Te-am identificat. Eşti un bookaholic pe care privirea lacomă în faţa vitrinei unei librării îl va da întotdeauna de gol. Nu contează cu cine eşti în acel moment pe stradă. Intri în librărie şi mai ieşi peste câteva ore. Dacă te recunoşti în acest portret, atunci s-ar putea să-ţi placă să verifici şi dacă nu cumva ai uitat ceva din lista lucrurilor pe care un bookaholic cu experienţă le are acasă.

M-am gândit mult la ce ar putea să lipsească din casa unui bookaholic autentic. Îmi imaginez că nu ne putem apuca să spargem cu toţii pereţii pentru a face ferestre largi prin care să pătrundă lumina aceea ideală pentru citit. Însă există şi lucruri mai puţin costisitoare pe care avem datoria să le includem în vieţile noastre de cititori cu legitimaţie.

Şi dacă cineva se gândea că o să încep cu descrierea unei biblioteci uriaşe, am ales totuşi un film care descrie imaginea aproape perfectă a unei case în care scrisul şi cititul merg mână-n mână: Starting Out in the Evening, cu Frank Langella în rolul principal (de scriitor). Nu spun să aveţi obligatoriu DVD-ul cu filmul în casă, dar e unul dintre acele filme care o să vă facă întotdeauna poftă de scris sau de citit, după caz.

Revin însă la ferestre: mari sau mici, ele au un scop nobil: printre cele două-trei ghivece cu flori, spaţiul care ne rămâne are un singur rol. Cărţile îşi merită locul acolo, cu condiţia, desigur, să nu le aşezăm la o fereastră în care bate soarele mai tot timpul. Un divan lângă fereastră e cadoul pe care fiecare bookaholic ar trebui să şi-l facă.
window-bench2                                                                   Sursa foto

Semnele de carte: niciodată destule. Le vânezi pe tejghelele librăriilor. Speri că le vei găsi într-o carte abia cumpărată. Speri că cineva o să organizeze într-o bună zi o loterie a semnelor de carte la care tu să câştigi premiul cel mare: un milion de astfel de semne.

Semn de carte Sursa foto

Nu intră la categoria lucruri, dar nu se îndepărtează nicidecum de ceea ce trebuie să ne însoţească atunci când citim. Pisica cititorului nu trebuie să lipsească, aşadar, din peisaj. Ei i se va acorda întotdeauna o parte din fotoliu, canapea sau pat, după caz. Ei i se va face întotdeauna loc lângă voi atunci când citiţi şi cu ea veţi avea răbdare dacă nu a terminat pagina odată cu voi. Pisica-cititor nu va lipsi.

pisica-cititor                                                                     Sursa foto

Mai sunt, desigur, atât de multe obiecte de care are nevoie un cititor: de lampa şi lumina potrivită, de o pătură cât mai moale care să-i însoţească întotdeauna lecturile, de ceaiul cu aroma potrivită, de liniştea pe care să nu o tulbure nimic, de înserarea aceea perfectă pe care o poate completa numai o carte bună, de un concediu pe care şeful să ni-l acorde doar pentru că trebuie să ne facem din nou ordine în bibliotecă – singura muncă de organizare care nu ne oboseşte şi pentru care ne-am putea rezerva câteva zile la rând.

De cât spaţiu are nevoie un bookaholic pentru biblioteca lui? De tot spaţiul de care poate dispune. Un bookaholic căruia nu îi mai încap cărţile în rafturi nu se va da în lături de la a-şi dona pantofii şi hainele pentru a mai face loc unor cărţi noi. Cine are nevoie de farfurii, ceşti şi zece pahare? Acolo unde e loc de încă o carte, un bookaholic va găsi numaidecât titlul potrivit. Iar teancurile acelea lipite de perete rămân în continuare o opţiune potrivită pentru cei care încă mai visează la o bibliotecă-gigant care începe din podea şi se termină undeva pe la etajul al treilea (nu vă sfiiţi să recunoaşteţi, cu toţii am avut un astfel de vis).

bookaholic                                                                Sursa foto

Bookaholicul va căuta întotdeauna cele mai bune oferte de carte, va fi maestru în a descoperi în o mie de librării online sau fizice cartea mult dorită, va fi prezent la toate lansările de carte în acelaşi timp, va face cadou doar cărţi pentru că nimic altceva nu i se va părea mai important sau mai potrivit în materie de daruri. Vrei, nu vrei, de la un bookaholic trebuie să te aştepţi la cadouri care se măsoară în pagini. Dar tot aşa îţi arată un bookaholic că te apreciază.

cana2                                                             Sursa foto

Şi tot un bookaholic va avea nevoie de un număr infinit de post-it-uri sau de agende şi carneţele în care să îşi noteze toate citatele din lume. Fiecare descoperire va însemna, inevitabil, o scurtă întrerupere a lecturii. Şi, deşi un cititor pasionat are o viteză uimitoare de lectură şi înfulecă pe nerăsuflate cărţile care îl cuceresc, atunci când dă de o carte care îi răstoarnă întreaga lume şi pe care bookaholicul aproape că vrea să o transcrie în agendele sale, e posibil ca timpul de lectură să se prelungească cu circa o sută de ani.

N.B.: De aceea, nu vă fixaţi ceasul în funcţie de lucrurile pe care anunţă un bookaholic că le va face după ce va termina de citit cartea.

raft3                                                                     Sursa foto

Cumpărăm cărţi pe care le citim poate abia peste două-trei luni fiindcă mereu venim acasă cu braţele pline de noi apariţii sau descoperiri. Sunt ca hainele pe care le păstrăm în dulap vreme îndelungată cu eticheta încă ataşată. Cu deosebirea că aceste cărţi nu se vor demoda niciodată. Dacă am uitat ceva, o să vă rog să-mi amintiţi.

 

Sursă imagine principală

Redactor literar, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și masteratul de Teoria și Practica Editării de Carte, Universitatea București. A debutat cu poeme în antologie în 2015 și cu proză scurtă în antologia „Cum iubim”, Vellant, 2016. Primul roman, „Camera de probă”, a apărut în 2017 la Editura Eikon.


9 comentarii
  1. Alida

    Mama a fost bibliotecara si adoram cand pleca de la serviciu sa ma pierd cateva minute in sir printre rafturile cu carti.
    Biblioteca mea actuala nu e pana in tavan, dar am incercat sa am carti bune in ea. Divanul imi lipseste, iar pisica as inlocui-o fara sa stau pe ganduri cu un caine. 🙂

    Reply
  2. Catalina

    In lipsa divanului de langa fereastra, m-as multumi si cu un balansoar din lemn lucios captusit comod cu perne moi si catifelate. Si musai undeva, intr-un colt, un pick-up vetust, din care muzica potrivita sa inunde incaperea, insotind slova.

    Reply
  3. Mihaela Pascu

    Ai dreptate, Cătălina, la un balansoar mai visez și eu din când în când. Pick-up-ul există, chiar lângă canapea, nimic nu se compară cu muzica de pe vinil. Doar live-urile o mai întrec.

    Reply
  4. Emma

    Din punctul meu de vedere, cel mai fain loc de citit e pe un fotoliu din acela cu puf. Si in serile de iarna sau toamna se adauga o paturica pufoasa..

    Reply
  5. Ilinca Petrescu

    Deci am balansoar…in balcon orientat catre apus! Ala e locul! Muzica ma distrage, trebuie ascultata cu atentie…

    Reply
  6. Magdalena

    Super…totul fara pisica. Si o cana cu ciocolata calda/ limonada rece de la iarna la vara …si mult soare

    Reply
  7. Raluca

    Cani! Multe cani pentru ceai, cafea, ciocolata sau alte bauturi! Cani, cesti de toate marimile, formele sau culorile posibile, cu mesaje haioase, cu mesaje serioase, cu citate. Multe cani!
    Si cainele l-as inlocui cu pisica.
    ALte lucruri: pixuri, agende, carnetele (niciodata suficiente)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *