Istoria mi s-a părut mereu un domeniu fascinant, a fost una dintre materiile pe care le-am studiat cu drag şi interes la şcoală (spre deosebire de chimie, dar asta e altă poveste). Stilul de viaţă al celor care au trăit în epoca bronzului, expansiunea imperiilor antice, bătălii celebre, conducători de stat demni şi viteji au fost elemente care mi-au aprins imaginaţia şi au constituit inspiraţie pentru unele jocuri ale copilăriei. La această pasiune a contribuit şi faptul că m-am născut şi am crescut în Târgovişte, fostă capitală a Ţării Româneşti, prin a cărei curte domnescă s-au perindat domnitori de seamă. Să vă mai spun despre săpăturile arheologice din curtea bunicilor, făcute în speranţa descopririi unor importante vestigii sau despre cărţile din colecţia „Povestiri istorice” pe care le devoram?
Mi-ar plăcea să cred că şi copiii de azi sunt dornici să afle cât mai multe despre trecut, strămoşi şi întâmplări eroice. Şi dacă manualele şcolare prezintă destul de sec şi poate plictisitor seria evenimentelor istorice, fără să ofere detalii despre trăirile şi emoţiile oamenilor care au trecut prin întâmplări dramatice, prin atrocităţile războaielor, vin mereu în ajutor cărţile pentru copii, cu texte pe înţelesul lor şi cu ilustraţii grăitoare.
O astfel de carte, care poate face cunoscute copiilor primele informaţii despre prigonirea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aşa cum a fost văzută şi trăită de martori, este Anne Frank, scrisă de Josephine Poole şi ilustrată de Angela Barrett. Bineînţeles că celebrul de acum Jurnalul lui Anne Frank stă la baza acestei cărţi care se doreşte a fi o biografie ilustrată a scurtei vieţi a lui Anne şi se adresează copiilor care nu i-au citit încă jurnalul, tocmai pentru a le trezi curiozitatea de a o face.
Josephine Poole este o apreciată autoare de cărţi pentru copii din Anglia, iar ilustratoarea Angela Barrett, tot de origine engleză, este o absolventă a Royal College of Art cu o carieră frumoasă în domeniul ilustraţiilor de carte pentru cei mici.
Cartea reieşită din colaborarea celor două se concentrează asupra lui Anne şi prezintă celor mici viaţa ei, o fată normală, asemenea lor, care s-a născut însă într-o perioadă dificilă şi extraordinară din istoria nu foarte îndepărtată.
Concentrându-se asupra lui Anne, de la naştere până la sfârşitul trist şi prematur, autoarea povesteşte contextul în care viaţa ei s-a derulat. E amintită ascensiunea rapidă a lui Hitler, evenimentele din Europa din timpul războiului, campania urii pornită de nazişti împotriva everilor. Poole introduce în poveste detalii despre viaţa lui Anne, prinsă în vârtejul acestor frământări, precum mutarea în Olanda, dragostea sa pentru Peter, trădarea şi capturarea din anexa secretă în care se ascundea, condiţiile grele de detenţie.
Ilustraţiile lui Barrett sunt cât se poate de expresive şi completează povestea cum nu se poate mai bine. Există o corelaţie între evenimente şi culorile folosite, de la cele aproape pastelate care creează o imagine luminoasă a camerei bebeluşului Anne sau a vieţii liniştite iniţial alături de familie, la cele închise care alcătuiesc imagini sumbre, nuanţele schimbându-se pe măsură ce evenimentele se petrec sub ameninţarea nazismului ce pune stăpânire pe Europa.
Imaginile sunt puternice, realiste, dar delicate în acelaşi timp şi ne înfăţişează momente importante pentru înţelegerea faptelor şi emoţiilor: interzicerea intrării în sala de cinema a lui Anne şi a prietenelor sale, toate purtând cusută pe haine steaua ce le indica originea, spargerea cu pietre a vitrinelor unui comerciant evreu, chipul răului absolut, Hitler, într-un poster ce pare uriaş în comparaţie cu copiii care trec pe lângă el, copleşindu-i parcă, clipele petrecute în ascunzătoare până la momentul ridicării lui Anne de către ofiţerii SS. Momentul raidului nazist e prezentat în cuvinte simple, dar cuprinzătoare: ”smah, crash, boots on the staires”.
Şi imaginea e pe măsură, înfăţişând o Anne uşor speriată, dar care îşi păstrează cumpătul. Despre moartea ei cauzată de tifos se aminteşte într-o singură propoziţie şi totul se încheie cu imaginea tatălui eroinei noastre, care primeşte jurnalul fetei sale, pe care ulterior l-a făcut cunoscut lumii întregi.
Anne Frank nu e un roman cu aventuri pe câmpul de bătălie, cu săbii şi boieri trădători, ci e o carte delicată, o îmbinare detaliată între istorie şi o poveste personală a unui suflet sensibil. Al Doilea Război Mondial, cruzimea naziştilor şi absurditatea fascismului sunt prezentate copiilor din perspectiva cuiva de vârsta lor, care a avut nefericirea de a le experimenta. În felul acesta, ei ajung să cunoască pasaje ale istoriei dintr-o poveste amară, dar spusă simplu şi cu demnitate.
Sursă imagini: cizgilimasallar.blogspot.ca