La British Council, a început clubul de carte dedicat scriitoarelor britanice, eveniment inițiat de Clubul Scriitoarelor, în parteneriat cu British Library, întâlnire ce se desfășoară lunar. Clubul Scriitoarelor este un proiect care-și propune să promoveze scriitoarele din România și din străinătate.

Prima întâlnire a fost dedicată volumului Valurile de Virginia Woolf, discuția fiind moderată de Erica Ciucă (Clubul Scriitoarelor), iar invitată a fost Ioana Bâldea Constantinescu (jurnalist Radio România Cultural și scriitor).

Ioana Bâldea Constantinescu: “Am citit Valurile acum 10 ani prima oară și a fost o carte de care m-am îndrăgostit, iar acum, la 10 ani distanță, mi-am reconfirmat faptul că din tot ce a scris Virginia Woolf, volumul Valurile îmi place cel mai mult. Cartea aceasta dinamitează cumva cam tot ce se făcea la nivel la naratologie atunci, e o carte care, în cultura populară actuală, mie îmi face trimitere la două lucruri – la muzica lui Philip Glass, mă gândesc la filmul “Orele”, care este mult mai impregnat de Valurile decât de Doamna Dalloway și mă duce vizual în filmul lui Terrence Malick – “Tree of life”. Fiecare lectură îmbogățește cumva cartea asta. Am citit-o acum 10 ani și am avut senzația că e despre ceva și am citit-o acum și am senzația că e despre altceva. Aștept cu mare interes următorii 10 ani, mi-am pus deja o bornă mentală, pentru că mi se pare că este o carte care te cucerește exact cum vin valurile vieții peste tine. Valurile este o carte care își schimbă cheia și codul de lectură exact cum îți schimbi dinamica interioară pe măsură ce crești.”

Erika Ciucă: “Fiecare personaj din Valurile reprezintă o valență umană, care este reprezentată în exterior, o individualitate, care nu ține atât de invidid în sine, în sensul că ne definim ca fiind amibițioși sau senzuali sau ludici. Suntem toate aceste lucruri într-o măsură mai mică sau mai mare. Exact asta exprimă cartea. După ce am terminat-o de citit în engleză, m-am apucat de ea și în română. Am rămas la un punct peste care nu am putut să trec în carte. Întâmplător în engleză nu l-am simțit atât de dramatic. Fiecare personaj ajunge într-un punct în care își spune nu pot să trec peste și totuși o face.”

Sub mottoul „Verbele ne descriu” , scriu, cânt, desenez, filmez, montez, inițiez proiecte majoritar caritabile, promovez evenimente culturale.


2 comentarii
  1. Bookish

    Îmi pare rău că nu am putut ajunge la prima întâlnire, mai ales că Virginia Woolf este unul din scriitorii mei preferați, dar sper să nu ratez următoarea întâlnire.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *