Să fim sinceri. La târg venim din motive practice, în primul rând. Multe cărți la un loc, la prețuri mici, cu reduceri atât de mari încât să se ducă bugetul pe o lună doar pe cărți și apoi să ne hrănim până la salariu cu literatură și covrigi. E bine! Mai jos, câteva recomandări de chilipiruri numai bune de luat acasă.

De luat cu sacul pentru cei mari

La standul Curtea Veche ne-a luat cu fiori. Cu 8-10 lei găsiți câteva cărți excelente, printre care Târfe asasine, de Roberto Bolaño – nu vă lăsați înșelați de titlul aparent de la ora 5, Bolaño e un scriitor senzațional, original până în măduva rândurilor, atât pe proză scurtă, cât și pe roman -, câțiva ruși contemporani care ne fac să ne dăm seama că,deși Dostoievski a murit, literatura rusă o duce foarte bine. Tatiana Tolstaia, Pelevin (are un umor!…), Mihail Șișkin sau Andrei Kurkov sunt doar câțiva autori pe care nu trebuie să-i ratați.

Paralela 45 are volume la 5 lei, printre care Sângele celorlalți, de Simone de Beauvoir, pe care e musai să o citiți, optzeciștii, dacă nu v-ați umplut deja biblioteca de la târgurile anterioare – noi am făcut-o și vă recomandăm să vedeți cum scrie o generație care a schimbat mersul literaturii, atât prin scriitorii ei cunoscuți, cât și prin cei mai puțin celebri.

La Outlet-ul de la Editura All sunt câteva rafturi de cărți la 3 și 5 lei, printre care Cochilia și melcul, de Bujor Nedelcovici – colecție de articole publicate de autor între ’96 și 2000 – la 3 lei și Moscoviada – roman ce descrie o zi din viața lui Otto Vilhemovici von F., un tânăr poet ucrainean care învață la institutul Literar din Moscova, în 1991 – de Iuri Andruhovici, la 5 lei.

La Polirom sunt cărți de la 7 lei, inclusiv Povestiri cu Pat Hobby – începuturile cinematografului american văzute prin ochii unui scenarist ratat – de F. Scott Fitzgerald, Dulgheri, înălțați grinda acoperișului și Seymour: o prezentare, de Salinger.

La Editura Art găsiți o mare parte din colecția Nobel, inclusiv cărți ale autorilor Luigi Pirandello, Saul Bellow și Kenzaburō Ōe, la doar 8 lei.

La Editura Trei sunt multe cărți la 10 lei, printre care Shitter’s Club, de Frédéric Beigbeder, un roman despre publicitarul Marc Marronnier, un parizian bogat și superficial care își cheltuiește banii și energia prin cluburi. Tot la Editura Trei, dacă vreți să vă sondați abisurile psihologice, aveți volume tot la 10 lei – cărți de psihoterapie, despre isterie, psihanaliză sau vise. Niciodată nu strică, ba din contră.

La Nemira, iubitorii cărților de război se pot bucura de multe cărți de Sven Hassel la 10 lei, dar și de alte genuri și titluri, cum ar fi celebrul Indignați-vă, de Stephane Hessel, cartea care a inspirat numeroase mișcări de protest și care este privită ca un manual al rezistenței față de sistem.

Prețuri mici pentru cei mici

La Editura Gama găsiți Albă ca Zăpada, Ursul păcălit de vulpe, Scufița Roșie, Hainele cele noi ale împăratului și multe alte cărți de povești clasice pentru copii, la doar 1 leu. La standul de la Editura Corint, căutați cutiile cu cărți la 5 lei. Puteți găsi acolo cărți precum Căpitan la 15 ani (must read pentru toți puștanii), de Jules Verne și romane de Alexandr Kuprin (scriitor, pilot, explorator și aventurier rus).


Citește numărul 2 complet aici

Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.

Ilustrație: Ana Preduș

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *