În timp ce unii se gândesc ce cărți să mai digitalizeze, un artist interdisciplinar care predă la College of Staten Island (New York) și care semnează pentru Wikipedia de ani buni, se gândește să transforme această fabuloasă enciclopedie online în print. O idee cel puțin ciudată să-ți dorești să transformi ceva actual în ceva considerat de către unii demodat, însă Mandiberg, care are în minte acest proiect încă din 2009, e conștient că ceea ce face el e un “gest poetic pe jumătate absurd”.

Wikipedia1O parte din acest proiect, denumit „Print Wikipedia” și axat pe ediția în limba engleză a enciclopediei Wikipedia, se va concretiza zilele acestea într-o expoziție, “From Aaaaa! to ZZZap!”, ce va fi găzduită de Denny Gallery și care va consta în uploadarea, printr-o aplicație specială gândită de însuși Mandiberg, a 11 gigabytes de date Wikipedia foarte compresate de pe un Mac Mini pe un website de tipărire la cerereLulu.com, precum și în expunerea unei selecții de volume deja tipărite.

 Michael MandibergPagina de încărcare a siteului respectiv va fi proiectată pe unul din pereții galeriei, care va rămâne deschisă non-stop pe parcursul primului weekend (timpul estimat pentru transferarea datelor fiind de 2 săptămâni), toate operațiunile putând fi urmărite pe un monitor instalat în interiorul galeriei, dar și online pe printwikipedia.com.

Wikipedia printMichael Mandiberg nu intenționează însă să printeze absolut toată informația de pe Wikipedia – care ar însemna cam 7.600 de volume – ci, doar un set de 1.980 de volume (dintre care 106, deja printate, vor fi expuse în galerie), vrând să demonstreze astfel că acele cărți pe care le-am avea în propriile noastre biblioteci sunt doar o unitate de măsură, „utilă din punct de vedere cognitiv”, pentru enciclopedia Wikipedia.

Mandiberg nu este singurul care s-a gândit să mute Wikipedia în biblioteci – un student pe nume Rob Matthews, spre exemplu, printa, prin 2012, o carte uriașă de vreo 5.000 de pagini, o compilație cu 400 de articole Wikipedia – însă este singurul până acum care face această muncă extrem de sistematizat (de exemplu, 500 de volume dedicate doar simbolurilor și numerelor tipografice care încep cu semnul exclamării sau un volum cu indexarea tuturor celor 7,5 milioane de utilizatori care au semnat, începând cu 2001, chiar și o singură editare pe Wikipedia).

Surse foto: hypebeast.com, topnewsnation.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *