„Don’t judge a book by it’s cover” spune cunoscutul proverb englez, iar un adevărat iubitor de carte nu ar face niciodată aşa ceva. Sau? 🙂 Trebuie totuşi să recunoaştem că o copertă bine realizată contează foarte, foarte mult. Chiar dacă decizia finală nu se bazează doar pe aspectul exterior (sper!), o copertă elegantă, cu ilustraţii discrete şi totodată reprezentative pentru carte şi autor ne va smulge mereu o exclamaţie de admiraţie sau ne va introduce în mood-ul cărții.Haruki Murakami este, prin originile sale japoneze dar mai ales prin stil, un autor al contrastelor, cu texte în multe straturi și cu multe înțelesuri. Chiar titlurile cărților sale pot fi derutante la prima impresie. Deci o provocare pentru orice designer care primește sarcina de a-i face coperta.

Fiind unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani, cărţile lui au fost traduse în zeci de limbi, iar editorii s-au întrecut în originalitate pentru a-i „îmbrăca operele”. Eu cred că se merită să vedem ce le-a ieşit. E interesant să vezi cum o carte este reinterpretată vizual în atâtea feluri!

Cronica păsării-arc

 

 

 

Kafka pe malul mării

 

 

În noapte

 

La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor

 

Iubita mea, Sputnik

 

La sud de graniţă, la vest de soare

 

Dans, dans, dans

 

În căutarea oii fantastice

 

Pădurea norvegiană

 

 

 

1Q84


 

Poate e din mândrie naţională dar, cu puţine excepţii, mie coperţile româneşti mi se par cele mai frumoase, prin simplitatea lor. Bineînţeles, accept păreri. 🙂 Găsite aici.

8 comentarii
 1. Julie

  Am devenit fan Murakami de cand am citit “In cautarea oii fantastice”. Planuiesc sa le citesc si pe celelalte… Nu stiam ca este unul dintre cei mai tari contemporani..

  Reply
 2. gxg

  Ca coperti imi plac cel mai mult Sputnik Sweetheart (241) & South of the border, west of the sun (30 jumatatea din dreapta). Ca romane, toate pe care le-am citit pana acum! 🙂
  Copertile romanesti au avantajul de a avea un design unificat.

  Reply
 3. Yuki

  @gxg: “Copertile romanesti au avantajul de a avea un design unificat”—-asta pt ca Poliromul le-a publicat in ac colectie, cu mentiunea ca ” In cautarea oii fantastice” si ” dans, dans, dans” sunt reeditate.
  mie imi place cea cu discul, ‘ south of the border, west of the sun’ 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *