August este pentru mulţi dintre noi luna vacanţei la mare. E ultima lună de vară, aşa că împletim bucuria zilelor lungi şi călduroase, a brizei răcoroase, a valurilor înspumate şi a castelelor de nisip cu o uşoară melancolie numai bună de consumat în plimbări lungi pe malul mării, însoţiţi de ţipătul pescăruşilor şi mirosul sărat al aerului. A mai trecut prin noi o vară, s-au strâns sentimente, imagini, emoţii şi amintiri care să ne ţină de cald în serile lungi de toamnă şi iarnă ce vor urma.

Trecând de curând prin Constanţa, am revăzut străduţa îngustă ce cobora spre plajă, cu casele ei vechi şi acum dărăpănate, unde mi-am petrecut câteva veri în copilărie. Mi-am reamintit de prieteniile legate cu copiii slabi şi bronzaţi ai turcilor de peste drum, de curtea lor umbroasă unde beam siropuri şi mâncam dulciuri delicioase făcute de mama Melek, de bălăceala din micul golfuleţ din apropiere şi căutarea scoicilor, comori sidefate, de pictorul cu părul alb şi pălărie de paie ce picta ore întregi pe faleză. Apoi amintirile mele s-au amestecat cu senzaţiile date de lectura din adolescenţa a cărţii Pânza de păianjen a Cellei Serghi, când sorbeam fiecare descriere a spaţiului vrăjit din Balcic şi Mangalia, din perioada interbelică.

Cu gândul la parfumul vremurilor estivale de altădată, am ales azi pentru voi o serie de picturi cu cititori aflaţi la mare. Fie că se află la plajă, pe coastele abrupte ale malurilor, în călătorii cu barca, pe balcoane sau terase sunt absorbiţi de lectură, cărţile însoţindu-i – ca pe majoritatea dintre noi – în vacanţele de la malul mării. Atmosfera e relaxantă, doamnele elegante, îmbrăcate conform vremurilor, copiii poartă costume de marinar, culorile sunt frumoase, iar cărţile nu lipsesc din acest peisaj. Sper să vă placă aceşti cititori din alte timpuri, puşi pe pânză cu mult talent, în imagini ce reflectă parcă poveştile frumoase de la malul mării, descrise în pagini de carte.

tumblr_m62pmtuxyL1qjehcpo1_1280Edouard Manet – On the Beach

ce3bdabff08f1faca5d44b0219103ecbHelen Galloway McNicoll  – Under the Shadow of the Tent

lavery27Sir John Lavery – The Teracce, Cap d’Ail

6515587991_d42b6943c8_zAlfred Väino Blomstedt – Beach Idyl

tumblr_l8qqrkKimx1qz71rio1_1280Charles Conder – A Holiday at Mentone

tumblr_mh1x1kHmzZ1rrnekqo1_500Alfred Chantrey Corbould –  A Girl Reading in a Sailing Boat

tumblr_lkc1kk79tH1qz71rio1_1280Lucien Jonas

Conder, Charles-Conder-xx-The-Shore-at-Dornoch-xx-Aberdeen-Art-Gallery-and-Museums-ScotlandCharles Conder – The shore at Dornoch

tumblr_m8gak1L31c1qldolwo1_500Dorothea Sharp – A Day at the Sea

tumblr_m0vuu3rdY71qh7jlwo1_1280Frederick Childe Hassam – Summer Sunlight

tumblr_ma7eks7cWs1qz71rio1_1280Martin Lidenau

tumblr_mr43b4uDet1rqrk5fo1_1280Benjamin Edwin Minns

Bunny, Rupert Charles Wulsten Bunny (Australian artist, 1864–1947) On the BeachRupert Charles Wulsten Bunny – On the beach 

schotel-anthonie-pietsserAnthonie Pietsser Schotel

swatland-katie-4Katie Swatland – Afternoon in Ogunquit

tumblr_mknb1nhHEK1qg8j2zo1_1280William Open

Sursă imagine principală

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *