Deşi a început pe 9 iunie şi toată vara Centrul Vechi şi zona Hala Traian au fost animate şi de personajele lui Caragiale, în diferite montări după piesele lui, în cadrul unui amplu festival dedicat dramaturgului, sunt sigură că nu aţi reuşit toţi să ajungeţi la Festivalul „Bucureştii lui Caragiale”, aşa că mai aveţi ocazia până duminică, 23 septembrie. Mai mult decât o selecţie de producţii după texte de Caragiale, acest festival a readus la viaţă atmosfera unei întregi epoci, oferind publicului sau pur şi simplu trecătorilor parade de costume, proiecţii, plus spectacole de circ, operă sau concerte.

Joi, 20 septembrie, Mofturi la Union, în regia lui Gelu Colceag, recreează mediul efervescent al grădinilor de vară ale epocii, în care îşi fac apariţia, evident, şi personajele lui Caragiale. Seara se continuă apoi cu un concert al Irinei Sârbu, care va interpreta melodii celebre de dragoste, de la povestea Zarazei până la Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară al lui Jean Moscopol sau Que reste-t-il de nos amour.

De precizat că trebuie să alegeţi între acest concert şi spectacolul D’ale bibicilor lui Caragiale, care sunt aproximativ la aceeaşi oră. În regia şi scenografia Brânduşei Novac, spectacolul de la Circ&Variete Globus Bucureşti alternează momente de acrobaţie („jonglerie, echilibristică pe felinare, balet aerian, piramide umane, salturi şi sărituri spectaculoase, cântece şi dansuri de carnaval, şi nu în ultimul rând, momentele mult aşteptate de copii – dresură de căţei, porumbei, păuni albi…”) cu scene din piese bine-cunoscute ale lui Caragiale, precum O noapte furtunoasă, D’ale carnavalului, O scrisoare pierdută. Dar nu e nici o problemă dacă vreţi să asistaţi la ambele evenimente: ziua de vineri reia programul aproape cu fidelitate. De asemenea, sâmbătă şi duminică, aveţi ocazia să vedeţi sau să revedeţi D’ale bibicilor lui Caragiale.

Un festival de amploare, Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” a făcut ca în sfârşit vara să nu mai fie săracă în evenimente teatrale şi, în plus, participarea spectatorilor a fost liberă, în acest proiect în care au fost implicate teatrele Nottara, Metropolis, Masca, Comedie, dar şi alte instituţii: ONB, UNATC, Circ Variete Globus etc. Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” a ajuns la final, dar nu o să ducem lipsă de evenimente: a venit toamna, deci pentru bookaholici începe sezonul cultural.

foto: festivalcaragiale.ro

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *