În Edinburgh, cineva consideră că „mulțumesc” nu face joaca mai frumoasă.

Vorbim de luna martie, când cei de la Scottish Poetry Library găsesc, în librărie, un cadou inedit: o sculptură în hârtie, în forma unui copac, alături de un ou în care stau cuvinte decupate din poezia „A Trace of Wings” de Edwin Morgan. Un mesaj dezvăluie semnificația gestului, însă nu și identitatea autorului: „This is for you in support of libraries, books, words, ideas….. a gesture (poetic maybe?)”

Despre ce a urmat, v-am povestit, acum ceva vreme, aici. Același mesaj însoțea, ulterior, o serie de sculpturi extrem de meticuloase, întotdeauna venind cu povești fascinante și lăsate anonim în diverse librării sau instituții culturale.  Subiectul a stârnit, în scurt timp, curiozitatea presei- și nu doar a celei locale- articolele pe tema ineditelor sculpturi încheindu-se, adesea, cu îndemne din seria: ” Dacă știți cine ar putea fi autorul…”

Însă dincolo de o serie de bănuieli, identitatea sa nu a fost niciodată dezvăluită.  Iar de curând, misteriosul personaj pare să anunțe sfârșitul unei povești deopotrivă controversate și încântătoare.  La aceeași Scottish Poetry Library, la mijlocul lui noiembrie, în Guest Book apărea următorul mesaj:

Iar pe rafturi…:



…împreună cu o notă din care aflăm, între altele, că misteriosul artist e o ea, și că e important să știi când să închei o poveste, iar pentru asta, să îți amintești unde și cum a început ea. Într-un colț, mențiunea de „10/10” a stârnit încă o serie de întrebări, pentru că doar șapte sculpturi fuseseră găsite până atunci.

Răspunsul a venit curând: o nouă lucrare a fost găsită la National Museum of Scotland, înfățișand un minunat Tyrannosaurus Rex 😀 – sculptat în cartea lui Arthur Conan Doyle, The Lost World, cu mențiunea „9/10”.

În scurt timp, la Writer’s Museum, a fost descoperită și ultima dintre ele, cu mențiunea „8/10”. O frumoasă scenă stradală, construită în cele mai mici detalii: felinare, oameni, clădiri și luna, suspendată:

Trei anotimpuri, 10 sculpturi și un tribut adus cuvintelor pe căi mai puțin conveționale sunt elementele unei o povești pe care puțini mai sunt interesați să o descifreze. O lecție pe seama căreia până și cei mai curioși par să se fi pus de acord: anonimatul e un domn distins – orice atinge, se trasformă în magie.

via

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *