
Günter Grass, romancier, poet, dramaturg, artist grafic, ilustrator, sculptor, foarte implicat socio-politic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1999, a murit, după cum probabil știți deja, pe 13 aprilie 2015. O altă pierdere imensă pentru literatura universală. În cazurile acestea, tot ce ne rămâne e să (re)ajungem la opera scriitorului, s-o însemnăm, s-o consumăm cum știm noi mai bine.
Zilele trecute aveam un chef nebun să-l citesc pe Günter Grass, dar nu în romanele sau poeziile sale, ci în interviuri și tot soiul de dialoguri purtate de-a lungul timpului. Cumva, am ajuns la minunatul interviu pe care i l-a luat Elizabeth Gaffney pentru The Paris Review – de găsit aici – și, apoi, la un material de pe Biblioklept care, prin titlul său, mi-a atras atenția: “Someone who has 500 friends, has no friends” — Günter Grass on Facebook.
Se pare că video-ul în care Günter Grass vorbește despre Facebook și, implicit, internet, computere, telefoane mobile etc., datează din 2013. Eu nu l-am văzut până acum, așa că a fost o surpriză să-l aud pe celebrul scriitor german spunându-și opinia despre ceea ce înseamnă, din punctul său de vedere, era aceasta a tehnologiei. Se simte, din tonul său, o aversiune puternică față de social media, dar și față de celelalte instrumente care vin la pachet de aici. Cu toate acestea, părerea sa este, cred eu, mai mult decât pertinentă; pentru o clipă mi-am dorit să fi fost unul dintre acei oameni care au „învins” tehnologia, au ales calea mai grea, mai lentă, prin bibliotecă, de a face o cercetare, de exemplu.
Foarte simpatic Günter Grass când afirmă că este văzut, probabil, ca un dinozaur pentru că el încă își scrie manuscrisele de mână, iar apoi le transcrie la mașina de scris – nu, nu are un computer.
Cred foarte tare că viteza aceasta zilnică ne face să pierdem din calitatea vieților noastre, întocmai cum scriitorul german afirmă în ceea ce privește literatura scrisă pe repede înainte. Gata, nu mai deconspir, vă las să vedeți clipul pomenit și, sper eu, să cugetați puțin după aceea.
Sursă imagine principală
Destul de adevărat discursul lui Günter Grass, dar pentru noi, generaţia tânără, ar fi greu să trăim fără internet sau calculator, mai ales în contextul în care anumite joburi depind exclusiv de un calculator cu conexiune la internet. Cu puţin efort însă am putea trăi fără facebook.
Totuși de pe facebook am aflat ce zice GG despre facebook 🙂