Ca un făcut, cu doar câteva zile înainte de 1 Iunie, am descoperit prin casa bunicii cărţi din copilărie pe care le crezusem de mult pierdute. Vă daţi seama ce bucurie pe copilul meu interior – de care, între noi fie vorba, mi-e tare drag şi pe care mi-aş dori să-l am alături toată viaţa – la reîntâlnirea cu Habarnam şi prietenii lui, cu Extratereştrii de buzunar sau Bagheta magică. M-au năpădit o grămadă de emoţii, le-am răsfoit, am recitit pasaje întregi, mi-am amintit de fericirea simţită atunci când le-am citit pentru prima oară. Cum am putea uita vreodată cărţile copilăriei care au însemnat atât de mult pentru noi?

Mă încăpăţânez să cred că toţi părinţii conştientizeză importanţa cititului în viaţa micuţilor lor şi că le citesc celor care n-o pot face încă, iar pe ceilalţi îi iau cu ei să bată librăriile şi bibliotecile în căutare de comori scrise şi ilustrate.

Nu doar de ziua lor ar trebui să ne gândim la lucrul acesta, ci ar fi bine să le dăruim cărţi cât mai des. Câteva ilustraţii faine create de portugheza Sara Infante pentru un târg de carte pentru copii ne reamintesc în mod plăcut însemnătatea cărţilor pentru picii din toată lumea. ”Books transform their world” e sloganul şi cât adevăr e în cuvintele astea! Căci, deşi par a sta liniştiţi cu nasul într-o carte, povestea şi mintea lor îi poartă pe tărâmuri magice, unde, alături de personaje fabuloase au parte de aventuri şi distracţie. Vor deveni mai creativi, cu o imaginaţie mai bogată, vor percepe lumea în alt fel.

fb3ecc6fb0ab6d0fd126972f719dc3ba

030d45b61ee1dfef4484b1b843ec3501

0a3543de2208bc2191edc8735bcdbc92

5749e186cc7c5f890bb3940d0a97ef95

Şi pentru că am amintit mai sus de vizite prin librării, cele adresate copiilor ar trebuie să fie aparte, colorate, frumos decorate, cu o atmosferă veselă. Un exemplu de librărie care stârneşte entuziasmul şi curiozitatea copiilor e Kid’s Republic din Beijing, China. Şi ar fi greu să nu o facă, având în vedere că s-au revărsat aici toate culorile curcubeului.

Locul e de fapt structurat pe etaje. Parterul e destinat jocurilor şi altor activităţi, precum proiecţii de desene animate şi are tot felul de spaţii faine şi covoare moi pe care cei mici pot sta relaxaţi în timpul sesiunilor de lectură ce au loc periodic. Dacă urmăresc linia curcubeului ce continuă pe trepte, copiii vor descoperi la etaj o librărie ca din poveşti, cu sute de cărţi ce-i aşteaptă să le stârnească imaginaţia, îmbrăcate – cum altfel? – în coperte viu colorate şi atrăgătoare. Din decor nu lipseşte curcubeul ce pare a pune stăpânire pe întregul loc, precum şi locuri de citit aparte. Nelimitându-se la a fi doar ferestre spre exterior, intrândurile rotunde de diferite mărimi ce se găsesc printre rafturile de pe pereţi sunt locuri relaxante şi haioase în care cei mici se pot retrage cu cartea preferată.

Kid_republic_by_SAKO_architects_3 (1)

Kid_republic_by_SAKO_architects_8

The-Kid-Republic-11

The-Kid-Republic-3

kidsrepublic15

The-Kid-Republic-5

The-Kid-Republic-7

kidsrepublic16

Nu ştiu vouă, dar mie, imaginile acestea şi efervescenţa zilei de 1 Iunie mi-au făcut un dor nebun de copilărie, cu poveştile şi jocurile ei minunate, aşa că voi răsfoi o carte a copilăriei mele şi voi ieşi pe afară (asta însemnând în curte la mama), să ţopăi la un şotron şi să fac baloane de săpun.

Surse: behance.nettoxel.comdesignrulz.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *