Rămân la convingerea că una dintre cele mai frumoase biblioteci private este cea a lui Jay Walker (dacă doriţi să o revedeţi, o puteţi face aici), plină de tot felul de minunăţii, de la cărţi rare, importante, până la obiecte de artă sau cu încărcătură istorică ori ştiinţifică.

E îmbucurător însă când descopăr că au existat şi alţii care au folosit cu înţelepciune averea pe care au avut norocul să o posede şi au decis să colecţioneze cărţi şi obiecte cu valoare culturală incontestabilă.

J.P. Morgan, figură importantă a lumii finanţelor şi a industriei din S.U.A. în secolul trecut a fost şi un colecţionar împătimit, care, chiar dacă nu era un expert în domeniu, a dat dovadă de suficient fler şi bun gust pentru a şti ce să achiziţioneze pentru biblioteca sa. Deşi începutul a fost mai timid şi biblioteca personală cuprindea volume clasice îmbrăcate în piele şi câteva manuscrise literare şi istorice, cu timpul aceasta s-a dezvoltat şi alături de cărţi cu autograf şi-au făcut loc multe alte lucrări literare notabile şi o colecţie importantă de artă.

Ceea ce bancherul american a colecţionat de-a lungul vieţii sale e găzduit astăzi de Morgan Library & Museum, aflat în apropiere de Manhattan, New York. Clădirea proiectată de McKim, Mead & White care a fost cândva biblioteca şi biroul lui Pierpont Morgan şi care e considerată una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitectonice ale oraşului a fost deschisă publicului în 1924 şi de curând renovată şi extinsă.

mckim-rendering

M1-MADISON-AVENUE-ENTRANCE-1

Întreaga clădire construită în stilul unui palat renascentist italian e deosebit de frumos decorată, iar una dintre încăperile cele mai interesante e camera de est sau biblioteca. La intrarea în această cameră a fost atârnat un candelabru vechi recondiţionat, paşii se scufundă într-un covor persan de la sfârşitul secolului IX, vitrine iluminate adăpostesc micile comori ale colecţiei lui Morgan, pe rafturi din lemn de nuc încrustat stau cărţi şi manuscrise rare. Sistemul de iluminare permite vizitatorilor să admire tavanul decorat de Henry Siddons Mowbray , pictor specializat în arta murală şi tapiseria din secolul VI ce îmbogăţeşte decorul.

The-Morgan-Library-1

Post-restoration_11-1024x686

Cărţi se găsesc în aproape toate camerele, inclusiv în seiful din biroul lui Morgan, în care acesta obişnuia să păstreze cele mai dragi obiecte ale colecţiei sale.

north-room

Post-Restoration_3

Post-Restoration_5

Aşa cum aminteam, J.P. Morgan nu era neapărat un expert, dar a avut sfătuitori pricepuţi în persoana nepotului său Junius şi a unei bibliotecare a Universirăţii Princeton numită Belle da Costa Greene, care a fost pentru o perioadă şi director al muzeului. Inteligentă şi pasionată, aceasta l-a ajutat pe bancherul american să-şi formeze una dintre cele mai importante biblioteci private din S.U.A.

Ce cuprinde aceasta? În primul rând, o nepreţuită colecţie de câteva sute de manuscrise iluminate din perioada medievală şi a Renaşterii, precum Da Costa Hours (cca. 1515) sau Farnese Hours realizat de Giulio Clovio (1546). Cărţile religioase europene, deosebit de vechi şi frumos împodobite nu lipsesc, nici manuscrise copte descoperite în 1910 printre ruinele unei biblioteci monahale din apropiere de Al Fayyum, Egipt sau manuscrise islamice pline de desene spectaculoase. Alături de ele, se pot admira tăbliţe cu scriere cuneiformă şi fragmente de papirusuri din Egipt şi Orientul Apropiat.

dcmay

m1_front

intro-m386_004r

Printre atracţii se numără manuscrise ale lui George Sand, William Makepeace Thackeray, Lord Byron, Charlotte Brontë, nouă romane ale lui Sir Walter Scott, inclusiv Ivanhoe. Manuscrisele cu autograf sunt şi ele prezente, la loc de seamă aflându-se A Christmas Carol al lui Charles Dickens şi Pudd’nhead Wilson, achiziţionat direct de la Mark Twain in 1909. Pe lângă ele, în colecţia de la Morgan Library & Museum se găsesc numeroase scrisori ale unor mari scriitori, desene, fotografii şi jurnale  precum cele aparţinând lui Hawthorne şi Thoreau.

dickens_ma97

intro-seal

thoreau_ii53

De-a lungul timpului colecţia s-a îmbogăţit cu partituri muzicale scrise de compozitori celebri, cărţi pentru copii, desene, materiale despre istoria cărţilor şi alte lucruri interesante.

potter-intro

mozart_cary483

Sper că, atunci când veţi ajunge în New York, nu veţi ezita să vizitaţi biblioteca şi muzeul care adăposteşte toate aceste minunăţii despre care filantropul şi iubitorul de artă şi literatură J.P. Morgan spunea: “No price is too high for an object of unquestioned beauty and known authenticity.”

Surse: themorgan.org, yaminatoday.comempireguides.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *