Victor Țvetov (pseudonimul lui Victor Neaga) s-a născut la 12 mai 1990, în Nimoreni, Republica Moldova. A debutat în 2015 cu în lipsa unor lucruri importante (Casa de Editură Max Blecher), volum care l-a adus imediat în prim-planul poeziei tinere de după 2010. Constructul poetic pe care îl elaborează Țvetov se individualizează prin tactul cu care operează cu contrastele, cu principiile contradictorii, textele sale polarizându-se aproape maniheist între urban și rural, între rigoarea corporatistă și escapismul basarabean. Nefiind un simplu fenomen de acumulare, ci mai degrabă o „poezie a sintezei”, așa cum marca Dumitru Crudu, în lipsa unor lucruri importante probează mai toate ingredientele discursului recent, dovedind, încă prin acest prim volum, nu doar o bună cunoaștere și stăpânire a tehnicilor care asigură astăzi succesul unui debutant, ci și limitele lor, incapacitatea unei anumite formule de a fi suficientă sau îndeajuns de bună pentru a fi practicată de la cap la coadă. Astfel, în același recipient poetic, au loc ironia, cinismul, cruzimea limbajului ce relevă o conștiință scrutătoare, dar și vulnerabilitatea masculină, autoflagelarea și o sensibilitate foarte ușor inflamabilă.

Pentru Victor Țvetov poezia funcționează ca un paratrăsnet, descărcând puseurile distructive, frustrările, deziluziile, dizolvând furia pe măsură ce toate acestea sunt convertite în materie textuală. Se configurează o lume a potențialității, a virtualităților, întrucât viziunea este cea a unui individ blocat la un birou, în fața monitorului, deci una statică, motiv pentru care mintea devine un mecanism compensatoriu, proiectând scenarii, coregrafii ale cotidianului menite să salveze de la rutină și abrutizare. Nu întâmplător al doilea ciclu al cărții se intitulează Connect, întrucât acest proces prin care se adaugă extensii realității nu reprezintă decât o formă de rezistență, o încercare asiduă de a rămâne branșat la umanitate, de a stabili conexiuni cu cei din jur. Erotismul este și el o anexă a existenței imediate, rămânând mereu suspendat, fie din cauza distanței, fie a unei incompatibilități emoționale pe care subiectul o resimte extrem de acut și care este o constantă în acest volum antrenant și problematizant.

imaginează-ţi o stradă îngheţată din new york

imaginează-ţi o stradă îngheţată din new york
o lume un pic mai bună un boschetar cu bani mai mulţi în pahar
un cer înstelat
şi mie mi s-a întâmplat să râd să beau
şi să întâlnesc anul nou vomitând ceva roşu pe un copac
în timp ce se număra de la zece descrescător
şi mie mi s-a întâmplat să fiu cu voi să vă ajut
să glumesc şi apoi să ascult prin stetoscop
ritmul descrescător al inimii bunicului întins cuminte
pe patul din camera mea
şi a cui a fost ideea şi cine a acceptat-o
nu mai contează
şi eu iubesc îmi fac de cap şi simt milă
privind de pe gard cum trec agale doi alcoolici cunoscuţi prin zonă
ca doi stâlpi de electricitate uniţi sus
într-un punct comun

din în lipsa unor lucruri importante

(n. 1995) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, iar acum își continuă studiile la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, în cadrul masteratului „Societate, Multimedia, Spectacol”. A publicat poezie și articole în reviste și antologii, a colaborat cu diferite publicații din țară, printre care și „Observator cultural”, „Timpul”, „Zona nouă” și „Alecart”. În prezent este redactor al revistei „Poesis internațional” și traduce literatură din engleză, franceză și spaniolă.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *