Că gătim după ce găsim şi ne place din cărţi ştiţi deja. Şi cum cartea de bucate de săptămâna asta a fost cu Reţete pentru bucătărie dietetică, am ales ceva cu multe legume, să-i spunem de sezon. Ceva ce oricine poate să facă pentru că nu implică decât fiert, tocat şi mâncat.

Încurajaţi că “repede şi simplu” de pe copertă chiar se poate întâmpla, dar şi că, vorba aceea, mâncăm dietetic şi sănătos, am purces la piaţă (unde erau atâtea legume din ce mai rămăsese prin grădinile oamenilor), am deschis cartea, am gătit.

Prima curiozitate a fost: de ce nu-i spunem lui Ratatouille – ghiveci de legume, că tot pe acolo e. Vorbim şi despre asta, dar pentru început şi pe lista de piaţă e nevoie de:

1 ardei capia
2 dovlecei, curăţaţi de coajă
1 vânătă mică, curăţată de coajă
1 ceapă
2 roşii bine coapte
50 gr ciuperci albe de cultură, tăiate în sferturi
200 ml suc de roşii
1 lingură busuioc verde, tocat
sare, piper negru măcinat.

Ingredientele după cum urmează mai sus, suficiente pentru 4 porţii. Testat, aşa e.

Trebuie tocate absolut toate: ardeiul şi vânăta cubuleţe, dovelecii felii mai groase, ceapa rondele subţiri. Dar în timpul ăsta puneţi nişte apă la fiert în care la final muiaţi roşiile, ca să le luaţi pielea, apoi le tocaţi şi pe ele. Tot la final veţi obţine un munte de legume tocate, al cărui vârf îl puteţi vedea mai jos. Acest munte se aruncă în oală, cu cele 200 gr suc de roşii şi se fierbe.

Deja în oală. Puneţi sare şi piper după gust.

Acuma, diferenţa dintre Ratatouille şi un ghiveci de legume e că legumele puse la fiert nu trebuie lăsate să se facă ghiveci. Le fierbem, dar mai al dente style, cât să se pătrundă, nu să se destrame. Iar când simţim că s-au pătuns le scoatem pe o farfurie/platou mare, dar lăsăm sosul de roşii şi sucul lor să fiarbă în continuare.

Sosul acela care se îngroaşă se toarnă la sfârşit peste legumele fierte, pe care e mai gustos de adăugat busuiocul tocat. Eu am mai făcut ceva: după ce am scos legumele pe farfurie am încercat să le separ de sucul lor rămas şi mult, că oricum aşteptam sosul de dressing din oală.

Într-o oră şi maxim 10 minute, a ieşit ce vedeţi mai sus. Şi dacă nici asta nu e sănătos şi light, mă gândesc să mă las de gătit, glumesc 🙂 Poftă bună şi luaţi de încercaţi!

3 comentarii
  1. Andra

    Citind postarea asta, nu doar ca mi s-a facut pofta de o mancarica de legume, dar mi-am amintit si de filmul de animatie Ratatouille, cu sobolanul bucatar. L-as mai vedea o data 🙂

    Reply
  2. Mădălina Georgescu Post author

    haha, si eu m-am tot gandit la film in timp ce rontaiam legumele 🙂 pofta buna!

    Reply
  3. Pingback: Mâncare vegetariană, stil vegan « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *