Cărţile vechi sunt cele care trec prin multe mâini şi multe vieţi, sunt cele care au semne. Iar Jacqueline ţine cont de toate cicatricele şi ridurile lor atunci când le transformă. Pentru că toate mărturiile astea ale trecerii construiesc o nouă povestea, la fel de adevărată ca cea din interior.

Unele cărţi sunt transformate în artefacte ca nişte flori mari tropicale, parcă desenate după imprimeurile unui kimono. Le-a numit The Summer Reading Series şi refac delicateţea şi rigoarea textelor asiatice folosind simbolurile şi motivele acestei tradiţii.

Lore Ipsum I, 2009-2011

Pod 2010

Lore Ipsum II 2009-2010

Un alt amănunt foarte important pentru artista din Irlanda de Nord, care acum lucrează şi locuieşte în Hawaii, este continuitatea poveştii din interior: o prelungire necesară, care retrasează limitele textului şi corpului “uzat”. Am spus corp, pentru că obiectele astea numite cărţi au o coloană vertebrală (the spine), o poveste şi, în cazurile fericite, mai multe vieţi. Jacqueline intervine în redesenarea vieţii lor după ce au ieşit complet din vieţile noastre.

Dacă textele scrise cu litere chinezeşti sunt implicate în sculpturi în stilul artei asiatice, Devotion Series pleacă de la cărţi devoţionale medievale, care par acum un fel de Pasărea Phoenix după ce a trecut prin focul şi rugul…sacru. Nu au fost în prealabil uscate în cuptor, doar impregnate manual cu vopsea. Păstrează ceva din întunecimea şi ardoarea acelor timpuri, dar le exprimă atât de decorativ, că te-ai putea gândi la flori şi păsări exotice, evantaie şi păuni dacă nu ai şti contextul.

Little Red Book, 2008

Anthologia 2008

Peacock 2008

Jacqueline insistă pe a nu folosi în metamorfozele ei decât elementele cărţii: de la cotor, textură, semn de carte, culori. Despre Devotion Series spune că-şi imaginează cărţile impregnate şi schimbate total la faţă de propria lor cerneală revărsată, din literele roşii si negre.

În acelaşi fel, pentru a conserva cât mai mult din corpul cărţilor, le aplică un procedeu învăţat de ea la ceramică (pe care a absolvit-o). În cuptor, la o anumită temperatură, cartea devine pietrificată, nu se transformă în cenuşă. Iniţial un experiment, încercat de curiozitate în ’97, mai nou o tehnică la care recurge deseori, Petrified Books vorbesc poetic despre trecere, viaţă, moarte, memorie, uitare…

Enciclopedia scufundată 2000, când descoperă că efectul paginilor uscate în
cuptorul ceramic  e şi mai poetic dacă sunt lăsate la înmuiat înainte.

Şi mai spectaculoase mi s-au părut sculpturile animale: pe schelet metalic sunt lipite pagini de hârtie de diferite culori. Nişte struţocămile simpatice, din cărţi!

 

Fotografiile îi aparţin lui Jacqueline Rush Lee.

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *