Volumul recent apărut la Editura Polirom, În livadă, rândunicile, de Peter Hobbs, spune povestea emoționantă a unei iubiri interzise. Pe dealurile pakistaneze, rândunicile zboară deasupra unei livezi de rodii în care un tânăr de doar paisprezece ani lucrează alături de tatăl său, învățând de la acesta ce înseamnă iubirea pentru copaci și respectul pentru natură. Cum oamenii trebuie să și trăiască, copilul învață și că fructele pe care cu atât de multă dragoste le recoltează trebuie vândute. Numai că, odată ajuns în piață, acesta dă nas în nas cu ceea ce el consideră a fi frumusețea supremă: Saba, fiica unui influent om politic al zonei. Iar viața lui se modifică complet.

Vorbim despre lumea islamică, în care cei doi adolescenți, deși ajung să aibă sentimente unul pentru celălalt, nu pot vorbi și nu se pot vedea decât prin intermediul unor fericite coincidențe. Spațiul care le protejează afecțiunea este piața, unde fata vine însoțită de prietenele ei, și unde tânărul încearcă să fie cât mai adesea prezent, chiar dacă pentru asta trebuie să inventeze pretexte sau, pur și simplu, să fugă de la lucrul livezii, știind că urmează să fie bătut de tatăl său din această pricină.

Când fiica vecinului se căsătorește, cei doi tineri au ocazia de a schimba câteva vorbe, iar naratorul reușește să o convingă pe Saba să-l urmeze în livada de rodii. Desigur, o decizie din cele mai neinspirate având în vedere contextul. Cei doi tineri sunt prinși, iar fata este cărată în ocări până acasă.

Avântul tinereții necugetate îl face pe tânăr să meargă la ușa tatălui fetei pentru a o cere pe aceasta de soție, însă socotelile adulților nu țin deloc seama de visurile tinereții. Așa că tânărul este arestat, fără a avea parte de acuzații exprimate direct, fără a avea parte de judecată. Urmează să aflăm prețul pe care îl poți plăti pentru iubire în contextul nepotrivit.

Stilul lui Hobbs este atât de potrivit cu povestea relatată, încât, dacă ignori numele de pe copertă, ești tentat să crezi că scriitorul este un oriental. Cuvintele de dragoste, pline de candoare adolescentină se amestecă cu confuzia pedepsei nemeritate, iar rezultatul este un poem dedicat vieții. Fiecare are nevoie de o credință pentru a putea face față încercărilor prin care suntem nevoiți să trecem, iar credința cărții acesteia este în dragoste.

Deși mulți cititori ar putea să se revolte împotriva acestei cărți din pricina faptului că nici subiectul, nici motivul jurnalului vindecător nu sunt inedite, lctura romanului lui Hobbs nu e inutilă, dacă nu nu din alte motive, atunci măcar din punct de vedere stilistic. Frumusețea livezii de rodii este de o poezie care îi va emoționa inclusiv pe cei care nu sunt atrași nici de exoticul lumii orientale, nici de promisiunea poveștii de iubire. O scriitură delicată, o poveste emoționantă, o realitate credibilă, toate acestea sunt motive pentru care ar trebui să vă dați răgazul celor două ore de care aveți nevoie pentru a citi volumul.

jurnalist cultural, specialist comunicare culturală, PR la Editura Art


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *