Sau cum prietenia înseamnă pentru fiecare altceva. Documentarul de mai jos vorbește chiar despre felul în care cei doi autori și filosofi existențialiști au pornit la drum ca prieteni buni, dar au sfârșit în tabere opuse din cauza opiniilor politice.
După ce amândoi denunțaseră lagărele naziste, atunci când a venit vorba de gulagurile sovietice Sartre a preferat să se abțină. Camus avea alte planuri și există chiar o teorie conform căreia ar fi fost ucis de KGB din cauza poziției sale și a faptului că l-a sprijinit public pe Boris Pasternak, ale cărui lucrări fuseseră interzise de regimul stalinist.
În materialul de mai jos, narat de personalități precum politicianul francez Roger Quilliot, jurnalistul Olivier Todd (autorul unei biografii a lui Camus) sau filosoful Francis Jeanson, veți afla de ce Camus a scris eseul Rebelul, cum i-a răspuns Sartre și de ce pentru fiecare dintre ei prietenia s-a definit altfel. “El a fost ultimul meu bun prieten”, spunea Sartre despre Camus la un moment dat.
Mai multe despre asta puteți citi și aici sau aici (unde puteți găsi un fragment din cartea lui Ronald Aronson, Camus & Sartre – istoria unei prietenii și cearta care a încheiat-o).