M-am lăsat de fumat acum doi ani și ceva. Simplu, aproape natural, într-o zi am încetat să fumez. Fără plasturi cu nicotină, fără cărți, fără frisoane, fără nervi. Până atunci, fumam peste un pachet de țigări pe zi, încercasem de câteva ori să mă las fără succes (ba chiar fumasem mai mult după tentativele nereușite), trecusem prin toate fazele pe care le știe atât de bine orice nefumător aspirant. Lăsatul meu brusc și firesc de fumat din decembrie 2010 nu mi-l explic nici acum. Și atunci de ce scriu despre cartea lui Allen Carr? E simplu. Simt că mă cam reapuc de fumat (o țigară la bere, două la vin, trei la cafea, mereu fur țigări de la prieteni) iar chestiunea aceasta trebuie abordată de data asta științific.

Să ne înțelegem. Am o alergie fantastică la ce înseamnă texte motivaționale, rețete de succes și declarații sforăitoare. Nu aș fi citit În sfârșit, nefumător nici în ruptul capului dacă n-aș fi avut prieteni în a căror bună judecată am mare încredere care mi-au spus că nu e ce cred eu și că e o carte care chiar te ajută.

Tocmai de aceea, când am auzit de parteneriatul Samsung cu Humanitas și am primit invitația de a veni la lansare și de a mă juca cu Readers Hub 2.0 și de a-mi alege din cele (deocamdată) o sută de cărți de acolo trei pe care să le citesc, nu m-am repezit, cum aș fi făcut în mod normal, de prima dată la una de literatură (urmează).

Pentru (ne)fumătorii (ne)hotărâți o avea ceva?

Scopul acestei cărţi este să te aducă într-o stare de spirit în care, în loc să te laşi de fumat pe calea obişnuită, adică având senzaţia că urci pe Everest şi că vei trăi următoarele săptămâni râvnind la o ţigară şi privindu-i cu invidie pe fumătorii din jur, te laşi dintr-o dată, cu o senzaţie de uşurare, de parcă te-ai fi vindecat de o boală cumplită. Din acel moment, pe măsură ce înaintezi în viaţă, vei continua să te întrebi ce-ai găsit la ţigară şi de ce ai început să fumezi. Te vei uita la fumători cu milă, nu cu invidie.

Allen Carr își numește teoria METODA UȘOARĂ. Da, cu majuscule. De fapt, despre asta-i cartea. Despre o stare în care mintea ta trebuie să intre pentru a înțelege pe bune de ce să se lase de fumat. Și mai e ceva: omul chiar știe ce vorbește. A fumat timp de treizeci de ani peste două pachete de țigări pe zi.

Vorbește despre bani, despre dependențe, despre nicotină, dar nu cu tonul ăla didactic moralizator de “o să faci cancer și o să ajungi impotent”. Descompune actul fumatului în atâtea bucăți, îl întoarce pe toate părțile tocmai pentru ca tu să-ți dai seama de absurdul acestui lucru.

O ia invers practic: de ce fumăm, făcându-te să-ți dai seama că de fapt dependența asta este cel mai mult în mintea ta.

În ciuda exemplelor cu iz de dezvoltare personală și a tonului destul de “săltăreț”, lectura prinde pentru că, mai mult ca-n alte cazuri, aici te identifici cam prea mult cu ce zice domnul Carr.

În esenţă, METODA UŞOARĂ înseamnă să uiţi pentru începutmotivele pentru care ţi-ar plăcea să te laşi, să înfrunţi problema fumatului şi să-ţi pui următoarele întrebări:

  1. Ce avantaje îmi aduce ţigara?
  2. Îmi place cu adevărat?
  3. Am nevoie realmente să cheltuiesc bani grei doar ca să-mi bag chestia aia în gură şi să mă sufoc singur?

Secretul lui Allen Carr este argumentația. Înlătură, cum spune și el, aberațiile și iluziile fumatului. Într-adevăr, ajungi să te întrebi de ce fumezi și nu reușești să găsești nici măcar un răspuns cât de cât plauzibil. Vorbește mult, tratează toate fețele subiectului, repetă ideile, ți le bagă în cap. Nu-i rău asta. Reușește să te convingă, cel puțin rațional, că fumatul n-are nici un sens.

Demimtizează multe lucuri, cum ar fi lipsa de voință, și le privește din alte perspective. Nu atacă preponderent, așa cum fac majoritatea campaniilor anti-fumat chestiuni de sănătate, ci ideea de dependență. Până la urmă, ești tu cu tine în chestia asta. De fapt, te face să pricepi că nu renunți la nimic.

Este ridicol de uşor să te laşi de fumat. Nu trebuie să faci decât două lucruri:

1. Să decizi că n-ai să mai fumezi niciodată.

2. Să nu te întristezi, ci să te bucuri.

Parcă e mai simplu acum. 🙂

………….

(P) Vă ziceam mai devreme de Samsung Readers Hub. Să detaliem un pic. În ianuarie, Samsung și-a extins serviciul de e-books în Europa. Readers Hub este serviciul de e-reader prin care utilizatorii de device-uri Samsung au acces la o grămadă de cărți faine.

Există un catalog, există recomandări și, mai ales, este o interfață foarte prietenoasă cu lectura (un lucru extrem de important când vorbim de cititul în format digital și de tranziția noastră de la cărțile clasice la cele în format electronic). În plus, interfața permite personalizarea avansată în funcție de cum îți place să citești (fonturi, adnotări și multe altele).

Pentru România, Samsung a încheiat recent un parteneriat cu Editura Humanitas. Deocamdată, sunt în jur de 100 de titluri în Readers Hub-ul român, urmând a fi adăugate mai multe pe parcurs. Ne-am bucurat să găsim acolo cărți de toate felurile, de la literatură la eseistică sau de la istorie la cărți pentru copii.

Așa că vă recomandăm ca, dacă aveți un telefon sau o tabletă Samsung, să vă descărcați Readers Hub-ul și să fiți mobili atunci când citiți. Nu știu despre voi, dar eu chiar vreau să am la mine cartea lui Allen Carr data viitoare când sunt pe punctul de-a fura țigări de la prieteni.

 

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


8 comentarii
  1. raluca

    Da, intr-adevar, cartea lui Carr poate fi un sprijin real. Eu sunt o dovada clara.

    Am reusit sa las tigarile nefumate in urma cu cinci ani, insa, dupa ce am decis asta, am traversat o perioda cumplita. Am avut norocul sa dau peste “In sfarsit nefumator” si abia dupa ce am citit-o pot spune ca m-am aerisit definitiv. Desi tot ce spune este stiut, fumat, de bun simt, felul in care spune este cel care m-a convins ca sunt pe drumul cel bun si ca nu mai am cale de intors.

    Memoriile experientei si mandriei mele sunt extrem de sugestive.
    http://wordstherapy.blogspot.ro/2012/08/cafea-fara-nicotina.html

    Reply
  2. Cristina Foarfă Post author

    Mie, culmea, mi-a fost extrem de usor cand m-am lasat, desi ma chinuisem oribil de foarte multe ori inainte. Dar da, are efect cartea asta, de cand am terminat-o parca nu-mi mai vine sa fur tigari de la altii si nici atata chef sa ma reapuc de fumat nu mai am.

    Reply
  3. Elena

    Nu stiu cum ai mai putut sa mai fumezi dupa ce te ai lasat, nu detesti mirosul/fumul de tigare? Fumatul ocazional este tot fumat, scrie chiar si in cartea de care spui tu. Si eu m am lasat fara nicotina, tigare electronica etc dar recunosc ca primele 2 sapt au fost foarte grele pentru mine. Nu as putea insa sa mai pun tigara in gura, imi vine rau doar de la miros…

    Reply
  4. Cristina Foarfă Post author

    Nici eu nu stiu. Un an si jumatate nu am ras nici macar un fum, apoi, din “joaca”, am inceput sa mai fur cate o tigara de la prieteni. Stiu ca e tot fumat, de aia am decis ca e cazul sa ma las din nou, doar ca de data asta pare mai greu. Cumva, prima data a fost extrem de simplu si de natural desi fumam de rupeam.

    Reply
  5. Beatrix

    Hm… nu stiu cum a reusit sa ii faca pe oameni sa se lase de fumat Carr, dar ce scrie chiar la inceputul cartii despre faptul ca a fost la un psiholog si din a doua zi s-a lasat… daca mai tineti minte?!
    Aici e vorba de autosugestie – care in Romania este mai dificil prin hipnoza caci nu sunt nu stiu ce de renumiti hipnoterapeutii… after all exista doar o chestie: vrei sa te lasi de fumat? pana raspunsul nu e: DA, vreau! pana atunci… las-o balta!
    Am incercat si eu multe variante dupa 6 ani de smoking – am doar 24 acuma – sa ne intelegem 😀 deci e mare perioada… dar cu Champix m-am lasat de 2 ori. Hm… prima data 4 luni am stat fara apoi dracusorul m-a pus sa fumez o tigara cu cafeluta si o luna jumate am tinut-o asa pana nu am mai luat o tura de Champix – nu de 3 luni cum se recomanda ci doar de 2 saptamani – e cea mai grea perioada – cea de privare si realizare.

    Cartea lui Carr este mai mult informativa si educativa despre influentele mass media si nu numai. Spune o gramada de chestii interesante dar trebuie sa ai sa zicem asa o dorinta maxima sa le pui jos ca metoda sa functioneze asa cum zice el. Si poate daca te inchide cineva in casa o saptamana – fara provizii de tras un fum – poate iese figura. Succes tuturor care vor sa le puna jos!

    Reply
  6. anna

    pe mine cartea m-a ajutat nespus de mult.Nu stiu ce s-a intamplat,ce efect a avut asupra mea cuvintele spuse de el ,stiu doar ca pe masura ce citeam mi se facea tot mai mult scarba de tigari .Am 6 luni de cand nu m-ai fumez si credetima ca intradevar cand vad persoane care fumeaza am o senzatie de mila si compatimire.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *