Pe la noi, ecourile de Halloween s-au stins odată cu ultima picătură de poţiune magică sorbită (c-o fi fost Bloody Mary, c-o fi fost gin, ce mai contează, ingredientul de bază e acelaşi – alcoolul) şi cu ultima vrăjitoare rea ajunsă cu bine acasă, în dormitorul ei sau al vreunui vampir cu puteri hipnotizatoare.

Prin Mexic însă, iată că abia acum încep să-şi facă apariţia cei de pe celălalt tărâm şi asta pentru că, la început de noiembrie, se desfăşoară una dintre cele mai importante sărbători mexicane: Día de los Muertos.

Ziua morţilor îşi are origini ce se pierd în vremuri străvechi, în era precolumbiană, semn că valorile culturii de atunci încă se păstrează şi se împletesc cu dogmele creştine de azi. De altfel, multe culturi din întreaga lume îşi celebrează morţii pe 1 noiembrie, o facem şi noi în România. În Mexic, este o sărbătoare a morţii cu decoraţiuni şi flori, cu fructe şi mâncăruri tradiţionale, cu cranii din zahăr caramelizat şi schelete din carton. Oamenii construiesc altare, merg la mormintele celor dragi, uneori îşi petrec noaptea în cimitir făcând picnicuri. E perioada în care sufletele celor trecuţi în nefiinţă se întorc pe pământ.Totuşi, nimic din toate astea nu este înspăimântător, aşa cum am putea crede. Mexicanii privesc moartea ca o etapă firească ce simbolizează renaşterea, aşa că pentru ei, Ziua morţilor este prilej de bucurie şi nu de spaimă.

The Dancing Skeletons Tunnel Book sau Gran Baile de Calaveras: un Libro Túnel este o carte deosebită în care sunt prezentate câteva aspecte despre obiceiurile şi frumuseţea acestei sărbători. Este vorba despre o carte tunel publicată de Tunnel Vision Boooks, o ediţie cu text în engleză şi spaniolă, adresată copiilor cu vârste între  8 şi 12 ani. Despre genul acesta de cărţi inspirat de teatrul de hârtie din perioada victoriană v-am spus atunci când vă prezentam diferitele forme ale cărţilor pop-up.

posada_product

posada_interior2

Posada_20

E o carte cu structură atipică, asemănătoare unui acordeon, care atunci când e desfăcută spune întreaga poveste, într-o imagine de ansamblu ce creează senzaţia de profunzime. O întreagă scenă se desfăşoară în faţa ochilor noştri, iar personajele principale sunt numite calaveras (în spaniolă însemnând cranii). Aceste schelete ce au ajuns să fie un simbol al sărbătorii mexicane au fost create de José Guadalupe Posada, un ilustrator ale cărui creaţii au influenţat mulţi artişti din America Latină. El a creat aceste personaje pentru a parodia viaţa politicienilor şi bogătaşilor din vremurile sale şi a le reaminti că până şi hainele lor scumpe vor putrezi odată cu ei, căci în faţa morţii toţi sunt egali, iar inegalităţile sociale sunt şterse într-o clipă.

Posada-AristocraticCouple

În cele 16 pagini ale cărţii sunt prezentate viaţa şi creaţiile lui Posada, semnificaţia desenelor lui şi tradiţiile mexicane referitoare la Ziua morţilor. În imagini, calaveras plini de viaţă, îmbrăcaţi în haine colorate cântă, dansează, flirtează şi petrec pe cinste.

Joan Sommers, autoarea simpaticei cărţi declara:

“this is a fun way to introduce English-speaking students learning Spanish, or Spanish-speaking learning English, to the art of Posada and the Day of the Dead – both important aspects of Mexican culture”.

Posada_25

Posada_13

Posada_21Posada_12

Posada_27Posada_22Surse: tunnelvisionbooks.comletterology.blogspot.rodarkclass.wordpress.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *