
Acum 3 zile, într-o dimineață răcoroasă, am fost luați iar prin surprindere de către Revista de Povestiri, care, în timpul sărbătorilor pascale, nu a copt un cozonac, ci un atelier. Nu, nu vorbim despre atelierul de scriere creativă (acela a început în martie și se va încheia săptămâna viitoare). V-am trezit curiozitatea? 🙂 Este vorba despre atelierul de scenaristică, coordonat de Cecilia Ștefănescu și de Cristi Puiu.
Cursul este conceput pentru a veni în sprijinul celor care își doresc să scrie scenarii de film, care sunt la început de drum și se adresează celor care cred că au nevoie de îndrumări.
Ce trebuie să faceți pentru a vă înscrie la curs?
În primul rând, trebuie să faceți ochii mari când citiți rândurile acestea și să deschideți o nouă fereastră cu adresa voastră de e-mail. Apoi, trimiteți către scenaristica [at] revistadepovestiri.ro CV-ul vostru, împreună cu un scenariu de scurtmetraj, de maximum 15 pagini, redactat după standardele în domeniu – evident, e musai ca scenariul pe care-l trimiteți să vă aparțină :). Dați ”send” la mail până pe 15 mai, inclusiv.
Cum se va face selecția?
Cei doi tutori ai atelierului (Cecilia Ștefănescu și Cristi Puiu) vor citi toate scenariile primite până pe 15 mai și vor selecta 15 scenariști, al căror nume va fi afișat pe site-ul Rev de Pov pe 20 mai. După ce ați primit vestea bună, veți începe cursul chiar de a doua zi, de pe 21 mai.
Cum se va desfășura atelierul?
Atelierul de scenaristică va debuta pe 21 mai și se va încheia 3 luni mai târziu, pe 21 august. Așa că lăsați deoparte planurile de vacanță, vă așteaptă un curs intensiv în culisele scrierii de scenarii.
În primele 2 luni, întâlnirile se vor ține marțea (cu Cecilia Ștefănescu) și miercurea (cu Cristi Puiu), de la ora 19 la 21. În ultima lună veți beneficia de o întâlnire pe săptămână, timp în care veți avea discuții individuale cu cei 2 tutori (fiecare discuție va avea o durată de aproximativ 20 de minute). Fiecare participant va lucra pe scenariul lui, care nu trebuie neapărat să fie cel cu care a fost admis – poate fi și un scenariu de lungmetraj.
Ce sumă trebuie să plătiți pentru atelier?
Pentru că artiștii sunt și ei oameni și au, ca noi toți, facturi de plătit :), poți urma cursul pentru o taxă de 1300 de lei. Aceasta va fi plătită în 2 rate.
Dacă ești pasionat de film și, implicit, de scenaristică, nu cred că mai ai nevoie de vreo prezentare a celor doi tutori ai atelierului. Totuși, poate vei fi interesat să știi care este părerea lor vis-a-vis de acest curs:
Dacă filmul e divertisment, atunci şi scrierea unui scenariu ar trebui să conţină nu numai ideea de profesionalism, dar mai ales cea de plăcere. Iar scopul unui atelier de scenaristică nu e doar acela de a-ţi dezvălui bucătăria din spatele scrisului unui scenariu, ci mai ales de a te face să-ţi placă cinemaul cu adevărat, graţie sau în pofida faptului că îi cunoşti ingredientele. (Cecilia Ștefănescu)
Așa cum am spus-o deja, pentru mine cinemaul este o tehnică de investigare a realului, iar aparatul de
filmat, un instrument cu ajutorul căruia ajung să pot cerceta vizibilul, propria mea minte și lumea care se întîmplă în exteriorul propriului meu cap.
Pentru că bezna e din ce în ce mai adîncă, pentru că sminteala ne face semn, pentru că frica ni s-a furișat demult în gînduri și mai ales pentru că știam de la-nceput depre toate astea (și despre altele, mult mai puțin zgomotoase), cred că a sosit momentul să luăm în stăpînire această tehnică, și cu ajutorul ei să încercăm să vedem, să ascultăm și să înțelegem. Să încercăm să descifrăm, deci, cum, de ce și din ce sînt fabricate evenimentele pe care creierul nostru le fabrică, dîndu-i, astfel, cosmosului sens.
Și pentru că trebuie s-o apucăm dintr-un capăt, cred că demontarea și remontarea mecanismelor scenariului de film ar putea conduce către portița care dă în coridorul care duce la sala motoarelor propriului nostru creier.
Nu felul în care un text ar putea ajunge să se transforme într-un scenariu de film mă interesează, ci felul în care propriul nostru creier ajunge să gîndească cinema. (Cristi Puiu)
Surse imagini: revistadepovestiri.ro, romanialbf.blog.co.uk, festival.dilemaveche.ro