În contextul socio-politic de tip cameleon, care se schimbă de pe o zi pe alta, și în momente în care presa se umple de cancanuri pentru a supraviețui, la Iași ”rezistă” pe baricade, păstrându-și decența și profesionalismul, primul magazin cultural din România: Suplimentul de cultură. În toamna anului 2014, ziarul care se ocupă de promovarea culturii românești împlinește 10 ani de existență. 10 ani plini de știri naționale și internaționale scrise obiectiv, de fragmente de cărți publicate în avanpremieră, de interviuri serioase, cu autori și artiști unul și unul, de articole de opinie cu cap și coadă, argumentate până-n măduva textului ș.a.m.d.

Nu putem să nu ne bucurăm datorită acestui eveniment și să nu urăm echipei de la Iași un călduros ”La mulți ani”, dorindu-ne ca Suplimentul să fie, în continuare, un reper în presa culturală din România. 

Atât noi, cât și prietenii de la Suplimentul de cultură, știm cât de importanți sunt cititorii, ni-i dorim aproape de noi și de articolele noastre, le respectăm opiniile și ne place să intrăm în dialog cu ei. Așa că am pregătit, împreună cu redacția de la Iași și cu sprijinul Editurii Polirom și FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași, care a avut prima ediție anul trecut, în octombrie), un concurs special pentru voi, cititorii, cu ocazia împlinirii celor 10 ani ai Suplimentului.

Astfel, sunt puse în joc 3 premii care constă, fiecare, într-un abonament pe un an la Suplimentul de cultură și trei cărți oferite de Editura PoliromJurnale de John FowlesAxa lupului. Din Siberia până în India pe urmele evadaților din Gulag de Sylvain Tesson și Gheișele de Robert Guillain, toate în curs de pregătire la editură sau abia apărute.

În plus, cel sau cea care va fi pe locul întâi va primi, pe lângă abonamentul la Suplimentul de cultură și cele trei cărți de mai sus, și un premiu deosebit din partea FILIT: excursie și acces VIP la ediția din 2014 a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași.

Concursul se va desfășura aici, pe site-ul Bookaholic, în perioada 10 martie – 10 aprilie.

Pentru a participa, trebuie să scrieți un comentariu despre ce înseamnă pentru voi Suplimentul de cultură. De asemenea, trebuie să vă semnați cu numele real și complet și să lăsați o adresă de e-mail validă.

Cei trei câștigători vor fi desemnați de un juriu: redacția Suplimentului de cultură. Iar cele mai faine comentarii vor fi incluse, la final, în catalogul aniversar Suplimentul de cultură din toamna acestui an.

Mult succes!

Update: 

Redacţia „Suplimentului de cultură“ a desemnat cei trei câştigători ai concursului. Aceştia sunt:

1. Larisa P. – link comentariu
2. Săndulache Ioan – link comentariu
3. Adela – link comentariu

Fiecare dintre aceştia a câştigat un abonament pe un an la „Suplimentul de cultură“ şi trei cărţi oferite de Editura Polirom: Jurnale de John Fowles, Axa lupului. Din Siberia până în India pe urmele evadaţilor din Gulag de Sylvain Tesson şi Gheişele de Robert Guillain. În plus, câştigătorul de pe locul întâi primeşte şi un premiu deosebit din partea FILIT: excursie şi acces VIP la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi.

Pentru a intra în posesia premiilor, vă rugăm să ne trimiteţi numele complet, adresa şi numărul de telefon la supliment@polirom.ro.

Va mulţumim tuturor pentru participare!

28 comentarii
  1. Horhat George

    Faptul ca la ora actuala ne confruntam cu tone de mizerie mediatica singura consolare ramane existenta unor rara avis printre care se remarca si Suplimentul de Cultura.In gastronomia franceza se considera consumul unui Ortolan ca fiind un gest barbaric la fel si la noi in Romania la ora actuala a promova si a redacta un ziar cultural vertical in detrimentul scandalurilor si prostiei pare un gest la fel de barbaric.Ma simt mandru ca am ocazia de a fi un Mitterrand fara a imi ascunde capul sub servet.

    Reply
  2. Cercelaru Silvia Oana

    Recomand cu incredere tratamentul profilactic cu acest supliment nutritiv pentru minte si suflet! Reduce incidenta prostiei si creste imunitatea in fata ignorantei!

    Reply
  3. Andreea Luiza

    In aceasta lume, traiesc momente de tristete, pentru ca vad adolescenti care au lasat cartea pentru a-si bate joc de batrani, politicienii se ocupa de averea personala, studentii nu au unde lucra, dar totdeauna cand deschid acest ziar de cultura este ca o ciocolata care da la o parte amarul provocat din exterior si ma incarca sufleteste cu bunatate, cuvinte incarcate de sensibilitate, prospetime, usurare, imaginatie si chiar energie. Pentru mine, acest supliment de cultura reprezinta savoarea diminetilor, pentru ca citesc in fiecare zi la o ceasca cu ceai. Ma bucur ca existati si ne faceti vietile mai frumoase!

    Reply
  4. Larisa P.

    Rutina saptamanala, in sensul cald si studentesc (cu suficient timp liber) al cuvantului, era marcata luni de SdC (in special cu Enciclopedia Encarta si recenziile de carte) iar sambata de liternet cu povestile cu poze ale Alinei Andrei. Asta se-ntampla acu multi ani, 6 sau 7, in fata unui calculator alb (a se citi vechi) pe care salvam parti din articole pe care vroiam sa le pastrez cumva. De-atunci, rutina s-a schimbat si desi nu am ramas cea mai fidela cititoare, SdC a ramas, dincolo de calitatea articolelor si a informatiei, un reper al lejeritatii lecturii si al (re)descoperirii lucrurilor frumoase.

    Reply
  5. Streche Nicolae Florentin

    Suplimentul Cultural este un medicament de cultura pentru maladiile urbane din fiecare zi. Sa traiti si sa fiti culturali pana la nesfarsit!

    Reply
  6. Stefan D.

    Suplimentul de cultură: un fel de mahala necivilizată încă, unde apar tot felul de reacții și de atitudini, care mai de care mai surprinzătoare și mai greu de uniformizat. Uneori scriitorii se dau în petece și scriu articole de opinie, ale lui Lăzărescu spre exemplu, vreo săptămână n-am reușit să scap de viziunea aceea, aproape ca de film franțuzesc, cu mult umor inspirat din spațiul social românesc, atât de colorat. Interviurile, de asemenea, îi desfac pe literați așa cum ei sunt obișnuiți să desfacă firul în paisprezece.

    Reply
  7. mihoci cristina

    Ce este suplimentul de cultură?

    Cine mi-ar fi spus că am tabieturi, s-ar putea să greșească. Dar, de cele mai multe ori în zilele de sâmbătă, izbutesc cu tact și răbdare să nu deschid paginile Ziarului de Iași, doar răsfoiesc cu o lene curioasă Suplimentul de Cultură. Dar încep să culeg tabieturi și să mi le însușesc.
    Te antrenezi în poezie și cuvinte, căci cuvintele sunt puternice; idei, povești, vești de festival, jurnal de narațiuni abia ieșite din tiparniță. Suplimentul de cultură e ca o sală de lectură unde e liniște. La finalul lecturii, de cele mai multe ori mi se întâmplă ca după ce citesc anumite articole, interviuri, fapte și întâmplări cu caracter livresc, nu mai vreau să vorbesc. De plăcere. Acumulez o energie pe care nu vreau să o irosesc.
    Știți ce se întâmplă cu un cititor amator și aprig de naiv când primește o scriitură văduvită de machetele tipografiei și de privirile publicului? S-a întâmplat să fie o poezie de câteva strofe tehnoredactate pe două pagini cu font Times New Roman, caracter 14, ce mi-a ridicat faliile de dezgust de pe encefal și suflet și mi-a arătat ce înseamnă o viață de om. Din acel moment am început să citesc mai des Suplimentul de Cultură, de parcă aș mai vrea o astfel de întâlnire cu poezia zisă și grăită a lui Ioan Es. Pop. Și bineînțeles, că mai vreau un moment cu Ioan Es. Pop.
    Un ziar micuț și grăitor care te ferește de trivialitatea zilnică. Ești de acord ,,ca pe întuneric,, în dicuțiile cu ceilalți, dar te duci acasă, seara și deschizi ultima apariție editorială, pe care ai aflat-o din Suplimentul de Cultură. E liniște.
    Nu-l poți citi pe Pavese, și apoi să te abandonezi. Suplimentul de Cultură e ca un bumerang pentru mine. Aruncă și țintește. Însă nu se întoarce. Mai abandonez așa din când în când, dar mă întorc.

    Reply
  8. adela

    Inseamna fragmente de carti in curs de aparitie, deci un orizont. Mai inseamna niste recenzii dezinvolte care sa ne ghideze in hatisul editorial.Mai mult,revista e pentru cititorii ei o intoarcere acasa,intr-un teritoriu sigur si nealterat,al cartilor sau cel putin al lumii privite prin filtrul lor.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *