Miercuri seara, în jurul orei 20:00, biroul de presă FILIT emitea un comunicat greu de acceptat: suspendarea ediției din toamnă a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași. Era singura formă suficient de puternică (prin mesajul transmis astfel) de protest la care se putea recurge pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește încercările repetate de confiscare politică a festivalului (și nu numai).
Ar fi fost cel de-al treilea an de FILIT, cu siguranță mai puternic, mai plin de evenimente, și mai bine organizat, și mai bine reprezentat, cu un public – probabil – și mai numeros, cu zeci de invitați de marcă, așa cum ne-au obișnuit, în cele două ediții, organizatorii festivalului. Faptul că între 30 septembrie și 4 octombrie 2015 nu vom mai avea FILIT spune multe despre lumea în care trăim, circul politic și presa din România, cât de mult înseamnă literatura, cultura, pentru cei care ne conduc, dar și despre cât de mult avem nevoie (cu toții, nu numai ieșenii) de un festival de talia celui de la Iași, ce înseamnă normalitatea din punct de vedere cultural și cât de solidari ar trebui să fim în astfel de circumstanțe.
De aproape două zile urmăresc și mai atent deopotrivă presa ieșeană și națională, ascult intervențiile radio ale lui Dan Lungu (managerul FILIT, scriitor), emisiuni TV și programe de știri, încerc să îmi domolesc indignarea și să scriu câteva rânduri pertinente despre ce se întâmplă cu cel mai mare festival de literatură de la noi, să încropesc o sinteză lucidă pentru cei care nu sunt chiar în temă cu tot scandalul în care a fost târât FILIT în ultimele zile.
Sunt conștientă că nu pot căpăta suficientă distanță – nici măcar dacă mai las să treacă zile, săptămâni, luni – pentru a fi obiectivă. Așa că, din start, trebuie să vă fie clar că citiți un material subiectiv, un punct de vedere personal al unei persoane care a fost la Iași de la prima ediție FILIT, care a fost uimită constant de ce se întâmplă acolo – uneori depășită de situații, dar tot timpul încercând să facă față provocărilor -, al cuiva care nu a avut decât superlative de așezat lângă munca din spatele FILIT, un om care a admirat, dintr-un colț, grupul acela nebun – în cel mai bun sens al cuvântului – de organizatori care au construit un festival de talie internațională, un festival pe care-l așteptau toți iubitorii de literatură din țară, recunoscut în cele mai importante cercuri literare, ziare, instituții culturale etc. din străinătate. Poate ați citit ce am scris despre primele două ediții FILIT, cea din 2013 și cea din 2014, poate nu. Poate ați fost la Iași și ați văzut ce am văzut eu – sau, din nou, poate nu. Dar poate (sper!) vă interesează de ce FILIT nu va avea loc anul acesta, plus opinia unui – în primul rând! – cititor împătimit în legătură cu evenimentele recente.
Amestecul politic dăunează grav culturii – o trecere în revistă
Când Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași scotea capul în lume, spre sfârșit de octombrie 2013, o parte din presa de „scandal” de la noi începuse deja „lupta”. Se tot defila cu bugetul, dom’le, prea mare bugetul, ce fac băieții ăștia cu 500.000 de euro? Ce să facă, se chinuiau să clădească un festival de literatură ca la carte – între noi fie vorba, pe o sumă infimă în comparație cu alte festivaluri din țară (luați TIFF-ul, festivalul George Enescu sau cel de Teatru de la Sibiu și verificați ce spun eu aici) sau din afară (citiți și interviul cu Florin Lăzărescu, coordonator de programe la FILIT, scriitor și scenarist ieșean de primă mână, interviu de dinainte de prima ediție, în care discutam și bugetul cu pricina).
Banii veneau pe filiera Consiliului Județean ieșean, prin intemediul lui Cristian Adomniţei (membru PNL, pentru clarificare). Însă, în niciun moment, FILIT-ul nu a vrut să fie asociat vreodată cu vreo culoare politică. Mi-aduc aminte cum a reacționat o parte din echipa de organizare atunci când Crin Antonescu sau Barbu (atunci Ministrul Culturii) au apărut la Iași, într-o vizită surpriză, mândri nevoie mare. Se simțea, fizic, că nimeni nu voia ca FILIT să aibă altă culoare în afară de verde (logo-ul festivalului). Până la urmă, vorbim de un buget votat în Consiliul Județean Iași, bani publici pentru… public.
Organizatorii FILIT se așteptau la ce urma să se întâmple, cum aveau să se inflameze unii, cât de cârcotași aveau să fie alții ș.a.m.d. Erau pregătiți să facă față, să dea socoteală pentru fiecare leu cheltuit, să înfrunte totul pentru a propulsa FILIT „direct în Liga Campionilor”, cum spunea Florin Lăzărescu.
După prima ediție, ecourile entuziaste le-au acaparat pe cele puțin negative – și acestea, majoritatea, referitoare la bani, politică și tot tacâmul. Cu toate acestea, rapoartele s-au scris, bugetul a fost transparent, detaliat, FILIT-ul a avut coloană vertebrală și a trecut cu brio de primul „test”.
În timpul organizării celei de-a doua ediții, Curtea de Conturi a verificat ediția precedentă. Raportul acesteia din urmă a venit chiar în timpul FILIT 2 și a fost contestat de către organizatori pentru că, conform acestora, conținea câteva „lucruri neplăcute” (citiți interviul RFI cu Dan Lungu). Contestația nu a fost rezolvată nici până acum. Însă calomniile au curs. Cei din fruntea festivalului, cu precădere, au fost arătați cu degetul, acuzați de prejudicii, delapidare și atât de multe altele încât nici nu merită numite. Aceștia au rezistat presiunilor cu stoicism.
Totul a luat amploare însă când partidele politice au început să-și facă de cap – pe de o parte, PNL-ul a încercat să atragă cât mai mult atenția asupra lor și a faptului că au susținut FILIT financiar; de cealaltă parte, PSD, majoritar acum, că doar se-ntoarce roata, a fost nemulțumit de fanfaronada PNL și a tunat și fulgerat. Prins la mijloc, FILIT, desigur. Mânjiți de circul politic și de defăimările din presa locală. Bugetul și cum a fost cheltuit acesta în 2014, de exemplu (pentru că PSD-ul tot cere asta), a fost publicat pe site-ul festivalului – aici – și este accesibil tuturor. Dan Lungu a tot menționat că totul a fost transparent, fiecare contract întocmit este la dispoziția CJ-ului, deci și a PSD-ului, bugetul a fost discutat și acolo, detaliat. Ce importanță are dacă o parte dintre „jurnaliștii” ieșeni încă cer bugetul? Nimeni nu ascultă, ci acuză. Am citit (ceea ce nu fac de obicei, mai ales când e vorba de cancanuri) comentariile din subsolul unor materiale online – unii zic că Dan Lungu & FILIT să nu se mai ascundă după deget, să facă totul accesibil publicului, fără să ia aminte la faptul că totul este deja public.
Redau, concret, câteva intervenții politice, pentru exemplificare (ce tâmpenii se debitează, ce vocabular au politicienii noștri dragi, cât de ireale sunt „acuzațiile”):
Magicienii din PNL Iaşi au băgat 500.000 euro în silentio stampa!
Acum patru luni, s-a solicitat în plenul Consiliului Judeţean întocmirea şi prezentarea de către executiv a unui raport de activitate privind ultima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri (FILIT). Am făcut acest lucru în ideea transparenţei cheltuirii banului public, mai ales că suma alocată acestui festival este una deloc neglijabilă, fiind în joc jumătate de milion de euro.
Din acel moment, PNL Iaşi şi liderii săi au pus batista pe ţambal. Nu au suflat nicio vorbă despre cum s-au cheltuit banii, deci opinia publică ieşeană nu ştie nimic despre drumul parcurs de aceşti bani, ce sume au încasat persoanele sau firmele implicate, si care sunt acestea.
Mai mult, deşi s-a întocmit un raport de audit cu privire la ultima ediţie FILIT, acesta este încă ţinut la secret în biroul preşedintelui suspendat al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.
(…)
De aceea, considerăm că înainte de a cere altora ceea ce ei nu au făcut încă, înainte de a denigra eforturile celor care încearcă să ducă la bun sfârşit un proiect major al Iaşului, liberalii trebuie să dezvăluie misterul cheltuirii banilor ieşenilor, cei 500.000 euro pentru care au intrat în silentio stampa. În plus, PNL Iaşi va trebui să dea explicaţii şi cu privire la posturile ocupate de către membrii PNL sau de către simpatizanţii acestui partid în cadrul Muzeului Literaturii Române din Iaşi, instituţie subordonată CJ Iaşi şi organizatoare a FILIT.
Precizare importantă: Nu facem nicio referire la calitatea FILIT, care este de apreciat în contextul competiţiei în care se află Iaşul în vederea desemnării Capitalei Culturale Europene pentru anul 2021. Alături de Festivalul Internaţional al Educaţiei şi de celelalte manifestări de anvergură internaţională, FILIT trebuie să continue an de an la Iaşi, în condiţii de transparenţă totală a cheltuirii banului public. (comunicat de presă PSD Iași, semnat de Cristian Stanciu, lider grup consilieri judeţeni PSD, sursa)
***
Atitudinea PNL Iași este incorectă după ce timp de trei ani s-a legat ombilical de imaginea și bugetul FILIT. Acum când vine vorba de dat explicații pe cheltuieli, aruncă pisica în curtea MLR Iași. Considerăm că PNL Iași este obligat să respecte poziția corectă a scriitorului Dan Lungu, directorul MLR Iași și inițiatorul festivalului și anume că „FILIT nu este proprietatea niciunui partid politic”.
Reluăm apelul prin care solicităm ca raportul detaliat privind cheltuielile FILIT să ajungă obligatoriu pe masa consilierilor județeni, cei care au votat și vor vota în continuare cu bună credință bugetul FILIT astfel încât Iașul să rămână o destinație culturală recunoscută internațional și frecventată de mari personalități.
De asemenea, solicităm ca raportul de audit intern al CJ Iași realizat în anul 2014, dar stopat de președintele suspendat al CJ Iași să fie făcut public.
Datele prezentate de MLR Iași sunt incomplete, prezentându-se doar cifre și categorii de cheltuieli, fără se a menționa numele firmelor, invitaților, scriitorilor și ale altor persoane care au beneficiat de sume de bani din bugetul FILIT și care sunt aceste sume.
PNL Iași va trebui să dea explicații despre cum își asumă și de unde va fi recuperat prejudiciul de 189.000 lei constatat de Camera de Conturi Iași pentru ediția FILIT din 2013.
Cu speranța că,în situația de față, nu este aplicabil proverbul „afară e vopsit gardul, dar înăuntru-i leopardul”, atașăm spre exemplificare sinteza rezultatelor acțiunii de audit desfășurată la MLR Iași (același Cristian Stanciu, sursa; una dintre replicile lui Dan Lungu, aici).
***
Nu sunt de acord cu această chestiune și cu faptul că doar o parte din consilierii județeni trebuie să dea explicații. Nu noi deținem explicațiile despre fondurile alocate, ci instituția (Eduard Boz, liderul de grup al consilierilor PNL, sursa).
***
FILIT, cel mai mare festival de literatură și traduceri din Europa Centrală și de Est, un eveniment validat național și internațional, care a pus Iașul pe harta mondială a proiectelor culturale de anvergură, a devenit noua țintă a PSD. Fibra comunistă a PSD Iași nu poate suporta că în acest oraș există inițiative sau proiecte nobile, care fac cinste comunității noastre.
Comunicatul PSD dovedește, din nou, că acest partid profund nereformat trăiește politic din mizerie și minciună.
FILIT a fost o inițiativa liberalilor, dar NU a fost organizat de PNL, ci de către Muzeul Literaturii Române (MLR). Bugetul și organizarea lui au fost votate în UNANIMITATE de către plenul Consiliului Județean, adică inclusiv de majoritatea PSD.
PNL Iași NU are a da explicații la minciunile sfruntate proferate de PSD Iași pentru că, subliniem, organizarea FILIT a fost strict apanajul echipei conduse de dl. Dan Lungu, însă îi asigurăm pe toți ieșenii și iubitorii de cultură că toate achizițiile publice în cadrul acestui festival au fost publicate pe SEAP sau pe siteul Consiliului Județean Iași.
Mai mult, comisia care a realizat evaluarea anuală a dlui. Dan Lungu, managerul Festivalului, a acordat nota maximă activității sale din fruntea Muzeului Literaturii Române.
Domnul Stanciu știe foarte bine că toată execuția bugetară a Festivalului se află la Consiliul Județean și toate datele privind cheltuielile sunt publice (comunicat de presă PNL Iași, sursa)
Nu mai are sens să continuu, ați înțeles care este ideea și cum se joacă oamenii aceștia cu soarta FILIT-ului.
Replica FILIT, un model de urmat
La începutul materialului de față, aminteam comunicatul de presă transmis, miercuri, 24 iunie, de organizatorii FILIT. Grosso modo, în cuprinsul acestuia se vorbește despre presiunile politice și denigrarea festivalului. Consecință: anularea celei de-a treia ediții FILIT, în semn de protest.
Motivele pentru care am fost nevoiți să ajungem la această decizie sunt, pe scurt, următoarele:
1. Încercările repetate de a confisca politic festivalul, care s-au intensificat inacceptabil în ultima perioadă; considerăm că ingerința politicului în cultură, în sensul instrumentalizării acesteia, obligă la reacții radicale precum cea de față;
2. Continua denigrare și tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare, a colaboratorilor și, în unele cazuri, chiar a invitaților, ajunse, în ultima săptămână, la nivelul unei campanii sistematice de defăimare. Suntem o echipă matură, responsabilă, care a creat un concept de succes internațional și a gestionat profesionist două ediții, şi tocmai aceste aspecte ne obligă la a sancţiona public, printr-un gest ferm, asemenea practici;
3. Permanenta hărțuire instituțională care a îngreunat în mod semnificativ derularea proiectului, încă de la prima ediție;
4. Atmosfera tensionată de dispute politice locale, imprevizibilitatea instituțională, birocratizarea excesivă și legislația rigidă, care nu sunt deloc propice dezvoltării de proiecte solide, profesioniste, pe termen lung.
(din comunicatul biroului de presă FILIT, de citit integral aici)
Nu-mi imaginez că a fost o decizie ușor de luat. Asta nu înseamnă că nu-mi pare rău, că nu m-am înfuriat, revoltat că s-a ajuns în acest punct, că cei din politică au reușit să strice și un fenomen cultural atât de frumos precum FILIT. Inițial, nu am vrut să-mi imaginez o toamnă fără Festivalul de Literatură de la Iași. Apoi, mi-am dat seama că lucrurile sunt imposibil de remediat, piesele au fost aruncate, autorii invitați (dintre care îi amintesc pe György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Șișkin) au fost anunțați de autosuspendarea FILIT, nu se poate reveni asupra acestei decizii.
Singura speranță, în acest caz, este continuarea festivalului din 2016 încolo. Fără implicarea politicului. Poate cu (ceva) fonduri private. Musai cu aceeași echipă – fac o paranteză: citeam pe undeva prin online comentariul cuiva care spunea că banii sunt publici, deci, dacă Dan Lungu și echipa lui nu mai vor FILIT, să se dea FILIT pe mâna altcuiva, mai competent; m-a amuzat, unii oameni au impresia că doar banii contează și că FILIT este ceea ce este grație acestora și nu datorită echipei; câtă ignoranță!
Una peste alta, salut gestul – pare radical, dar era necesar – organizatorilor și consider că era, într-adevăr, unica soluție de a se debarasa de mizeria politică. FILIT merită o soartă mai bună. Îmi pare tare rău, regret nespus că triada de scriitori grozavi de la Iași – Dan Lungu, Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici -, împreună cu echipa lor minunată, a trebuit să îndure atât. Sper ca, în viitorul apropiat, să se realizeze ce au construit acolo și să fie lăsați să-și facă treaba așa cum știu ei mai bine. Și mai sper ca noi, cititorii, să-i susținem cât putem de mult. Este important să se vadă asta, mai ales acum.
Cred că nu mă hazardez să spun (asta pentru că, între timp, am vorbit mult despre FILIT cu o parte dintre colegele mele) că întreaga echipă Bookaholic este alături de FILIT, respectă protestul organizatorilor și abia așteaptă să se reîntoarcă la Iași.
Pe final, vă recomand să citiți / ascultați interviul RFI, pe cel de la Radio România Cultural și pe cel de la Radio HIT, toate cu Dan Lungu, să-l citiți pe Matei Vișniec, să aruncați un ochi pe pagina de susținere FILIT – unde sunt postate mesajele de la cititori, jurnaliști, scriitori, numeroși oameni de cultură (îi amintesc pe Mircea Cărtărescu, Monika Peetz, Cezar-Paul Bădescu, Jan Willem Bos, Steinar Lone, Ovidiu Nimigean, Corina Șuteu, Angelo Mitchievici, Matei Martin, Radu Vancu, Svetlana Cârstean, Ruxandra Cesereanu, Răzvan Țupa etc. etc.) -, pe site-urile FILB și FILTM, să urmăriți pagina de Facebook a lui Dan Lungu – unde acesta postează clarificări, informații legate de FILIT ș.a. -, pe aceea a festivalului și să vedeți emisiunea de aseară Vocile Iașiului în care Dan Lungu și Lucian Dan Teodorovici explică, pe îndelete, care-i treaba cu FILIT-ul și de ce nu are loc anul acesta.
Din păcate, la mijloc e mai multă incompetență decât ingerință politică. Pur și simplu, dl. Lungu nu se pricepe la achiziții publice. Dacă ar fi avut habar și ar fi știut cum se controlează mai apoi cheltuirea banului public, nu ar mai fi făcut gafele de la prima ediție a festivalului. În mare, s-a evitat o licitație pentru organizarea festivalului (întreaga activitate s-ar fi ridicat la o sumă mai mare și era obligatorie procedura de licitație), astfel că s-a „bucățălit” totul în contracte mai mici, acordate unor PFA-uri, adică persoane cu nume și prenume, foarte ușor de identificat în anturajul dumnealui. Cine nu vrea să-și facă un PFA și să primească, prin încredințare directă, 38.200 lei (380 de mil lei vechi) pentru activități de comunicare?
Pentru cine mai are îndoieli să citească raportul curții de conturi, așa contestat cum e el.
Raportul Curții de Conturi nu este numai contestat, ci și cu multe nereguli.
Sigur, este părerea dumneavoastră, o respect, însă nu sunt de acord cu aceasta. Nu mi se pare că s-au făcut gafe sau că Dan Lungu nu s-a priceput să facă achiziții publice. Dimpotrivă.
Eli, știu că ți-e greu să crezi, dar citește raportul și ai să înțelegi punctul de vedere al unui inspector de la CC. Pe el nu-l interesează cine e Lungu & co, ce a scris, cine a venit la festival… ci doar cum s-au cheltuit banii. Aici organizatorii au dat-o în bară, pentru că nu au nici o notă de fundamentare pentru anumite sume din contracte. Pur și simplu s-au dat niște bani unor persoane și acum cineva trebuie să răspundă de X a primit XXXXX lei pentru activitatea X.
Iar când D.L. a zis că raportul e cu multe nereguli, a făcut o figură de stil. Într-adevăr sunt multe nereguli în raport și aproape toate sunt în ograda dumnealui. Curtea de Conturi a verificat toată activitatea MLR și bineințeles că n-avea cum să fie totul în regulă. Unele chestii sunt minore și birocratice, precum încadrarea greșită a unor obiecte de inventar, auditul intern, liste cu voluntari etc.
Cât privește organizarea FILIT, raportul pune accent pe modul iresponsabil în care s-au cheltuit banii. S-a semnat un contract de „strategie artistică” sau un altul de „consiliere achiziții publice” – care au costat vreo 500 de milioane de lei vechi. Măcar strategia artistică putea s-o facă mr. Lungu, zic și eu.