„(…) ca toate feministele, ea era sigură că men are full of shit, dacă li se dă mână liberă, încep războaie, lagăre de concentrare, foamete, declin economic, se întrerupe apa caldă și curentul electric, se reduc sumele alocate universităților și atunci doctoratul trebuie să se prelungească” (p. 158).
Oksana Zabușko (sau Zabuzhko) este una dintre cele mai cunoscute și apreciate scriitoare contemporane din Ucraina. Aceasta s-a născut în 1960, a studiat filosofie la Universitatea „Şevcenko“ din Kiev și a obţinut un doctorat în filosofia artei. A debutat la vârsta de 12 ani, cu un volum de poezie – carte care i-a fost publicată mult mai târziu pentru că părinții ei deveniseră indezirabili în timpul prigoanelor din Uniunea Sovietică din anii ’70. A scris poezie, proză, eseuri, critică, în total peste douăzeci de volume. În anii ’90 a ţinut cursuri în SUA ca lector Fulbright la Universităţile Penn State, Harvard şi Pittsburgh.
După ce „Studii în teren despre sexul ucrainean” (Editura Art, 2008, traducere de Ovidiu Hanceriuc, 168 de pagini) a fost publicată în Ucraina, în 1996, Oksana Zabușko a căpătat din ce în ce mai multă popularitate, atât în țara sa, cât și în afara acesteia. În 2006, cartea de față a fost numită „cea mai influentă carte ucraineană din cei 15 ani de independenţă”. Ce-i drept, aceasta a fost tradusă în opt limbi, iar în Ucraina a devenit rapid un bestseller (tipărit în mai multe ediții) controversat.
„(…) și dacă fluxul atenției acordate de cititori nu o cuprinde în timp util pentru a o aduce la suprafață, opera se duce ca o piatră la fund, unde este acoperită obligatoriu de mizeria acumulată peste iarnă, exact cum s-a întâmplat cu cărțile tale nevândute, care zac prăfuite prin rafturile librăriilor, cum de altfel s-a întâmplat cu toată literatura ucraineană, pot fi numărați pe degete nu autorii, ci operele separate care au avut norocul de a avea succes (…)” (p. 40).
I-am citit singura carte apărută în traducere la noi, „Studii în teren despre sexul ucrainean”, înainte de cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT), tocmai pentru că auzisem, vag, de opera acesteia, dar și pentru că urma să vină în România la acest festival. Din pricina unor probleme personale, Oksana Zabușko n-a mai ajuns la FILIT (poate o vedem la anul, așa cum s-a întâmplat cu Gospodinov sau Herta Muller, care n-au mai venit anul trecut, dar acum au fost prezenți), însă mă bucur că, văzând-o invitată la Iași, am citit o mică parte din scrierile sale. Altfel, cine știe când ajungeam eu la această carte? Probabil nu prea curând, am observat că noi, în genere, nu ne prea citim vecinii și n-am nicio explicație coerentă în legătură cu acest lucru.
Una peste alta, cartea Oksanei Zabușko este un volum pe care-l digeri mai greu, nu poți întoarce paginile rapid, te ține captiv mai multe zile, chiar dacă are numai 168 de pagini. Un gând de-ale naratoarei, de exemplu, poate ține câteva pagini, file în care nu ai niciun punct, iar secvențele nu sunt împărțite, convențional, în capitole – în cel mai bun caz este lăsat un rând gol. De aceea, dacă nu ții pasul cu ce se întâmplă acolo, ești nevoit să te întorci, să recitești pentru a înțelege. Asta nu înseamnă că nu vă recomand cartea, dimpotrivă, ci doar vă avertizez în legătură cu scriitura Oksanei Zabușko, pentru a vă face timp să o citiți atunci când aveți nervi și răbdare pentru asta.
„Și măcar de-ar putea cineva să explice: de ce dracu’ să te naști femeie pe lumea asta (și încă în Ucraina!), cu această dependență nenorocită, sădită în trup ca o bombă cu efect întârziat, cu această lipsă de independență, cu necesitatea de a te transforma în humă moale și modelabilă (…)” (p. 17).
Aparent, este proză (nu i-aș spune chiar roman), dar, din punctul meu de vedere, este mai degrabă un fel de poem lung în proză. Scris într-un flux al conștiinței haotic, dezlânat, un fel de monolog interior aprins, volumul „Studii în teren despre sexul ucrainean” ne pune față în față cu un alter-ego al scriitoarei, numită simplu Oksana, care trece prin experiențe dure, traumatizante, se trage dintr-o țară mică, săracă și prigonită, o femeie inteligentă, cu o personalitate puternică, preocupată de literatură, scriitură și creativitate, limbă, bărbați și superioritatea acestora în fața femeilor, iubire și valențele pe care le capătă aceasta într-o lume măcinată și bântuită de trecut, postsovietică, istoria recentă a propriei țări, etc. Această femeie, expunându-și, în detaliu, dar trunchiat, gândurile și experiențele sale, nu face decât să ne atragă atenția asupra dificultății de a fi ucrainean, de a păstra vie o limbă aflată în moarte clinică, de a alege arta, creația, pentru a căpăta un strop de libertate.
„(…) iar în partea asta de Europă nenorocită, în Ucraina, ce să faci? – aștepți pomana de la Ucraina-Kronos, care devorează bieții copii și tu nu trebuie decât să aștepți să vină să-ți dea să sugi sau să aștepți andropauza pentru ca acei moșnegi din diasporă să vină să-ți ofere Premiul Antonovici pentru întreaga activitate (…)” (p. 24).
Pentru că personajul principal, Oksana, povestește la persoana I (dar și la persoana a II-a și a III-a, un eu la fel de fragmentat precum cartea însăși, care te duce cu gândul la psihologia freudiană), are prenumele autoarei, este scriitoare ucraineană (poetă, în primul rând – chiar inserează masiv poemele pe care le scrie în timpul diverselor momente, mai ales în „exil”), pleacă în Statele Unite ale Americii pentru o perioadă mai lungă, „Studii în teren despre sexul ucrainean” a fost considerată, în repetate rânduri, o carte autobiografică. Autoarea însăși a negat acest lucru și nu este de mirare, căci asemănările naratoarei cu ea se opresc în punctul de mai sus.
„Europa a reușit să ne contamineze cu febra tulbure a dorinței de individualism și credința în propriul „eu pot!”, însă noi nu am creat niciodată fundamentul pentru realizarea lui și structurile de legătură care să fixeze și să mențină acest „eu pot”, am reușit doar să transformăm în zile secolele de istorie și, de aceea, acest „eu pot!” ucrainean este izolat și lipsit de forță. Amin” (p. 27).
La prima vedere, Oksana vorbește despre iubire și visează cu ochii deschiși la o poveste de dragoste intensă, mare, totală. Mikola pare să îndeplinească condițiile pentru o astfel de poveste, fiind considerat de naratoare „primul bărbat ucrainean real”, pentru ca, mai apoi, acesta să-și dovedească slăbiciunea, complexul de inferioritate caracteristic postsovieticilor, și să o maltrateze pe iubita lui întocmai cum a fost el molestat de către ceilalți, niște entități necunoscute (în text). Însă, de fapt, iubirea este doar un pretext pentru a aduce în discuție problema identității, atât feminine, cât și naționale. Un strigăt disperat, dacă vreți, fără lamentări totuși, care vă va pune față în față cu propriile complexe personale și naționale – credeați că numai noi socotim că suntem prea mici? Mai gândiți-vă! În plus, dacă citiți cartea Oksanei Zabușko veți descoperi multe informații pe care nu le știați despre Ucraina recentă.
„Nu, nu era masochistă, era, fir-ar al naibii, o femeie normală, al cărei corp se bucura când dăruia bucurie altuia. Ce să mai spunem – erai o muiere mișto, „o păpușică dulce”, „o femeie fantastică”, o „stud woman”, analizând acum comentariile bărbaților făcute în momentele lor de sinceritate și, poate, doar așa vei reuși să mai găsești o palidă consolare la tot ce s-a întâmplat” (p. 31).
„Studii în teren despre sexul ucrainean” (titlul vine de la o cercetare pe care naratoarea o expune în Statele Unite, la o conferință) nu este un volum comod – nu numai din pricina formei, ci și a subiectelor (cum ar fi sexul violent, deloc gratuit în economia volumului) -, nici o carte numai despre Ucraina – în subtext găsim, până la urmă, frământările la care suntem supuși cu toții, greutățile care ne apasă indiferent de națiune, cultură, rasă, etc. Imposibil de povestit, volumul Oksanei Zabușko trebuie interiorizat, consumat până la ultima pagină (acolo unde se încearcă evadarea). Este esențial să citiți „Studii în teren despre sexul ucrainean” dacă vă preocupă identitatea, de exemplu.
Cumpără cartea Studii în teren despre sexul ucrainean de Oksana Zabușko de pe librăria online Cărturești la prețul de 8 lei