Man Booker Prize a fost oferit anul acesta scriitorului George Saunders pentru romanul Lincoln in the Bardo, alături de suma de 50.000 de lire. Cartea descrie povestea lui Abraham Lincoln şi a durerii resimţite după pierderea fiului său cel mic.

O veste bună este că romanul Lincoln in the Bardo va apărea la Editura Humanitas, în colecţia „Raftul Denisei”, la Bookfest 2018, în traducerea lui Radu Paraschivescu, aşa cum a anunţat recent directorul general Humanitas Fiction, Denisa Comănescu.

Cunoscut mai ales pentru povestirile sale, George Saunders a câştigat Man Booker Prize cu primul său roman. Juriul, informează BBC, a apreciat originalitatea absolută a acestei opere, considerând-o totodată extrem de emoţionantă. Trebuie ştiut însă că Lincoln in the Bardo este cea de-a noua carte publicată de autorul american.

Pe lista scurtă în cursa pentru premiul amintit, în afară de Saunders, în vârstă de 58 de ani, se mai aflau alţi cinci autori: scriitoarele britanice Ali Smith şi Fionza Mozley, autorii americani Paul Auster şi Emily Fridlund, precum şi autorul britanic-pakistanez Mohsin Hamid.

Saunders a acceptat premiul spunând: „Vă mulţumesc pentru această mare onoare, la înălţimea căreia sper să mă ridic prin toate operele următoare, pentru tot restul vieţii”.

Anterior, George Saunders a câştigat Premiul Folio şi Premiul Story pentru colecţia sa de proză scurtă Tenth of December Zece Decembrie, apărută de curând la noi la Editura Black Button Books.

Punctul de pornire al romanului îl reprezintă un fragment din viaţa reală, atunci când trupul lui Willie, fiul de doar 11 ani al lui Abraham Lincoln, a fost dus la cimitir în Washington. Saunders a explicat, citează BBC, că după ce a scris prima treime din carte s-a speriat puţin, nefiind sigur dacă vreo altă fiinţă omenească ar fi putut s-o citească.

În cadrul unei conferinţe care a urmat ceremoniei de premiere, Saunders a mărturisit că, în opinia sa, validarea e de ajutor pentru un artist şi că el are nevoie de aceasta:

„Aşa că atunci când cineva pe care îl respect îmi validează munca sau când mă trezesc într-un grup cu o mulţime de scriitori precum aceste minunate talente, părerea mea despre mine se îmbunătăţeşte puţin şi următoarea carte va avea mai mult curaj în ea”, a mai spus Saunders.

Tot scriitorul a mai precizat că avea în minte acest roman de mai bine de douăzeci de ani, doar că, deoarece povestirile sale sunt „puţin întunecate”, „cinice” şi „science-fiction”, nu a găsit până recent modul potrivit de a se apropia de un subiect atât de serios.

Baronesa Lola Young, preşedintele juriului din acest an, a spus că structura romanului, care include vocile a 166 de suflete din cimitir, dezvăluie o naraţiune „spirituală, inteligentă şi profund emoţionantă”.

Pentru BBC, corespondentul de artă Rebecca Jones a precizat că Lincoln in the Bardo e o explorare foarte interesantă a vieţii private a unuia dintre cei mai mari preşedinţi americani şi că romanul lui George Saunders nu seamănă cu nimic din ce am mai citit până acum, reuşind să fie emoţionant şi amuzant deopotrivă. Marca cea mai însemnată şi cea care pare, cel puţin până acum, să fi câştigat voturile juriului, rămâne originalitatea fără limite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *