Aflat deja la a doua ediție, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara vine cu o listă de invitați care poate convinge orice bookaholic să se urce-n tren sau în mașină și să se îndrepte spre vest. Ne bucurăm foarte mult să vedem că tendința de “descentralizare”, de organizare de evenimente culturale importante și în afara Bucureștiului, capătă contur și consistență.

Organizat de Headsome Communication (Oana Boca Stănescu și Ioana Gruenwald), împreună cu Robert Șerban, FILTM ne aduce trei zile pline de dialoguri cu scriitori, lecturi și întâlniri cu publicul. După un teasing simpatic pe Facebook prin care cititorii erau chemați să ghicească numele invitaților pe baza unor indicii, iată că avem acum lista invitaților festivalului de la Timișoara.

Cităm din comunicatul de presă:

Victor Erofeev – unul dintre cei mai importanți și controversați scriitori ruși de astăzi, Iuri Andruhovîc – „Patriarhul literaturii ucrainene”, unul dintre fondatorii tendinței postmoderne în literatura ucraineană, Edo Popović (Croația) – autor-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană, Fabio Geda (Italia) – scriitor îndrăgit de cititorii români datorită romanelor Singur pe stradă (nominalizat la cel mai important premiu literar din Italia) și În mare sunt crocodili, Duško Novaković – un nume de primă mărime al poeziei sîrbe de astăzi și Igor Marojević – cunoscut deopotrivă ca prozator și dramaturg, prezent în cele mai importante antologii dedicate prozei sîrbe de astăzi, aceștia sînt oaspeții din străinătate ai celei de a doua ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

Lor li se vor alătura invitații din România: Răzvan Petrescu –prozator și dramaturg, considerat un maestru al prozei scurte autohtone, T. O. Bobe – poet, prozator, scenarist, unul dintre cei mai nonconformiști scriitori români de după ’89, autor al uneia dintre cele mai iubite cărți publicate în ultimii 20 de ani: Cum mi-am petrecut vacanţa de vară, Daniel Vighi – important prozator al generației opteziste, eseist și publicist, Veronica D. Niculescu – excepțională traducătoare a lui Vladimir Nabokov în limba română, o scriitoare care s-a ridicat la înălțimea maestrului său, printr-o proză ce captează atît realitatea, cît și miraculosul ei, Robert Șerban – unul dintre cei mai apreciați și mai premiați poeți români contemporani, cunoscut deopotrivă ca editor și realizator tv, și Alexandru Potcoavă – reprezentant de marcă al noii generații de scriitori, un autor care scrie cu nerv și vervă.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *