fabula idilică despre slow-food pe care și-o închipuia la început. Dimpotrivă, e absorbit în inima vârtejului unui mister complicat, al unei rivalități de sânge care presupune acuzații de trădare și furt, amenințări cu moartea și un plan criminal.
Noutățile Editurii Publica sunt de găsit aici și sunt de neratat.
Evenimentele și noutățile aduse la Gaudeamus 2015 sunt centralizate în acest material.
Woohooo! Mii de mulțumiri! Hendrik este nemaipomenit de fericit! Cât îmi pare de rău că nu voi fi la lansare! Dar, Eli, îți mulțumesc de pe acum!
@K.J. Mecklenfeld: Cu mare drag, abia aștept să vorbesc despre „… Planeta de aur”! 🙂
Și mie îmi pare rău că nu vei fi la lansare, dar sunt convinsă că ne vom întâlni cu altă ocazie.
Mai mult ca sigur! Mulțumiri, din nou!