Sunt 123 de ani de când poetul Mihai Eminescu a trecut în nefiinţă şi, deşi a trăit doar 39 de ani, viaţa lui postumă a ajuns să fie mult mai celebrată decât cea antumă. De cel puţin un secol încoace, în fiecare an, de 15 ianuarie, poetul, care de-a lungul timpului a oscilat în mintea românilor de la clasic la romantic, de la poetul neamului până la “Luceafărul poeziei româneşti”, este adus în prim plan.

A fost timp, de la sfârşitul secolului XIX până la începutul mileniului III, să găsim amănunte picante şi/ sau senzaţionale despre dragostea pe care şi-a purtat-o în taină cu poeta adulteră Veronica Micle, prietenia cu Ion Creangă, sărăcia lucie în care a trăit, familia şi tot arborele genealogic, lumea jurnalistică în care s-a învârtit, fetişurile absconse pe care le-a avut, şi inclusiv despre motivele care au condus la moartea sa. Eminescu a fost disecat de-a lungul timpului mai ceva ca personajul din fotografia de pe coperta “Anatomiei lui Gray”, încât puţin a mai rămas de dezbătut, bârfit, cercetat ş.a.m.d..

Nici în anul de graţie 2012 naşterea şi viaţa celui care cândva se numea Mihail Eminovici nu a trecut neomagiată. Joi, Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti a găzduit un recital – eveniment intitulat “Stelele-n cer…”, în cadrul căruia s-au interpretat lied-uri pe versurile poetului, iar actorii Marius Manole şi Raluca Aprodu au recitat câteva texte adaptate după corespondenţa dintre acesta şi Veronica Micle.

Mai mult, în seara aceasta, Green Hours difuzează filmul “Eminescu versus Eminem”, cu Emanuel Pârvu, Constantin Diţă, Mihai Bendeac, Petre Fumuru, Gianina Corondan, Oreste, Florin Piersic, Florin Piersic jr., Ioana Lipcinski, la sfârşitul căruia se va putea sta de vorbă cu regizorul Florin Piersic jr. şi cu o parte din distribuţie.

Toate publicaţiile de pe piaţă au adaptat în ultimele zile, în funcţie de profilul lor (tabloid spre ziar generalist), o trecere în revistă a celor trăite, scrise şi simţite de Eminescu în timpul vieţii sale. Acesta fiind contextul, nu vom face nici noi notă discordantă şi, deşi poate nu este o surpriză pentru câţiva dintre voi, vă vom lăsa mai jos cu primul documentar făcut vreodată despre “Luceafărul nostru”.

Istoria documentarii vieţii lui Eminescu se pare că începe în seara zilei de 31 ianuarie 1915, la Ateneu, când a fost lansat filmul lui Octav Minar, “Eminescu, Veronica, Creangă“. În deschiderea seratei, au luat cuvantul câteva personalități ale vremii respective, precum Barbu Ştefănescu Delavrancea, George Enescu, M. Bârsan, Maria Ventura şi Victor Eftimiu.

Filmul prezintă documente, fotografii şi imagini din locurile prin care au trecut și trăit cei trei. Din circa 1500 de metri de peliculă, cât avea iniţial documentarul, la ANF s-au conservat o copie de 570 de metri a materialului filmat şi încă una de 650 de metri (cam 20 de minute), care conţine şi inserturi. Tot aici se păstrează afişul şi programul de sală. Alte afişe se regăsesc la Biblioteca Academiei Române (pe care după cum vă povesteam acum câteva luni, o puteţi vizita şi voi).

Până în urmă cu 3 ani, documentarul intrase într-un con de umbră, până nu a fost scos de la naftalină de jurnalistul Miron Manega. Cu ocazia a încă un 15 ianuarie, vă lăsăm și noi mai jos cu documentarul pe care l-am colectat de pe youtube.

Enjoy! 🙂

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *