Despre Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), despre anvergura acestuia și despre surprizele pe care organizatorii ni le pregătesc v-am mai spus aici, aici și aici. Astăzi venim în completarea informațiilor de până acum cu evenimente de tot soiul realizate în parteneriat cu majoritatea instituţiilor educaţionale şi culturale din judeţul Iaşi. Expoziţii de carte, fotografie şi pictură, concerte, dezbateri, concursuri sunt doar câteva tipuri de evenimente care vor însoţi programul oficial al festivalului și care ne conving din ce în ce mai mult că între 23 și 27 octombrie trebuie să fim la FILIT. 

Iată, pe scurt, câteva dintre evenimentele la care putem participa.

Expoziții

– Muzeul Literaturii Române Iaşi va prezenta expoziţia „Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu: portrete grafice inedite”;

 la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU) veți putea admira expoziția „Literatura română pe meridianele lumii”;

– Filiala Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici va găzdui Salonul Artelor Vizuale Ieşene;

 Ateneul Tătăraşi propune o expoziţie de fotografie şi texte, numită „Iaşii în mărturii şi evocări literare”dar şi proiectul „Romane pe văzute – literatură română şi germană pe ecran”, în colaborare cu Centrul Cultural German.

– „Metamorfoza cărților”, expoziție organizată de Complexul Muzeal Naţional Moldova – Muzeul Unirii şi Universitatea de Arte „George Enescu; printre artiștii care vor expune lucrări se află Suzana Fântânariu-Baia şi Atena-Elena Simionescu;

– „Basme Reconstruite”, expoziție de ilustrație de carte și carte-obiect de artă a studenților specializării Arte-plastice/Grafică de la Universitatea de Arte;

– Expoziție cu vânzare de carte tehnică, organizată de Parcul Științific şi Tehnologic Tehnopolis Iaşi; în plus, programul FILIT va fi completat cu un seminar cu editurile participante, precum şi cu o lansare de carte tehnică;

– „România printre rânduri…”, o expoziție foto propusă de Asociația “Communication interculturelle et Muséale avec l’Europe Centrale et Orientale” (CIM&CO), Universitatea Paris-Sorbonne – Lectoratul de Limbă, Literatură și Civilizație românești și Institut de la langue roumaine, București, în parteneriat cu Institutul Francez Iași.

 Fotograful Mircea Struţeanu va fi prezent la Iaşi cu o expoziţie de fotografie, precum şi cu prezentarea albumului „117 scriitori români”, apărut la Editura Publica, album care conţine fotografiile scriitorilor români invitaţi la FILIT.

Alte evenimente

Scriitori printre liceeni” – Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi este parte a FILIT prin intermediul acestui program și prin organizarea concursului „Cea mai îndrăgită carte a anului 2012”, cu un juriu format din cei mai buni elevi de liceu. De asemenea, va fi organizată și o masă rotundă profesională: o întâlnire între profesorii de limba română și de limbi străine și traducătorii invitați.

„Lost in the Original”: FILIT realizează în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași întâlnirea profesională între studenți și profesori de la traductologie cu traducători.

Întâlnire informală cu traducătorii străini din limba română, organizată de Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România.

„Cafeneaua publică” – Fundaţia Comunitară Iaşi programează în cadrul FILIT o ediţie specială a acestui eveniment, iar coordonatorii şi redactorii revistei “Alecart” vor purta zilnic discuţii cu scriitorii care au acceptat invitaţia festivalului.

Traducerea: trădată de original!” – sub acest generic va fi susţinută conferinţa reputatului profesor Georges Bastin  de la Universitatea din Montréal, la Institutul Francez Iași, Sala „Benjamin Fondane”. Evenimentul este un preambul al Conferinţei “Adaptation Unbounded: New Directions, New Agendas”, care va avea loc la Iaşi între 31 octombrie şi 2 noiembrie, în organizarea Departamentului de Engleză al Facultăţii de Litere de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Center for (Inter)cultural and (Inter)lingual Research şi British Council. Profesorul Bastin va fi prezent la Iaşi înaintea manifestării, fiind special invitat pentru a participa la FILIT.

Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei în România vor organiza o întâlnire cu scriitorul Manuel Rico, iar Fundația pentru Promovarea Culturii Balcanice și Europene „Rigas Fereos” prezentarea profesorului Andreas Rados„Poezia românească în Grecia – Reflecții și perspective”.

„Science-fiction în România” – Vernisaj și colocviu va fi un un alt eveniment organizat de Muzeul Literaturii Române Iași, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași.

FILIT va mai include alte trei evenimente profesionale: „Literatura religioasă. Posibilități de traducere”, masă rotundă realizată de Editura Doxologia (Mitropolia Moldovei şi Bucovinei), lansarea Anuarului Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, în cadrul expoziţiei „Salonul Artei Ieşene”, „Literatura de consum. Posibilități de traducere”, sub auspiciile Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

Editura Adenium prezintă lucrarea „Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei” de Mihai Vacariu. La Baia Turcească, publicul FILIT se va întâlni cu “DE.KOLECTI.F”, un concert de muzică electro gândit şi realizat de Goethe Institut, Institutul Francez din România, Rokolectiv, în cadrul Semicentenarului semnării Tratatului de la Elysée. Participanţii la FILIT sunt invitaţi să nu rateze nici „Noaptea lungă de poezie și jazz” moderată de Claudiu Komartin, în Dublin Pub, organizată de Clubul de Lectură, Institutul Blecher și Salonul de Literatură Zero+.

Un performance Matei Benejaru şi Paul Grădinariu va figura, de asemenea, printre zecile de evenimente programate între 23-27 octombrie, la Iaşi.

Opera Națională Română din Iași (ONRI) contribuie, de asemenea, la prima ediţie a FILIT cu două spectacole speciale:

– ”Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Şerban. În noiembrie 2012, acesta a fost desemnat spectacolul anului la secțiunea „Operă”, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Tot atunci, regizorul Andrei Șerban a fost premiat pentru concepția artistică a spectacolului. De asemenea, anul acesta, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, maestrul a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru Troienele după Euripide și pentru Indiile galante de Jean-Phillipe Rameau, opera-balet primind și premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2012-1013.

– Gală extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre – aceasta va încheia ultima seară a FILIT, pe 27 octombrie, și va beneficia de interpretarea soliştilor, a corului de copii „Juniorii Operei” şi a orchestrei Operei Naţionale Române Iaşi, sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu. Irina Scafaru, Diana Bucur, Mihaela Grăjdeanu, Florentina Onică, Ciprian Marele, Cosmin Marcovici şi Florin Guzgă vor interpreta arii celebre din opere ale renumiţilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi şi mulţi alţii.

ONRI este, de altfel, partenerul „Serilor FILIT ” – un concept dezvoltat de echipa festivalului împreună cu managerul ONRI, Beatrice Rancea.

Multe alte evenimente sunt în curs de a fi definitivate şi, ulterior, anunţate. Programul detaliat al FILIT va fi făcut public după 1 octombrie pe site şi în catalogul evenimentului. Puteţi afla mai multe informaţii legate de FILIT și prin intermediul paginii oficiale de Facebook a Festivalului.

Vă vom ține la curent cu ultimele vești de la Iași, așa cum am promis.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *