Am zis misto? Hmm, de fapt grafic voiam sa spun… ba nu, catchy, dar si un pic artistic,… frumos, ce mai, la fix! Daca nu experimentezi nici una din balbaielile reactiile de mai sus in fata unor coperte care te intarzie in fata unor carti… e ceva in neregula. Cu coperta, fireste!

Copertele din ziua de azi s-au desteptat din letargii ofilite si grafisme improvizate pe genunchii unor ilustratori obscuri (vorbim de copertele de la noi, atentie). S-au pieptanat, cartonat, up-datat si-ti sucesc capul in cele mai trendy tinute, de cele mai multe ori semnate se artisti contemporani alesi pe spranceana. E ok, nu dati pagina, nu urmeaza chiar rubrica de shopping. Sa intre copertele!

In primul rand nu putem sa nu observam face lifting-ul cu care se prezinta colectia BPT.  Fiecare carte a colectiei vine cartonata in rama unui tablou mai mult sau mai putin celebru, iar asocierile pot (r)isca un oftat de placere: “ah, cat de tare merge imagine asta, super fain” . Doua exemple ce au constituit si subiectele acestui studiu de caz ar fi Intalnirea din Pamanturi, de Marin Preda, si Necuvintele lui Nichita Stanescu.

Revenind insa la artistii contemporani romani ale caror panze s-au prins de coperte, sigur v-a sarit in ochi romanul Fata din casa vagon, autor Ana Maria Sandu. Lucrarea ii apartine Suzanei Dan, o binecunoscuta si binecotata artista autohtona, iar povestea alegerii acestei imagini de catre scriitoare o gasiti in interviul recent.

O alta artista, de data aceasta digitala, a carei opera sta acum pe locul unei frumoase coperte este tanara Oana Cambrea. ale carei lucrari poate le stiti de la Galeria 115, unde sunt expuse. Cartea ilustratoare pentru lucrarea Oanei este Relatare despre moartea mea, de Gabriel Chifu.

Si pentru ca sustinem egalitatea intre sexe, poate va mai aduceti aminte de coperta de la Degete mici, romanul lui Filip Florian. Ei bine, a fost semnata de artistul Aurel Gheorghiu Cogealac, si as zice ca da dintr-o privire masura cartii. Acelasi artist semneaza o alta coperta cu priza, si anume pe cea a cartii Raiul Gainilor, de Dan Lungu.

Am lasat pentru final coperta si artista mea preferata, si pentru ca e vorba de o aparitie noua pe care o veti gasi in curand pe rafturi. Este vorba despre coperta la Risipitorii, de Marin Preda, semnata de Codruta Cernea. Lucrarea ei, It feels like eating the same small, perfect grape again and again, a atras multi visatori la fiecare expunere.

Voi caror artisti romani ati vrea sa le vedeti lucrarile pe coperte? Asteptam cu interes si asocierile cu operele de ilustrat.

3 comentarii
  1. ana

    Apropo de lucrari ale artistilor romani de azi care ar face niste super coperte, votez pentru Otilia Cadar.

    Reply
  2. Pingback: Bound to Art – Carti obiect si ilustratii la ICR Londra « Bookaholic

  3. Pingback: David Pelham: book art şi schimbarea de design a Penguin, în anii ’70 « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *