După două luni de pregătire și documentare intensă, în perioada 26 octombrie – 12 noiembrie 2015, Asociația UMA ED ROMÂNIA și Club Control au oferit publicului bucureștean 6 reprezentații ale spectacolului Refracție, producție bazată pe volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu. Evenimentul a avut loc în cadrul programului „Ești București”, program finanțat de Centrul de proiecte culturale al Municipiului București – ARCUB și Primăria Municipiului București.

Pentru echipa formată din artiști din zone diferite de creativitate, „Refracție” este un proiect-lecție, un proiect care ne-a oferit ocazia de a învăța despre autism, despre propriile limitări, despre frici și despre modul în care ne raportăm la lumea din jur. Emoțiile și temerile au fost uriașe, dată fiind complexitatea subiectului și responsabilitatea pe care ne-am asumat-o în momentul în care am decis să lucrăm la acest concept. Actrița Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Călin, psihologul Ruxandra Bunea, artistul video Mihai Păcurar, scenografa Velica Panduru, compozitorul George D. Stănciulescu și artistul multimedia Adi Bulboacă, susținuți de echipa de producție, au creat și au oferit publicului un spectacol cu mesaj puternic, menit să genereze înțelegere și acceptare a tulburărilor de spectru autist care îi izolează pe cei afectați, de lumea în care trăiesc.

Ce am învățat lucrând în proiectul „Refracție”?

Am învățat că acceptarea socială și atingerea unei normalități funcționale sunt procese care presupun participarea ambelor părți implicate. Așa cum persoanele cu autism trebuie să depună eforturi uriașe pentru a-și „acorda” instrumentele de percepție la lumea pe care o văd diferit, în aceeași măsură societatea în care trăiesc acestea trebuie să facă un pas spre înțelegere și comunicare.

Am învățat că publicul are deschiderea de a se informa și de a înțelege, dacă i se oferă instrumentele potrivite. Am fost fascinați de interesul publicului numeros de la spectacol, pentru discuțiile post-reprezentație, cu psihologul implicat în echipa proiectului.

„Refracție” ne-a confirmat, dacă mai era nevoie, că arta este un excelent canal de informare. Pentru echipa „Refracție”, acest proiect a fost o ocazie excelentă de a reinventa noțiunea de performance artistic din perspectiva comunicării. Am învățat efectiv să comunicăm diferit, să ieșim din zona de confort intelectual și artistic, cu scopul de a deschide ușa către un univers inedit de percepție.

Ce vom face mai departe?

Programul „Ești București” a fost doar începutul. Am văzut cum Sala Berlin din Club Control se umple la fiecare reprezentație și vom continua munca în acest proiect. Reacțiile din țară ne determină să ne facem planuri de turneu.

Mulțumim tuturor celor ce ne-au susținut, Centrului de proiecte culturale al Municipiului București, celor de la Club Control, partenerilor media și prietenilor, părinților, persoanelor cu autism, care ne-au ajutat atât de mult și ne-au permis să pătrundem în universul lor. Mulțumim Anei Dragu, pentru entuziasmul și căldura cu care ne-a primit în viața sa și publicului care ne-a dovedit că ce facem este necesar.

 

Credit foto imagine principală: Adi Bulboacă

Comunicat de presă al echipei „Refracție”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *