Mi-am îmbogăţit deunăzi colecţia cu câteva cărţi şi albume de anticariat, din acelea care, pe lângă conţinutul minunat, îţi încântă aproape toate simţurile. În primul rând privirea, pentru că sunt atât de frumos copertate, chiar dacă uşor roase pe la capete şi fiecare început de capitol are câte o ilustraţie şi o majusculă bogat ornamentată. Apoi e vorba de miros, căci toate au o aromă dulceagă de vanilie şi de…pudră. Ştiu, poate părea curios, dar atunci când le deschid, am senzaţia că lângă mine, o doamnă elegantă de prin anii ’30 tocmai şi-a desfăcut pudriera aurie, ca să-şi coloreze uşor obrajii. Şi nu în cele din urmă, simţul tactil e gâdilat de fineţea paginilor şi de senzaţiile plăcute resimţite atunci când mângâi coperta mătăsoasă.

Dorind să le aşez în bibliotecă alături de celelalte cărţi vechi, asemenea lor, mi-am dat seama că nu am un loc potrivit, că le fac o nedreptate nescoţându-le cumva în evidenţă, că e păcat ca aceste minunăţii legate în piele sau mătase să nu fie puse în valoare. Şi atunci m-am gândit că, poate cel mai potrivit pentru minunatele cărţi vechi şi rare de anticariat, ar fi un loc special amenajat, cu un aer vintage şi cu obiecte la fel de preţioase şi deosebite precum cărţile.

O idee bună este să aşezăm printre cărţi vechi călimare cu cerneală şi frumoase pene de scris care evocă vremurile demult apuse, dar atât de interesante, în care poeţii îşi aşterneau la propriu cu pana pe hârtie visele şi sentimentele.

tumblr_l63vbgPm3q1qbr8r3o1_500sursa

tumblr_m49n04QrNf1r71b95o1_500sursa

tumblr_lyz9ujTJnE1rnvzfwo1_1280sursa

Întotdeauna florile vor da un aer aparte şi vor colora colţul în care se află. Pare o alăturare potrivită cu câteva volume de anticariat, le aruncă într-o lumină nouă, proaspătă.

tumblr_lvd1u7hWVL1qie1y2o1_500sursa

tumblr_ll1nuaNlLZ1qb8x56o1_500sursa

Fotografiile vechi, din care privesc persoane ce par a fi din aceleaşi timpuri cu cărţile printre care se strecoară creează o imagine de ansamblu expresivă şi dau o căldură aparte întregului aranjament.

tumblr_mn3rtuFWcg1rm9shgo1_500sursa

tumblr_lh4za0hfY11qhw7w2o1_500sursa

Statuete şi alte obiecte de decor şi de colecţie desprinse parcă din altă epocă sunt binevenite în colţul de anticariat special amenajat în casele noastre.

tumblr_m55h0e5BOI1r7ggovo1_500sursa

tumblr_m1t0x9V7JC1r7ggovo1_500sursa

tumblr_ly1grcJaOb1qbirldo1_500sursa

Vesela bunicii se poate face utilă: acum e momentul să scotocim prin dulapuri după căni, farfurii şi bineînţeles ceainice şi ceşti de ceai, toate cu amprenta timpului, numai potrivite pentru a fi folosite în decorul nostru cu cărţi vechi.

tumblr_mmgguwIomT1rux7jpo1_500sursa

tumblr_m4ru5erUFm1ro46rko1_500sursa

Sper că nu aţi uitat de maşina de scris. Dacă aveţi norocul să deţineţi una, neapărat folosiţi-o şi strângeţi în jurul ei manuscrise de odinioară, efectul vizual e de impact.

tumblr_m50vya9uad1qzkgzqo1_500sursa

tumblr_kxpas9msYN1qb2b92o1_400sursa

Pentru a crea un colţ destinat jurnalelor vechi de călătorie şi al atlaselor, cele mai bune soluţii rămân globurile pământeşti şi hărţile de altădată.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAsursa

tumblr_lb7kyr8XTn1qb2b92o1_500sursa

Şi dacă tot am amintit de călătorii, din timpul cărora ştim prea bine că nu lipseşte aparatul de fotografiat, haideţi să le scoatem de la naftalină pe cele ale bunicilor sau chiar străbunicilor şi să le aranjăm frumos, ca la poză, printre cărţile de acum mulţi ani.

tumblr_m81f9uu96E1r0bvv4o1_500sursa

tumblr_m6ie6pXWYY1qzhokmo1_500sursa

Ceasurile de buzunar cu lanţ purtate de domnii secolului trecut sau cele vechi de masă, cu deşteptător par desprinse din aceeaşi poveste a cărţilor aduse acasă din anticariate.

tumblr_l89ndbf8DA1qbr8r3o1_500sursa

tumblr_ma1fqczSMT1ry5naio1_400sursa

Sper că am reuşit să vă dau câteva idei drăguţe despre cum aţi putea să schimbaţi ceva în biblioteca voastră, folosind cărţile din alte vremuri, peste care în niciun caz nu trebuie să se aştearnă praful sau uitarea.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *