
Habar n-am cât de familiarizați sunteți voi cu Maurice Sendak, autorul și ilustratorul celebru de cărți pentru copii, recompensat cu cele mai prestigioase premii din domeniul său – Caldecott Medal (1964), Premiul Hans Christian Andersen (1970), National Medal of Arts (1996) -, considerat unul dintre cei mai importanți ilustratori din toate timpurile, cel care a devenit cunoscut în toată lumea grație volumului Regele tuturor sălbăticiunilor (în original, Where the Wild Things Are, 1963; la noi a fost tradusă de Roxana Jeler și a fost publicată la Editura Arthur în 2014 – am povestit, pe scurt, despre carte, aici).
În copilăria mea, nu am avut un acces nelimitat la cărți și, prin urmare, eram prea puțin la curent cu ceea ce se întâmpla în lumea internațională a cărților. Îmi petreceam timpul, cu precădere, cu basme și povești de pe meleagurile noastre sau repovestiri (simpatice, de altfel) ale celor scrise de autori străini. Așa se face că am început să-i cunosc pe Roald Dahl sau, iată, pe Maurice Sendak abia recent. Sigur, poate că ar fi fost altfel să-i descopăr la vârsta potrivită, dar nu-mi pare rău că s-a întâmplat și acum – cel puțin știu ce aș putea să le recomand celor mici :).
Maurice Sendak este fabulos, nu numai pentru că are un talent cum rar vezi într-ale desenatului, ci și pentru că poveștile sale sunt fermecătoare, puternice, cu tâlc (ascuns printre rânduri), inedite. A scris șaptesprezece cărți și a ilustrat aproximativ o sută. În plus, din interviurile și documentarele în care l-am zărit, mi s-a părut o persoană foarte caldă și blândă.
Mi-aduc aminte că, atunci când am terminat lectura cărții Regele tuturor sălbăticiunilor – una dintre cele mai iubite povești pretutindeni în lume, vânzându-se în milioane de exemplare și fiind adaptată pentru marele ecran (în 2009, de Spike Jonze, trailer aici), după ce s-a făcut, printre altele, un scurt-metraj de animație, în 1974, și un libret de operă pentru copii, în 1980 – am vrut să aflu mai mult despre receptarea cărții și despre autorul și ilustratorul ei. Așa am ajuns la Tell Them Anything You Want: A Portrait of Maurice Sendak – îl găsiți complet aici -, un documentar de 39 de minute, din 2009, regizat de Lance Bangs și Spike Jonze, un fel de tribut adus lui Maurice Sendak. Apropo, poate fi urmărit și online dacă aveți HBO GO. Două soiuri de trailere, mai jos, pentru stârnirea apetitului.
Cu un an înainte de acest documentar, Rosenbach Museum and Library Philadelphia postase, pe canalul lor de YouTube, un fel de preview al documentarului There’s a Mystery There: Sendak on Sendak: A Retrospective in Words and Pictures, produs de ei. Fragmente relevante, despre copilăria și viața lui Sendak, despre sursele de inspirație, despre filme, ce înseamnă să fii ilustrator și multe altele, în cele ce urmează.
Pe final, un alt video fain, un interviu radio din 2011 (luat cu ocazia apariției penultimei sale cărți, Bumble-Ardy), ilustrat de Christoph Niemann în decembrie 2012, la câteva luni după moartea lui Maurice Sendak, pentru The New York Times Magazine. Despre binecuvântarea de a fi bătrân, despre copii, lecturi și magii, despre cum să-ți trăiești viața și să ajungi aproape de sfârșitul ei fericit.
Bonus, ca de obicei: doodle-ul realizat de Google, pe 10 iunie 2013, la aniversarea a 85 de ani de la nașterea scriitorului american de origine poloneză.
Ei, și acum, că ne-am familiarizat puțin cu Maurice Sendak, să ne întoarcem la cărțile lui minunate. 🙂
Chiar așa, voi ați auzit de Maurice Sendak sau l-ați citit până acum?
Sursă imagine principală
Da, am citit Regele tuturor sălbăticiunilor și este o carte pe care o recitesc cu o plăcere neirosită de timp, deși mi-a expirat demult vârsta copilăriei. Am mers și am citit cartea de mai multe ori la copiii din spitalul de pediatrie din orașul meu, când merg ca bibliotecar voluntar o dată pe săptămână.