Actorul Radu Beligan

“Un țigănuș de vreo zece ani se apropie de mine în târg la Bolintin: Nu ești dumneata artistul ăla care a jucat în filmele alea?” – este mărturisirea cu care se încheie cartea lui Radu Beligan Între acte, lansată de editura Allfa în cadrul Bookfest 2013, un volum despre unul dintre cei mai mari actori români din toate timpurile. Radu Beligan a interpretat sute de roluri de teatru și film, a regizat piese de teatru, a condus una dintre cele mai importante instituții teatrale românești (a fost directorul Teatrului Național “I.L.Caragiale” din București între 1969 și 1990), a fost distins cu unele dintre cele mai importante onoruri precum “Ofițer al Legiunii de Onoare” (cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză). El însuși este “un eveniment” (Radu Beligan, în vârstă astăzi de 95 de ani, este cel mai longeviv actor din lume aflat în activitate pe scenă, performanță consemnată anul trecut în Cartea Recordurilor).

Radu Beligan Intre acte

Radu Beligan, Între acte

“Între acte” nu este un jurnal intim, așa cum ai crede în prima fază, ci un volum de consemnări, “simple și modeste luări de act”, pe care Radu Beligan le-a notat de-a lungul timpului într-un blocnotes, “refugiu și sprijin într-o activitate dispersată, mai curând scut decât lance”, după cum îl numește actorul. Este o carte care spulberă orice prejudecadă legată de faptul că viața unui actor ar fi “o permanentă întâlnire cu neprevăzutul, o precipitare de trăiri acute și o întâlnire la tot pasul cu miraculosul și exaltarea”. E o carte despre truda nevăzută și îndoilei, despre stagnări și monotonie, despre eșecuri și trădări dar, evident, și despre bucurii imense, prietenii pe viață și iubiri fără egal.

Motto

Motto cuprins în cartea “Între acte”

Radu Beligan scrie precum vorbește – am avut șansa să-l văd, în urmă cu câțiva ani, în spectacolul-monolog “Confesiuni despre viață și artă” -: cu un farmec extraordinar, cu umor fin și o inteligență aparte. Scrie despre generația căreia îi aparține – în care jumătate dintre români vorbeau limba lui Voltaire -; despre familia din care provenea – intelectuali “modești” (mama citea “La faute de l’abbé Mouret”, al lui Zola, iar tatăl adapta în franceză “Sărmanul Dionis”, al lui Eminescu) -; despre anul 1935, când a avut loc în România un turneu al Comediei Franceze și când Radu Beligan (care are la bază studii neterminate de drept și filozofie, de muzică și artă dramatică) s-a îndrăgostit violent de teatru – această artă care “te învață să-l cunoști și să-l iubești pe celălalt” -; despre întâlniri miraculoase (multe dintre ele transformate în prietenii pe viață), așa cum au fost cele cu Eugen Ionescu, Lucian Pintilie, Salvador Dali, Tudor Vianu, Victor Ion Popa, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi etc.; despre artă și pasiune – “arta e albia pe care și-o croiește pasiunea de a înțelege, de a iubi și de a fi iubit, pasiune care nu numai o dată se transformă într-un tunel fără ieșire” -; despre filosofia și diferitele nevoi ale artiștilor – evocă întâlnirea din 1964, de la New York, cu Dali, care îi vorbea despre cât de importanți pot fi banii în viața noastră (pictorul ar fi fost în stare, spre exemplu, să nu mai pună mâna pe pensulă timp de un an dacă cineva i-ar fi oferit trei milioane de dolari:)); despre lecții de viață, despre provocări de neegalat.

Lucian Pintilie

Scrisoare de la regizorul Lucian Pintilie

Cu un ochi îndreptat asupra a ceea ce se întâmplă astăzi în teatrul, cultura și viața românească și europeană, și cu un altul întors spre trecutul din care-și amintește cu exactitate date, întâmplări, discuții, Radu Beligan face comparații, judecăți de valoare, observații pertinente cu privire la subiecte dintre cele mai diverse. Actorul își amintește cu nostalgie de vremurile în care se mergea la teatru “dintr-un impuls social sau dintr-o obligație față de cultură”; se raportează la contemporaneitate prin prisma trecutului – “Oricât de departe ar merge în noutate, teatrul are nevoie, ca de o temelie solidă, de cei cu vocație pentru rigorile clasicității, de cei care au văzut multe făcându-se și desfăcându-se în lume” -; înțelege slăbiciunile omenești, în speță pe cele ale actorilor, – “Trebuie să înțelegi felul de a gândi al celor ce au meseria de a duce personalitatea până la impersonalitate. Nu ai voie să treci insesibil pe lângă conflictele lor cu lumea și cu ei înșiși, oricât de mărunte ar apărea unui ochi din afara teatrului, fiindcă prin ele vorbește suferința unor ființe care sunt victimele unor opinii preconcepute, sau care văd cum harurile lor, lăsate în paragină, se ofilesc, sau – și mai grav – constată că vocația le-a fost dezmințită de timp” -.

Motto

Fragment din carte

Nu iartă însă prostia, mediocritatea, rea-voința și nepăsarea – “E profund condamnabil să lași o vocație în paragină, să nu-i dai prilejul să se împlinească sau măcar să se verifice” -. Nu se teme să critice instituții precum Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București, care a fost ca a doua lui casă: “Adevărul e că ne ajuge din urmă – simt asta – oboseala depozitată într-o instituție care se desprinde cu greu din obișnuințele, automatismele și rutinele ei. Iar cea mai primejdioasă dintre ele e absența unor acțiuni regizorale cu adevărat îndrăznețe, cu adevărat substanțiale”.

Citind despre toate astea, ți se face o poftă nebună să aflii mai multe despre cutare subiect, să știi cum au revoluționat teatrul oameni ca Harold Pinter, Peter Brook, Ariane Mnouchkine, să citești mai mult din Shakespeare, Rainer Maria Rilke, Norman Manea, să călătorești, să dai necondiționat, să asculți, să-ți verifici demnitatea în fiecare secundă.

“Între acte” nu este totuși doar o carte de însemnări, cugetări, memorii, ci mărturia unei vieți trăite cu bucurie și credința în Dumnezeu, oameni și visuri. O carte care te învață că, asemenea artistului “ăla care a jucat în filmele alea”, poți să ajungi să înțelegi că “dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viață bine trăită”. O viață în care înveți să te detașezi de poveri, de constrângeri, de prejudecăți și în care devii mai ușor, mai liber, mai tânăr decât oricând.

Surse foto: obiectiv.info, agentiadecarte.ro, restul fotografiilor au fost realizate de autorul textului

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

Cartea lui Radu Beligan Între acte poate fi comandată din librăria onlien Cărturești de aiciDacă introduceți codul Bookaholic la finalizarea oricărei comenzi, aveți reducere 15%. Detalii despre promoție aici. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *