Începând de joi, 3 decembrie, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român are loc Hibernalul de Chitară. Festivalul, aflat la cea de-a cincea ediţie, va oferi publicului, timp de mai multe zile, un periplu muzical fascinant prin epoci și stiluri variate, de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional, condus de acelaşi sunet magic al chitarei. Programul din acest an se bucură de participarea unora dintre cei mai apreciaţi chitarişti români, dar aduce şi oaspeţi de seamă din străinătate, solişti internaţionali aplaudaţi în multe colţuri ale lumii.

Hibernalul de Chitară debutează joi, 3 decembrie, la ora 20.00. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tânăr muzician cu o clară vocaţie solistică, care va prezenta un program cu lucrări de Luigi Legnani, Dionisio Aguado, Mauro Giuliani şi Francisco Tárrega. Seara continuă cu Maxim Belciug, carismaticul chitarist al Încântărilor, care urcă pe scenă pentru un recital în care ornamentele baroce alternează eclectic cu pasiunea tulburătoare a muzicilor tradiționale, reinterpretate într-un stil personal.

Vineri, 4 decembrie, are loc cea de-a doua agapă muzicală programată în cadrul festivalului. În prima parte a serii, pe scenă urcă Ana-Maria Bibescu, una dintre cele mai talentate reprezentante ale noii generaţii de chitarişti, care va prezenta un recital cu lucrări semnate, printre alţii, de Frédéric Chopin, Giuglio Regondi şi Manuel María Ponce. În partea a doua a serii, publicul va putea asculta duo-ul de chitare format din Mihai Cojocaru şi George Popescu, cu un program ce pune în contrast acordurile lui Bach cu sononorităţile moderne ale unor autori contemporani, precum Paulo Bellinati, Ariel Ramírez sau Marco Pereira.

Prima serie de evenimente a Hibernalului de Chitară se încheie sâmbătă 5 decembrie, când festivalul programează o seară cu două premiere. În prima parte, protagonist va fi maestrul Leon Koudelak, solist de talie internaţională, aflat pentru prima dată în România, care va oferi unul dintre acele recitaluri pline de sensibilitate ce i-au adus faima pe scenele lumii. Seara continuă cu un trio inedit, alcătuit din chitariştii Maxim Belciug şi Radu Vâlcu împreună cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodaee, pe care publicul îi va asculta pentru întâia oară în această formulă, într-un program seducător, în care lucrări ale unor autori precum Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Michael Praetorius, Sylvius Leopold Weiss sau Henry Purcell sunt abordate cu prospețimea primei întâlniri.

Concertele încep la ora 20.00 şi au loc în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București (intrarea prin strada Monetăriei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Hibernalul de Chitară este organizat de Muzeul Național al Țăranului Român și Asociaţia Culturală Kitarodia și este finanţat de Ministerul Culturii.

Ediția din 2015 a Hibernalului de Chitară este dedicată memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 – 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, al cărui nume a rămas definitiv legat de Muzeul Național al Țăranului Român, pe care l-a condus timp de 10 ani. În 4 decembrie 2015, se împlinesc 15 ani de când Horia Bernea s-a despărțit de noi, lăsându-ne o operă plastică mereu actuală și un demers etnomuzeografic pe care “îi plăcea să îl numească muzeologie născândă, pâlpâitoare”.

Detalii pe site-ul MȚR și în pagina de event a Festivalului.

 

Comunicat de presă al Asociației Culturale Kitarodia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *