Anca Smarandache

A făcut prima ilustrație pe când era la liceu, pentru o cărticică cu cântece pentru copii (versuri și partituri). Anca Smărăndache nu a primit nici un bănuț dar satisfacția pe care a avut-o lucrând la ea a fost imensă. De atunci, au intrat rând pe rând în colecția ei de cărți illustrate, volume clasice precum “Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain, “Poveste de Crăciun” de Charles Dickens, cărti educative pentru copii gen “Cu Pinocchio în vacanţă” (toate la editura Arthur), basme precum cele semnate de Petre Crăciun (editura Zorio) dar și cărți de proză contemporană precum “Simfonia animalieră” (Veronica Niculescu, editura Casa de Pariuri Literare), “Bibliotecara” (Gudule, editura Paralela 45).

Este vorba de Anca Smărăndache, o artistă care desenează și pictează de când se știe și care nu ar face, pentru nimic în lume, altceva decât artă. Prietenă cu creioanele colorate de când era puștoaică – “cred că ele m-au format”, spune ea – Anca a urmat drumul clasic al îndrăgostitului de culori: a făcut un liceu de artă (“Marin Sorescu” din Craiova) și o facultate (Universitatea Națională de Arte București – secția Pictura Monumentală), a terminat un master în Arte Vizuale.

Ilustrație apăExpoziții personale și de grup, colaborări în domeniul publicității, graphic design, fotografie, pictură etc. – sunt pașii pe care i-a făcut apoi fără grabă și încrâncenare, ci cu bucuria de a învăța și de a încerca de fiecare dată altceva.

Ilustrație pentru cartea lui Mark Twain

Ilustrație pentru “Aventurile lui Huckleberry Finn”

Printre cele mai dragi experimente sunt însă cele legate de ilustrațiile de carte, o categorie artistică care îi permite, în primul rând, să creeze propriile povești și personaje și, în al doilea rând, să lucreze direct cu materialul: hârtia, culorile de apă și ulei, acrilicele, creioanele, tușul. “Tehnica preferată rămâne pictura”, mărturisește Anca Smărăndache recunoscând totodată că folosește destul de mult și tableta grafică: “Ilustrația digitală are și ea farmecul ei; prelucrez uneori desenele făcute pe hârtie”.

Ilustratie pentru cartea lui Dickens

Ilustrație pentru “Poveste de Crăciun”

Ce o atrage întâi de toate la proiectele de carte ilustrată? “Povestea în sine mă stârnește cel mai mult”, spune Anca, pentru care poveștile clasice sunt mereu o provocare “tocmai pentru că au fost de-a lungul timpului, de nenumarate ori ilustrate” dar  pe care o intrigă în aceași măsură și textele încă needitate întrucât îi dau șansa “de a fi prima persoană care transformă cuvântul scris în imagine și care îi dă culoare”.

Ilustratie pentru cartea Simfonia animalieră

Ilustrație pentru “Simfonia animalieră”

Iar Anca face acest lucru înt-un mod spectaculos. Ilustrațiile lucrate la milimetru, încărcate de culori vii și detalii de la care nu poți să-ți iei ochii, sunt povești în sine. E de-ajuns să răsfoiești o carte cu ilustrații făcute de ea și te vei trezi citind, nu doar povestea din text, ci și povestea “spusă” de imagini, o poveste care, evident, însoțește și completează textul dar care trăiește și independent prin nebunia de forme și culori pe care o conține. “Îmi place să fac ilustrațiile să trăiască și să se împrietenească cu privitorul”, mărturisește artista care-și îndrăgește în egală măsură cărțile: “Toate mă privesc de pe raftul din bibliotecă și nu pot să favorizez una dintre ele”.

Ilustratie Miraj

Ilustratie “Miraj”

Toate proiectele Ancăi – unele concretizate ca urmare a faptului că ea a contactat anumite edituri, altele realizate, dimpotrivă, la cererea editurilor – sunt inspirate de tot ceea ce se întâmplă în universul ei de zi cu zi: ieșirile în aer liber, plimbările, oamenii, o ceașcaă de ceai sau de cafea, muzica (multă muzică), desenele animate, poveștile radiofonice etc. Timpul de lucru variază la fiecare proiect în funcție de numărul de ilustrații și de complexitatea lor, așa încât pentru unele cărți poate lucra două săptămâni iar pentru altele chiar și două-trei luni. “Atunci când ești constrâns de timp, nu poți duce ilustrația la stadiul la care ți-ai dori. Mi-ar plăcea să mi se acorde un proiect la care să am libertatea să creez pe o perioadă de un an”, estimează Anca durata de timp ideală pentru un astfel de proiect.

Până una alta, ilustrația de carte nu este o activitate din care să trăiască exclusiv – Anca colaborează alternativ pe proiecte de grafică publicitară sau pictură murală – însă are tot timpul în gând și în lucru proiecte creative, unul dintre acestea constând într-o serie de trei cărți din străinătate (despre care nu ne poate spune nimic deocamdată).

Oricât de greu ar fi – știm că ilustrația de carte este considerată la noi un domeniu minor iar “ca freelencer trebuie să fii în permanentă căutare” -, Anca e convinsă că nu va înceta niciodată să facă ilustrații. Motivul? Faptul că acea lume căreia îi dă naștere pe un suport relativ restrâns (hârtia, tableta grafică sau ecranul computerului) îi reamintește mereu că viața este magică. Întocmai ca poveștile pe care le ilustrează.

 

Surse foto: Imaginile provin din arhiva personală a Ancăi Smărăndache și au fost folosite cu acordul acesteia

2 comentarii
  1. Panel Çit

    Alanında uzman ve yaptığı işlerde deneyimli olan bir ekip ile yoluna devam eden firmamız, uzun ömürlü, montajı kolay, paslanmalara karşı dayanıklı ve her şeyden önemlisi kesin bir güvenlik sağlayan; bariyer sistemleri, ferforje korkuluk ve boru direk sistemleri imalatını müşterilerinin arzuları doğrultusunda büyük bir başarı ile gerçekleştirmektedir.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *