
Ne-am obişnuit ca atunci când dorim să citim o carte să ne îndreptăm spre rafturile bibliotecilor personale sau publice ori ale librăriilor, de pe care alegem dreptunghiul magic deschizător de noi lumi. Mai nou, putem alege tableta sau un e-reader, ambele create în aşa fel încât să ne poată „spune” aceleşi poveşti, dar nu pe hârtie. Ce-aţi zice însă dacă cineva v-ar invita să citiţi o carte scrisă pe un suport deloc convenţional, ca de exemplu, un perete? Şi nu vă gândiţi la cai verzi pe pereţi, ci la un adevărat roman de aventuri.
Se spune că fiecare casă are povestea ei, dar această construcţie dărăpănată şi abandonată din Chongqing, China, chiar ne “vorbeşte” cu fiecare perete, oferindu-ne o experienţă literară captivantă. Capitole întregi dintr-un roman ce prezintă aventurile unui erou kung fu acoperă ceea ce a mai rămas din pereţii clădirii. Sunt folosite caractere chinezeşti şi desene care să ne facă să înţelegem mai bine cum funcţionează super puterile eroului romanului.
I was 17… I have reactions like lightning, hearing like a bat, my vision is like a hawk, and I am as strong as a general
spune un fragment.
Din păcate autorul e necunoscut, dar se bănuieşte că e vorba de vreun hoinar care şi-a avut adăpostul aici pentru o perioadă. Nici motivele care l-au determinat să scrie în acest fel nu sunt clare: poate a făcut-o pentru propriul amuzament, pentru a face să treacă mai repede şi mai interesant timpul sau şi-a dorit ca scrierea să intrige atunci când va fi descoperită, lucru care s-a şi întâmplat.
Nu ştiu dacă romanul are vreo valoare artistică ridicată sau dacă a reuşit să salveze de la demolare casa care îi serveşte ca suport, dar originalitatea metodei şi ideea transmisă, aceea a potenţialului creator al fiecăruia, care se poate manifesta indiferent de condiţii, merită aduse în atenţie.
sursă imagini: awesmosis.tumblr.com
Pingback: Literalmente estas paredes cuentan una historia – SOMABIX