Din categoria proiectelor pe care mi le-aş dori prezente şi în ţara noastră, face parte şi cel numit The Public Collection, care, sub deviza Public Art, Public Books a adus pe străzile oraşului Indianapolis biblioteci urbane aparte.

Rachel M. Simon, absolventă a unei şcoli de artă şi design, este cea care a venit cu ideea şi a dezvoltat acest proiect, menit să aducă în atenția publicului frumusețea și importanța artei și a cunoașterii, dar să și ofere accesul către acestea celor cu posibilități limitate.

Pentru realizarea acestui proiect îndrăzneț, au fost cooptați mai mulți artiști din Indiana, cărora le-a fost cerut să creeze și să instaleze în diverse locuri publice din oraș, fie în afară, fie în interior, un fel de biblioteci cu formă atipică. Toate au fost umplute cu cărți din cele mai variate domenii, puse la dispoziție de Biblioteca Publică din Indianapolis. Aceasta e o invitație la lectură adresată tuturor locuitorilor orașului american, care pot face astfel pauze relaxante, cititnd ceva interesant în mijlocul unei zile aglomerate. Bineînțeles că felul în care arată aceste mici biblioteci urbane neconvenționale are rolul lui bine stabilit în a atrage atenția trecătorilor, ele fiind lucrări de artă, până la urmă.

„That’s really the point.The more we encourage people to stop — to look, talk, play, and explore —the more they’ll stop by, or be drawn purposefully to return. These pauses they make are also opportunities: to build community, to enrich lives, and provide access to art and literature.”

Fiecare artist s-a lăsat inspirat și de locul în care instalația sa va fi plasată, precum și de publicul căruia cărțile îi sunt adresate, format din adulți sau copii. De exemplu, într-un spațiu verde asemănător unei grădini, sculptorul Eric Nordgulen și-a amplasat lucrarea sa numită Topiary, care seamănă cu o viță de vie în care fructele cunoașterii sunt cărțile.

Cool Books, Food For Thought este numele proiectului propus de Tom Torluemke. Este vorba despre un frigider realizat din lemn, aflat pe holul unui muzeu. El trebuie să atragă copiii, căci e plin cu cărți adresate lor.

Pentru că a fost amplasată în piața orașului, acolo unde agricultorii își vând produsele, mica bibliotecă urbană imaginată de Brose Patington poartă denumirea de Harvesting Knowledge și se aseamănă cu o mașinărie folosită la strângerea recoltei, numai că ea oferă hrana spirituală.

Cu barca creată de Katie Hudnall ne putem plimba pe valurile imaginației, căci poveștile din cărți ne poartă spre locuri noi. Instalația artistului Brian McCutcheon ne amintește un frumos citat al lui Mark Twain referitor la însemnătatea unei biblioteci, lucrarea celor de la Project One Studio atrage imediat privirile prin explozia de culori etc. Exemplele pot continua, căci toate instalațiile urbane care oferă tuturor în mod gratuit acces la lectură au în spate idei frumoase, cu mesaj puternic.

Nautilus – Katie Hudnall

Monument – Brian McCutcheon

Conveyance – Project One Studio

Evolution of Reading – Kimberly McNeelan

The answer is in the question – Phil O’Malley

Play Station – LaShawnda Crowe Storm

Table of Contents – Stuart Hyatt and S+CA

Surse imagini: thepubliccollection.org, facebook.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *