Vremea în sfârşit blândă a ţinut cu iubitorii de literatură pe 30 mai, la Noaptea Literaturii Europene (un proiect EUNIC, coordonat de ICR), de la Fundaţia Löwendal, şi i-a adus într-un număr considerabil la un maraton de lecturi din peste 50 de autori români şi străini, dezbateri, spectacole-lectură. Uneori, scriitorii invitaţi să citească aveau ei înşişi cărţi din care, apoi, lectura altcineva şi, în unele cazuri, lectura a fost realizată chiar de către autorii înşişi.În casa cu aer interbelic a fundaţiei ce poartă numele pictorului şi graficianului care s-a afirmat în anii ’20, Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti a reunit evenimente ce poartă marca a zece institute şi centre culturale: Institutul Balassi, British Council&Centrul Ceh, Institutul Camöes, Institutul Cervantes, Institutul Francez; Institutul Polonez, ICR, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Centrul Cultural Turc. La final, după 23.30, a avut loc şi o sesiune interactivă de proverbe.

Printre cele mai căutate zone de lecturi a fost cea a Institutului Francez, unde au fost prezenţi cei mai mulţi scriitori străini invitaţi. S-a citit din Bordieu, Regulile artei, în lectura Laurei Albulescu şi a Soniei Marcoux, din Fiicele lui Allah, în lectura lui Nedim Gürsel şi a Iuliei Badea-Guéritée, din Rapsodia română de Dominique Fernandez, din Zile de mânie de Sylvie Germain. Era programată şi venirea lui Marius Manole pentru trei dintre lecturile Insitutului Francez, dar fanii care au venit să-l vadă şi la Noaptea Literaturii Europene au trebuit să se mulţumească doar cu literatura, pentru că actorul, cel puţin până la ora 23.00, a fost reţinut din pricina unor repeteţii la TNB.

Sylvie Germain

Dan Lungu şi Filip Florian au lucrat în tandem, în spaţiul de lecturi al ICR-ului (pe terasa din spatele casei), citind şi apoi inţiind discuţii despre textele prezentate publicului: Dan Lungu a citit din Ovidiu Nimigean, Rădăcina de bucsau, din Ciprian Măceşaru (care, la rândul lui, a citit pentru Institutul Cervantes din Detectivii sălbatici de Roberto Bolaño), Superhero, şi din Octavian Soviany, Viaţa lui Kostas Venetis, iar Filip Florian din Matei Florian, Şi Hams şi Regretel, Adina Rosetti, Deadline, şi din Petre Barbu, Blazare.

Institutul Camöes a dedicat seara în  principal lecturilor şi comentariilor pe baza literaturii lui Fernando Pessoa (Opera poetică)  şi José Saramago (Cain), iar British Council&Centrul Ceh, lecturilor din Salman Rushdie (Seducătoarea din Florenţa), Julian Barnes (Sentimentul unui sfârşit), David Lodge (Meserie!), Ian McEwan (Amsterdam), Tomáš Sedláček (Economia binelui şi a răului), Vaclav Havel (Pe scurt, vă rog!). Printre cititori s-au numărat Radu Paraschivescu, Carmin Bahrin, Alice Cojocaru, Hanno Höfer.

Constantin Bărbulescu, citind din José Saramago, Cain

La Centrul Cultural Turc, pe lângă lecturile din Orhan Pamuk (Viaţa cea nouă, Mă numesc Roşu) şi din Ihsan Oktay Anar (Atlasul continentelor înceţoşate), mi s-au părut oportune prezentările şi comentariile Luminiţei Munteanu despre literatura turcă, din care, din păcate, la noi ajung ecouri destul de slabe.

În pauze, te puteai delecta cu cafea sau cu gustări, iar în mansarda unde au avut loc lecturile de la Cervantes, am gustat şi un punci:

Tot de la mansardă, prin ferestruica triunghiulară aveai o perspectivă nocturnă desprinsă parcă dintr-o carte:

Nici în curte, acolo unde se ţineau lecturile ICR, atmosfera nu te dezamăgea:

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Un comentariu
  1. Pingback: La plimbare prin blogosferă (30) | Rontziki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *