Poate aţi mai auzit de această tendinţă de creştere, poate nu. Cert e că în urmă cu doar doi ani, lucrurile nu erau chiar atât de clare şi bătălia dintre e-book-uri şi cartea tipărită nu părea să aibă un final pe care să-l ghicim cu uşurinţă. În prezent, însă, balanţa pare să continue să încline în favoarea cărţilor tipărite.

Revoluţia digitală a apăsat prea tare pedala de acceleraţie şi a reuşit, ce-i drept, să se claseze în topul vânzărilor pentru o bucată de vreme. Din cealaltă parte, a venit replica industriei de carte tipărită, concurentă mai nou a editurilor exclusiv de cărţi electronice. Cartea tipărită a reuşit, aşadar, să câştige teren publicând în paralel atât e-book-uri, cât şi cărţi în formatul tradiţional. O schimbare s-a produs însă: pentru a recupera din piaţa de cititori, industria de carte a pus mai mult accent pe aspectul general al cărţii, de la copertă până la ilustraţii şi calitatea hârtiei. Măsuri amplificate de concurenţa cu e-book-urile şi necesare, în egală măsură.

Mai mult de-atât, târgurile de carte continuă să joace un rol esenţial pe piaţa de carte şi să aducă la un loc editurile, autorii, traducătorii şi cititorii. Dacă e-book-urile păreau să înfulece masiv din sursele de lectură în urmă cu doar o scurtă perioadă de vreme, târgurile de carte au fost şi vor rămâne de neatins pentru produsele electronice.

Aşa cum nici televiziunea nu a ucis teatrul şi nici internetul nu a dus la dispariţia televiziunii, la fel şi cărţile tipărite au reuşit să supravieţuiască, ba chiar să găsească formule noi de revenire şi de captare a bunăvoinţei cititorului-cumpărător. Noul reîntăreşte vechiul, iar lupta dintre cele două tipuri de format de carte a dat un bun exemplu în acest sens.

Surprinzător, ceea ce pare să fi dus la declinul din ce în ce mai mare al e-book-urilor e reprezentat chiar de tehnologia de la care ne-am fi aşteptat să ducă la revoluţia digitală în industria de carte.

Credit foto: Ben White

„În industria cărţii, revoluţia digitală nu a mai venit. Acum cinci ani se cânta prohodul tipăriturii, acum cu un picior în groapă sunt cărţile electronice. Vânzările scad în vreme ce cartea fizică produce tot mai mulţi bani. Paradoxul – căderea ebook-ului e dată de acelaşi lucru care-i promitea ascensiunea: răspândirea smartphone-urilor şi a tabletelor”, se arată într-un material recent publicat de Digi24.

Studiile arată că folosim din ce în ce mai puţin smartphone-urile pentru a citi cărţi în format electronic, iar vânzările de e-book-uri din Statele Unite au scăzut, potrivit aceleiaşi surse, cu 17% anul trecut. Un procent uriaş dacă ne gândim că mari companii precum Amazon marjau pe crearea unor adevărate lanţuri de librării în care să poată fi achiziţionate doar e-book-uri. Şi în Marea Britanie se înregistrează, de doi ani, acelaşi trend descendent.

În plus, dezavantajele cititului de carte în format electronic se menţin: obosim mai uşor, ne dor ochii, nu reuşim să creăm aceeași legătură cu o carte citită în format tipărit, avem probleme cu somnul şi lecturile noastre devin mai greoaie din toate aceste motive.

Un alt factor amintit de sursa citată îl reprezintă şi criza financiară care, în urmă cu mai puţin de 10 ani, crease contextul ideal pentru avântul unor cărţi vândute şi la un sfert din preţul unei cărţi tipărite. Constatăm însă astăzi, nu fără multă bucurie, că obiceiurile de lectură nu se schimbă chiar atât de mult, că celor mici încă le place să vadă în cărţi dragoni ilustraţi şi să aibă în rafturi întreaga serie Harry Potter, că bibiliotecile personale nu şi-au pierdut din farmec şi că tehnologia poate ajuta uneori la revenirea în forţă a unor lucruri pentru a căror soartă ne făceam griji serioase cu doar câţiva ani în urmă.

Două lucruri a mai schimbat însă „aproape-revoluţia” digitală în industria de carte, ne spune sursa amintită: titlurile ies mai rapid de sub tipar şi la fel de rapid ajung în librării. Cititorii au mai puţină răbdare, vor să cumpere imediat ediţiile şi nu vor mai aştepta prea mult pentru o traducere. În al doilea rând, avem parte de tendinţe noi de consum (e la mai mare căutare cartea politică, în ciuda ritmului de schimbare la fel de alert). Dovezile, cel puţin până în acest moment, sunt de partea cărţii tipărite. Iar noi, ca cititori, nu putem decât să zâmbim, în timp ce dăm pagina.

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *