Mai des întâlnită este situaţia în care formaţiile şi cântăreţii se inspiră din literatură, dar există şi cazuri de scriitori care şi-au intitulat cărţile după titlul unei melodii sau după un vers. În lista aceasta, pe care sunteţi liberi să o completaţi, am identificat câteva exemple de acest gen.

1. Norwegian Wood, titlul unui roman de Haruki Murakami, scris în 1987, trimite la melodia cu acelaşi nume a formaţiei Beatles, 1965, pe albumul Rubber Soul.

http://www.youtube.com/watch?v=N3cUejOltsA

2. Nowhere Man, roman de Aleksandar Hemon, publicat în 2002, intitulat astfel după melodia celor de la Beatles, din 1965, tot de pe albumul Rubber Soul.

http://www.youtube.com/watch?v=hfWEPu0w-7w

3. Titlul celui de-al doilea roman al lui Ken Kesey, Sometimes a Great Notion (1964),  trimite la melodia Goodnight, Irene de Lead Belly (Huddie William Ledbetter), cântăreţ american de blues, din 1933.

http://www.youtube.com/watch?v=cBSv8Y-Gm-8

4.  Titlul romanului lui Joyce Carol Oates, You must remember this (1987), aminteşte de un vers din melodia lui Dooley Wilson, As Time Goes By,  coloana sonoră din filmul Cassablanca (1942).

5. John Updike, In the beauty of the lilies (1996) –  după un vers care apare în The Battle Hymn of the Republic, un imn patriotic american, celebru în timpul Războiului Civil.

6. Titlul romanului lui Bret Easton Ellis, Less than Zero (1985), este şi titlul unei melodii de Elvis Costello, cântăreţ englez de rock punk, din 1977.

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *