Trebuie să recunosc că sunt plăcut surprinsă de numărul în creştere al artiştilor care sunt atraşi de lucrul cu hârtia şi care folosesc cărţile pentru a a da viaţă creaţiilor lor. Indiferent că realizează bijuterii, statui, grădină zen sau tablouri, cărţile în întregul lor sau doar pagini din ele sunt folosite pentru a transmite mesajul artistic. Motivaţiile artiştilor din domeniu sunt diferite, fie consideră delicateţea hârtiei potrivită pentru lucru şi pentru a-şi pune în practică ideile, fie cred că o carte – privită ca obiect în sine sau ca portal fantastic către alte lumi – conferă artei lor noi semnificaţii.

Alexander Korzer-Robinson, un neamţ stabilit în Bristol face parte din galeria acestor artişti cu lucrări fabuloase create din cărţi. De data aceasta este vorba de vechi enciclopedii şi volume de anticariat, transformate în minunate obiecte tridimensionale care spun o altfel de poveste, în imagini. Folosind tehnica colajului, Alexander reuşeşte să creeze chiar între coperte lumi pline de culoare, complicate şi de-a dreptul hipnotice.

Through my work in the tradition of collage I am pursuing a very personal obsession of creating narrative scenarios in small format. By using antiquarian books, it makes the work simultaneously an exploration and a deconstruction of nostalgia.

339315_red-giant

298989_gilles

410271_laocoon

Deşi lucra de ceva timp cu hârtia, ideea acestor creaţii i-a venit în urmă cu vreo şase ani. A experimentat, a mai şi greşit şi i-a trebuit aproape un an să-şi desăvârşească tehnica, dar privind ceea ce reuşeşte să facă acum, cred că a meritat. Textul nu e atât de important pentru aceste adevărate tablouri 3D, Alexander folosind imaginile pe care le găseşte în cartea respectivă. Inspiraţia sa porneşte din momentul în care alege o carte. Luând pagină cu pagină, artistul decupează, taie, aranjează, oprind ceea ce consideră necesar şi înlăturând ceea ce nu-l ajută la definitivarea poveştii vizuale. Care e ideea din spatele acestor piese? Iată ce declară artistul pe site-ul său:

We create our own past from fragments of reality in a process that combines the willful aspects of remembering and forgetting with the coincidental and unconscious.On a general level, I aim to illustrate this process that forms our inner landscape.(…) They are no longer tools to learn about the world, but rather a means to gain insight about oneself.

324914_folklore

243959_day-of-the-dead

298690_weep-not-my-wanton

376322_the-sunday-at-home-1894

 Rezultatul e spectaculos şi găsim alăturate în cărţile sculptate, în straturi peste straturi, personaje interesante: soldaţi şi păsări flamingo, doamne elegante şi crocodili, păsări multicolore şi călugări austeri şi multe altele. Totul seamănă cu teatrele de hârtie victoriene şi asta are sens, pentru că majoritatea cărţilor folosite sunt din acea perioadă.

245492_gothic-tale

270887_wanderers

262960_window

Pentru a proteja conţinutul delicat, copertele sunt lipite, nemaipermiţând răsfoirea. Am spus mai devreme că par nişte tablouri, aşa că unele dintre ele au fost înrămate pentru a putea fi agăţate pe perete sau aşezate ca obiecte de decor în diverse locuri, care capătă un aspect cu totul nou şi interesant.

410269_aviary

354075_hand-cut-prints

Lucrările lui Alexander au putut fi admirate de-a lungul timpului în diverse galerii şi expoziţii, următoarea pe listă fiind cea din perioada 19-22 septembrie din cadrul Târgului de Artă din Brighton, Marea Britanie.

Sursa imaginilor: alexanderkorzerrobinson.co.uk

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *