Miercuri dimineața, ora 6.30, răcoare, grabă, Piața Constituției. Autocarul FILIT îmi dă emoții, nu este parcat nicăieri. După cinci minute de întârziere, iată-l că vine. Mă urc, împreună cu vreo 8-9 oameni, la fel de somnoroși ca și mine. Pornim. București – Iași, 6 ore și jumătate. La un moment dat, după vreo oră-două de drum, mă uit în jur: în afară de un domn și o domnișoară, care vorbesc, toată lumea (inclusiv eu) citea. Am zâmbit în sinea mea, spunându-mi că așa-i șade bine unui festival de literatură, să aibă călători cititori pasionați.

Când soarele era sus pe cer, am ajuns în Iași. Aglomerație, claxoane, toamnă, frunze, cărți, oameni frumoși. Autocarul FILIT ne-a lăsat în fața Casei FILIT (corturi mari instalate lângă Casa Dosoftei). Voluntarii ne-au întâmpinat și ne-au dat informații cu privire la programul din ziua respectivă. Zâmbete, agitație, voie bună. Lucian Dan Teodorovici și Dan Lungu erau prinși într-o conversație lângă Casa FILIT.

Scriitorii pe care vrei să-i întâlnești sunt deja aici, mi-am spus, văzându-i pe Filip Florian și pe Petru Cimpoeșu (care tocmai se întorceau de la o întâlnire cu liceenii), pe Florin Lăzărescu dând indicații și făcând fotografii, pe Emil Brumaru și Radu Pavel Gheo, binedispuși după întâlnirea cu studenții de la ora 11 dimineața, pe Florin Iaru și Cecilia Ștefănescu, care abia sosiseră la Iași. Unde mai pui că, oriunde întorci capul, recunoști un alt autor, o altă scriitoare. Cam fain să ai mulți scriitori pe metrul pătrat.

IMG_0197

Info point-ul era cuprins de forfotă. Evenimentele începuseră. În nici jumătate de oră avea să fie vernisajul expoziției foto ”117 Scriitori români” de Mircea Struțeanu, în compania fotografului și a lui Florin Lăzărescu. Puțintică lume s-a înghesuit la discuția creativă și interesantă dintre cei doi, dar mulți au rămas minute în șir în fața fotografiilor cu scriitori, aflate de o parte și de cealaltă a zonei pentru desfășurarea evenimentelor din Casa FILIT.

IMG_0195

IMG_0187

IMG_0186

Deși urma, de la ora 15:00, ”Scriitori în centru” cu Petru Cimpoeşu, Jan Koneffke, Cristian Teodorescu, eveniment moderat de Bianca Burţa-Cernat, ce se anunța a fi deosebit, eu a trebuit să plec la hotel, să mă cazez și să-mi las bagajele.

Cu această ocazie, am văzut mai mult din orașul Iași decât mi-aș fi dorit în prima zi – da, ați ghicit, m-am rătăcit de vreo trei ori. Prima dată, de exemplu, încercând să ajung de la hotel la Casa FILIT și întrebând oamenii de pe stradă de Casa Dosoftei, pe care ar fi trebuit s-o știe, zic eu. Când mi-am dat seama că trebuia să ajung lângă Palas Mall, toată lumea știa să mă direcționeze!

Mă rog, ideea este că, dacă nici voi nu cunoașteți Iași-ul, vă dau un pont: nu întrebați oamenii, luați-vă o hartă. Și asta nu pentru că sunt ieșenii răuvoitori, dimpotrivă, sunt extrem de simpatici și amabili și vă răspund: ”Aa, dar e simplu. O luați tot înainte!” (și înainte este un bloc – prin care nu prea poți trece).

IMG_0192În cele din urmă, am ajuns unde vroiam. I-am văzut pe Ioana Pârvulescu (emoționată), pe Attila Bartis (atent la lecturile ”colegilor” săi, destul de amuzat) și pe Filip Florian într-o întâlnire cu publicul. Au citit, au răspuns la întrebările moderatorului (Doris Mironescu) și la cele ale publicului, au dat autografe.

IMG_0188

Apoi am fugit către Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, unde trebuia să aibă loc deschiderea oficială a festivalului și spectacolul de operă-balet ”Indiile galante” (în regia lui Andrei Șerban).

IMG_0211

Multă lume, ținute de gală, o sală absolut superbă, zeci de personalități în public, Cătălin Sava (TVR) ca prezentator. S-a vorbit despre importanța unui festival de această anvergură la Iași (Cătălin Sava spunea că Iași-ul are cei mai mulți cititori), despre instituțiile care s-au alăturat proiectului, despre eforturile financiare ale Consiliului Județean Iași, despre importanța literaturii și a traducerilor și multe altele. După Dan Lungu, au urmat la pupitru multe figuri politice – din senin au apărut Ministrul Culturii, Barbu, dar și Crin Antonescu (?!) – și figuri ale oficialităților – Cristian Adomniței, Bogdan Olteanu, etc.IMG_0205

Scriitorul Dan Lungu, emoționat nevoie mare, i-a întâmpinat pe toți vorbitorii, le-a mulțumit că îl sprijină și că se află acolo, spunând, în glumă, că îi va monitoriza, iar la sfârșit va trage linie.

IMG_0208

Spectacolul de operă-balet ”Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, montat pentru prima dată de regizorul Andrei Şerban și organizat de Opera Națională Română Iași a meritat așteptarea și chinul de a-i asculta pe unii politicieni. Culoare, creativitate, dansatori și interpreți foarte buni, orchestră pregătită, interacțiune cu publicul, scenografie ”ca la Paris”, un spectacol ca la carte, care mi-a făcut seara mai bună și mi-a făcut poftă de citit când am ajuns în cameră.

Una peste alta, Iași-ul respiră literatură, dragi bookaholici, cu peripeții sau nu. Aici este de noi, credeți-mă pe cuvânt!

Vă aștept cu drag la FILIT!

 

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. Pingback: Anchetă: 10 scriitori români despre FILIT - Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *