
Poate nu sunt cele mai fresh și funny suporturi de carte pe care le-am văzut, dar cele create de austriacul Carl Auböck, pe la jumătatea secolului XX, au ceva capricios și familiar care te face să ți le dorești în bibliotecă.
Create, în mare parte, din metale (alamă, cu precădere), suporturile de carte ale lui Carl Auböck sunt mici sculpturi ce îmbină arta meșteșugului cu designul modern, bijuterii cu forme simple, dar ingenioase, ce au, dincolo de funcția artistică, rol utilitar.
Patina specială a acestor obiecte, întunecată în cele mai multe cazuri, lustruită pe alocuri, este cea care face suporturile de carte ale lui Auböck, dincolo de formă și concept, să pară atât de speciale. Alama folosită de artist la realizarea obiectelor sale era, de regulă, provenită din cartușe vechi de artilerie rămase din Cel de-Al Doilea Război Mondial, alamă cu suprafețe defecte din cauza prafului de pușcă, ce avea să primească, tocmai din dorința de a estompa defectele, acea patină întunecată.
Suporturile de carte, ca și celelalte obiecte create de artist – prespapieuri, cutii de bijuterii, scrumiere, tirbușoane, piese de mobilier – au fost create în atelierul său din Viena, Werkstätte Carl Auböck, înființat inițial de tatăl său pentru a produce statui și figurine din bronz, ca parte a unui fenomen la modă pe atunci numit Vienna Bronzes, și devenit, grație lui Carl Auböck, un atelier de artist. Aici avea să-și pună în practică ideile dobândite în urma studierii desenului la Academia de Artă din Viena (sub îndrumarea lui Johannes Itten, pictor și designer la celebra școală Bauhaus din Weimer) și a cursurilor frecventate la Bauhaus.
La Bauhaus – școală înființată de arhitectul Walter Gropius, după conceptul, radical la vremea aceea, de a imagina o nouă lume care să reflecte unitatea tuturor artelor și în care artizani și designeri să fie capabili să creeze împreună obiecte frumoase și utile – a învățat Carl Auböck cât de importantă este conexiunea dintre estetic și utilitar.
Cu acest concept asimilat, cu talentul său nativ și ideile originale, Carl Auböck a ajuns să creeze obiecte speciale din metale, piele, lemn, corn de animale, funcționale și expresive în același timp, dar și obiecte ready made, create în spiritul lui Marcel Duchamp, cum este, spre exemplu, Tree Table, o masă din lemn de nuc sprijinită pe trei picioare de alamă. Stilul lui Auböck avea să devină reprezentativ pentru designul modern austriac.
Atelierul său din Viena există și astăzi, tradițiia fiind dusă mai departe de familie, Werkstätte Carl Auböck producând, nu doar colecții noi de piese, ci și așa zise piese clasice. Obiectele create de Carl Auböck – care au fost subiectul unor expoziții și publicații ce au avut ca punct de plecare arhiva artistului de 4.500 de itemuri – au prețuri pe măsură, o pereche de suporturi de cărți, spre exemplu, create pe la 1950, valorează 5.800 de lire sterline, iar un obiect Tree Table ajunge și la 11.000 de lire sterline.
Surse foto: flickriver.com, the 189.com, shop.cooperhewitt.org, huzza.net, 1stdibs.com, sightunseen.com, pinterest.com, ebay.com, originalinberlin.com