The Power of Storytelling, ce va avea loc pe 9-10 octombrie la București și apoi la Cluj, aduce cu sine o mulțime de povești, inspirație, entuziasm și dorința de a schimba lumile noastre prin povestire. M-am întrebat cum fac Cristian Lupșa și echipa lui de la Decât o Revistă să organizeze o astfel de conferință, aflată acum la a cincea ediție, cum aduc în fiecare an pe scenă o listă impresionantă de speakeri și, de fapt, cum prind viață poveștile la The Power of Storytelling.

Poveștile pot schimba lumile noastre, spuneți voi. Care e puterea povestirii?

Poveștile aduc oamenii din toate domeniile împreună, creează comunități. De la artiști, la oameni de știință sau politicieni, cu toții comunicăm și ne raportăm la lume prin povești. Astfel, poveștile au o influență imcredibilă – pot conecta oameni, pot vindeca răni, pot împinge la acțiune și pot, în ultimă instanță, să creeze schimbare. Motivul pentru care organizăm The Power of Storytelling an de an este că suntem încrezători că poveștile sunt pentru toată lumea, indiferent de background, de statut social sau profesional.Și care e povestea The Power of Storytelling, aflată la a cincea ediție?

Am pornit The Power of Storytelling în 2010, dar nu ne-am gândit atunci la o conferință la nivelul celei de acum. A fost mai mult o motivație personală, a noastră și a altor reporteri din jurul revistei, de a ne dezvolta abilitățile de povestitori și de a învăța cum să facem asta de la scriitorii pe care îi admirăm. Inițial am vrut să aducem două jurnaliste pentru un fel de workshop cu echipa, dar una dintre ele n-a mai putut să vină. În locul ei au venit alți trei jurnaliști, și ne-am dat seama că avem de fapt o conferință. A ieșit bine, am decis să continuăm și am ajuns la un eveniment care acum durează două zile și are 11 vorbitori, care s-a extins și în Cluj de doi ani și care e, în fiecare an, sold-out.

_P4A1783

Ce povești aduce ediția de anul acesta?

Anul acesta avem o temă care domină cele două zile de conferință și la care se vor referi toți speakerii: A sense of place. Vorbitorii noștri vor dezbate ideea de loc în narațiune, modul în care este reprezentat în povești, modul în care ne documentăm pentru un reportaj/fotoreportaj și ce putem înțelege din locurile în care ne poartă interesele noastre.

De exemplu, câștigătoarea unui premiu Pulitzer Jacqui Banaszynski va ține un discurs despre cum emoțiile noastre se inserează în și marchează anumite locuri; scriitorul și criticul John Freeman ne va întreba de ce descrierile de spațiu sunt aproape absente din literatura zilelor noastre, iar scriitoarea Leslie Jamison va argumenta că eseurile personale pot ocupa același piedestal informativ ca și reportajele în ceea ce privește lumile pe care le cuprind.

Și care e povestea din spatele organizării unui astfel de eveniment sau, mai bine zis, poveștile de zi cu zi din perioada de pregătire?

Totul începe cu un prim mail pe care echipa îl primește prin ianuarie – tot mai devreme an de an – de la Cristian Lupșa, fondatorul conferinței, cu numele primului vorbitor confirmat. E urmat de reply-uri pline de semne de exclamare, apoi de ședințe și întâlniri cu multă ciocolată și cafea. E ceva de muncă, mai ales că suntem o echipă mică și facem totul in-house, dar e o muncă întinsă pe aproape un an, cu unele perioade mai intense și altele mai lejere, și pe care o facem cu drag, pentru că știm că vine luna octombrie, când totul se transformă în magie.

10698642_341163832728238_6366215754309884172_n

Cu ce pleacă publicul de la The Power of Storytelling?

Sperăm – și avem ceva confirmări – că publicul pleacă însuflețit și inspirat de la conferința noastră, plin de idei și dorința de a face ceva, de a investi timp și energie în povești, de a transmite mai departe cele auzite și învățate. Sigur, ar fi mult dacă am susține că schimbăm vieți. Entuziasmul oamenilor e la cote maxime în zilele conferinței și probabil încă un timp după, însă mai devreme sau mai târziu toată lumea e nevoită să se întoarcă la existențele cotidiene – ceea ce e OK. Tot ce putem spera e că unii participanți rămân suficient de mișcați încât să caute și să găsească moduri originale de a spune povești, de a se implica în proiecte de genul ăsta și de a răspândi vestea în comunitățile lor. La polul cel mai optimist, vă garantăm că totuși au fost și cazuri în care vieți au fost schimbate, sau cel puțin profund marcate de experiențele din timpul conferinței – mai ales în cazul participanților și vorbitorilor care revin an de an. Chris Jones, de exemplu, care va reveni pentru al patrulea an consecutiv la #Story15, spune că venirea la conferință e ca mersul la biserică pentru el. Dacă nu credeți, vizionați acest clip de anul trecut.

10649984_341074559403832_8132574759393244686_n

Care sunt poveștile inedite ale invitaților de după sau din timpul PoS-urile de până acum?

Ar fi cina de Thanksgiving pe care am organizat-o în redacția DoR acum patru ani, când Jacqui Banaszynski a gătit un curcan în micul nostru cuptor; sau Tom Junod, care în 2013 a lipsit de la aniversarea căsătoriei sale ca să ne fie alături, iar anul următor ne-a transmis prin colegul de la Esquire Chris Jones că ne urmărește pe Twitter. Dar nimic nu se compară cu noaptea în care Pat Walters s-a accidentat într-o trambulină din Cișmigiu. Se întâmpla după ediția din 2012, după câteva beri de sărbătorire, și s-a lăsat cu copci și câteva zile de mâncat cu paiul. Dar e bine de știut că acum e bine și chiar s-ar întoarce cu drag în România.

Pentru noi asta e, de fapt, cel mai important lucru – că oamenii ăștia, multipremiați și multitalentați, se simt bine când vin și vorbesc de fiecare dată cu atâta căldură de zilele petrecute aici și de energia pozitivă pe care o simt în timpul conferinței.

_P4A1783

Care sunt fricile voastre înainte de un eveniment?

Nu le-am spune frici, cât emoții, care sunt – zicem noi – destul de normale când ne raportăm la un eveniment de o asemenea amploare și cu invitați așa importanți. Țin de organizarea conferinței propriu-zise, dar și de planificarea întregii săptămâni în care îi avem pe invitați alături de noi, de cum comunicăm, de cum ne asigurăm că fiecare detaliu e la locul lui și ca experiența tuturor – de la participanți, la vorbitori, la echipă – va fi memorabilă.

IMG_6564-1

Și după, vă trageți sufletul la o bere, trageți linie și începeți planul pentru următoarea?

Imediat după evenimentul de vineri și sâmbătă ne mutăm în Cluj pentru după-amiaza de 14 octombrie. Conferința de la Cluj a fost lansată anul trecut, ca un fel de extensie a celei din București, parțial din dorința de a le arăta speakerilor mai multe locuri din România și parțial pentru a ne asigura că și oamenii din alte orașe au ocazia să cunoască măcar o parte din vorbitori. Anul acesta îi vor revedea pe Jacqui Banaszynski și Chris Jones, o vor cunoaște pe minunata Starlee Kine (care realizează podcastul Mystery Show, unul din cele mai urmărite din lume conform statisticilor iTunes) și îi vor asculta pe Dragoș Bucurenci și pe fotograful Alex Gâlmeanu.

Apoi da, bem o bere și începem să ne gândim la ediția următoare. Între timp, așteptăm cu nerăbdare e-mailul de la Cristi cu numele primului vorbitor confirmat.

Ce așteptări aveți de la ediția de anul acesta? 

Ediția de anul acesta a crescut organic, dezvoltându-se în cea mai complexă, frumoasă și ofertantă de până acum. Așteptările sunt mari, mai ales când ne uităm la line-up, însă în primul rând vrem să ne asigurăm că toată lumea care vine la #Story15 se va simți bine.

IMG_6848-18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *